1
0

Superettan omgång: 27 den 05 okt kl. 15.00 på Påskbergsvallen

Varbergs BoIS - Hammarby

1
3
7
8
9
13
14
18
23
27
29

Domare

Jim Petersson, Motala

Publik

2053

Arena

Påskbergsvallen


Mål

Byten

Kort

Straffmål och målvaktsinsats gav seger

Hammarby vann alltså dagens bortamatch mot Varbergs BoIS, efter att Andreas Haddad gjort sitt första mål för klubben från straffpunkten i andra halvlek. Men det krävdes också ett antal högklassiga ingripanden från Johannes Hopf för att laget skulle lyckas bärga tre poäng från Halland. Det högmotiverade hemmalaget lyckades dock inte få hål på Bajenmålvakten.


Varberg är en fin sommarstad, men när Bajen kommit på besök har det hittills inte direkt vankats glassande på Apelvikens strand. För ett år och en vecka sedan spelade lagen 2-2 på en regnig Påskbergsvall, och förutsättningarna är likartade denna söndagseftermiddag; tretton plusgrader och en jämn men ganska hal plan, då det regnat i Halland under förmiddagen. Uppåt 400 grönvita har tagit sig till arenan, där man nog kunde fått placeras under tak bredvid sektionen i kurvan, där det är glest med hemmapublik. Nu håller regnet sig borta; somliga är så lättade att de väljer bar överkropp...

Hammarby kommer till spel med ett par förändringar sedan sist (läs om dem här), men inte med de rejäla ommöbleringar som vi fått vänja oss vid krävts de senaste matcherna. Framför allt beror ändringarna nu främst på att spelare är åter från skadefrånvaro, vilket förstås känns betydligt bättre. Max von Schleebrügge är ett exempel, och han kliver åter ut på sin nygamla vänsterbacksposition. Andreas Haddad är ett annat, och utgör ihop med Erik Sundin ett konventionellt tvåmannaanfall.

Det grönsvarta och fysiskt starka hemmalaget visar redan i första spelminuten upp ett moment som ska bli återkommande under matchen. Man får frispark på mittplan och lyfter in bollen i boxen, där reslige skyttekungen Gabriel Altemark-Vanneryr möter med huvudet. Hopf klarar att avstyra ett tidigt baklängesmål, komfortabelt dessutom, men han ska tvingas till svettigare ingripanden senare i matchen.

I tionde minuten hittar Nahir Besara, för första men absolut inte sista gången i matchen, rätt med en fin genomskärare till Sundin. Hemmakeepern Dan Sadé klarar skottet och även returen, men Sundin är felaktigt avvinkad för offside. Hemmalagets ytter Karl Söderström är annars första halvleks förgrundsfigur. Dels för att han får ta emot nästan en handfull smällar i närkamperna och efter ett tag bara kan skratta åt det hela då han återgår i spel, och dels för att han med sina långa inkast tydliggör taktiken. Det är via fasta situationer ett även i övrigt rakt lirande Varberg ämnar få hål på Bajenförsvaret.

Första halvlek är annars rätt så hafsig, särskilt dess mitt, och att Söderström inte är ensam om att bli liggande efter närkamper förstärker ryckigheten. Det är även chansfattigt, med ett stort undantag. Vid ett Söderström-inkast från höger får TFF-bekantingen Ibrahim Koroma, i dag mittback och även han farlig på dessa fasta, tag i bollen. Hopf klarar det låga avslutet mot första stolpen, men då Koroma når högst på hörnan går bollen förbi Bajenkeepern. Precis på mållinjen är dock Besara i vägen och kan freda kassen. Repris minuten därpå, och mittbacken Erkan Saglik möter tidigt med pannan, varpå bollen rinner förbi alla - men kalle Hopf låter sig inte luras. Lagen går till paus med ett resultat som gagnar dem föga.

Till andra halvlek spricker det upp, såväl på himlen som sett till matchens underhållningsvärde. Varberg får igång sitt kantspel ganska omgående; snabbe vänsterbacken Kujtim Bala överlappar allt oftare och till höger får snabbe kantspelaren Modou Barrow fler bollar att jobba med. Altemark-Vanneryr får chansen i boxen flera gånger om, men inte rejäl träff på avsluten. Sundin sticker emellan efter dryga kvarten då Besara släpper bollen i sidled och avslutet kommer från halvmånen, bollen fastnar dock på en hemmaback och smiter tätt utanför Sadés vänstra stolpe.

Scenariot med en hafsig mitt upprepar sig från första akten, men det händer saker framför målen mer nu än då. Hammarby får också fast bollen offensivt oftare. Med tjugo kvar får inbytte Michael Timisela frispark med sig till vänster varpå Besara lyfter mot bortre, och bollen går förbi alla, men Sadé hinner se den sent och fotparera. Minuten efteråt kommer Söderström rättvänd centralt och avlossar ett välriktat och hårt skott mot Hopfs högra kryss, men keepern sträcker ut och lyckas tippa. Och sedan dröjer det inte mycket längre innan matchens enda mål faller.

Besara slår en fantastiskt fin avvägd macka till Sundin, som med en vältajmad löpning får bollen med sig till vänster i straffområdet. Andratouchen är inte optimal, men anfallaren löper rutinerat vidare mot lädret - och Sadé går rakt i fällan. I stället för att täcka den nu ganska dåliga vinkeln för ett avslut försöker han avvärja, och han träffar Sundin lika tydligt som han inte hinner nå bollen. Haddad får från elva meter chansen att för första gången näta i HIF-tröjan, och sätter den halvlågt till höger om Sadé.

BoIS-burväktaren får revanschera sig en liten aning då han replikerar Hopfs kryssräddning på Besaras frispark, men de sista tjugo - fem tilläggsminuter inkluderat - handlar främst om att Bajenkeepern räddar de tre poängen. Dubbelräddningen när Barrow försöker fullborda ett solonummer och Altemark-Vanneryr är först på returen är vass, men framför allt fastnar en sista giftig lyftning i sista ordinarie minuten på näthinnan. Altemark-Vanneryr är först på den och åstadkommer en bra riktningsförändring från nära håll, men Hopf lyckas hinna ner och limma bollen. 

Förutom ett par vassa frisparkslägen som förvaltas tamt, klarar Hammarby forceringen utan vidare dramatik, och kan fira med en klack som passande nog nu badar i solsken. Egentligen sliter alla starkt i Bajen i dag, men framför allt sticker Hopf och Besara ut. Tidigare under säsongen sparsamt matchade spelare som Tranberg, Tamimi och Rynell fortsätter också på den inslagna vägen.

En otypisk match med BoIS-ögon sett - laget hade inför den här omgången snittat uppåt fyra mål vid sina framträdanden, men kunde inte få hål på ett tajt Bajenförsvar, trots flertalet vassa tillfällen. Fast förankring i botten inför slutstriden är det också. Men de glajorna med ton av svärta tar vi av rätt snabbt - framför allt är detta förstås tre poäng för Hammarby. Nu klättrar Bajen förbi Degerfors vid hemmaseger mot värmlänningarna i nästa match (söndag 20 oktober kl 18.45). Till dess lär en och annan miniräknare plockas fram och gå varm i Bajenland.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser