1
1

Superettan omgång: 26 den 29 sep kl. 18.45 på Tele2 Arena

Hammarby - GIF Sundsvall

1
5
7
8
10
14
18
22
23
27
29

Domare

Robert Daradic, Helsingborg

Publik

14208

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Högdramatiskt när Bajen jagade segermål

Matchen mot GIF Sundsvall blev högdramatisk, särskilt i slutet, och hade det mesta - utom de där tre poängen. Efter en ganska svag första halvlek fick Bajen spela hela andra med en man mer, och skapade egentligen tillräckligt för ett segermål, men mer än Nahir Besaras projektil till 1-1 blev det inte.


Redan innan kvällningen hade Hammarby IF stått för en remarkabel söndag. Bandyherrarna vann World Cup efter finalseger mot Västerås SK, fotbollens U17-killar säkrade seriesegern via 2-1 mot Jönköping, i Eriksdalshallen fixade handbollsgrabbarna tredje raka vinsten mot Redbergslid, damfotbollslaget vände och vann i Älta, och i ishockeyn erövrades första poängen med besked (11-4 mot Tumba). Det skulle finnas anledning till sång även i höstkylan mot GIF Sundsvall, men dessvärre räcker insatsen inte till tre poäng, inför hela 14 208.

Återigen har Thomas Dennerby tvingats möblera om i sin startelva. Till höger i backlinjen får unge Jonathan Tamimi fortsatt förtroende, men i avstängde Baggio Husidics frånvaro spelar Robin Tranberg mittback bredvid Daniel Theorin. Nik Ledgerwood spelar i dag till höger på mittfältet. Även Giffarna saknar flera tongivande spelare, men omsättningen i Hammarbys backlinje är förstås remarkabel.

Bajen öppnar frenetiskt, och skapar också en hygglig målchans redan i tredje minuten - Nik Ledgerwood lyfter in bollen till höger i straffområdet dit Christophe Lallet tagit sig, och han får pannan på bollen, som dock smiter tätt utanför Naurins första stolpe. De konstgräs-vana Giffarna är inte heller ofarliga, och har ett par avslut redan i upptakten. Tillställningen ser snabbt ut som det möte i tabellens övre regioner som den trots allt är.

Bortamålvakten Tommy Naurin, som var lite övermodig med fötterna då klubbarnas U21-uppställningar möttes på Kanalplan, ställer sånär till det för sig även här. På en djupledsboll från Kennedy är Erik Sundin egentligen inte nära att hinna först, men får ändå rensningen rakt på sig. Bollen går i en hög bana och en bit utanför det öppna målet. Dock revanscherar han sig genom att vara med på en hörnvariant signerad Kennedy, som försöker sätta bollen direkt i bortre gaveln.

Öppningstempot överlag avtar något mot halvlekens mitt och det blir alltmer ställningskrigs-artat, men det är fortsatt händelserikt. Dessvärre tvingas Daniel Theorin utgå med en ljumskkänning, och ersätts av Billy Berntsson, som ju tidigare visat att han behärskar samtliga positioner i backlinjen. Giffarna är riktigt nära att ta ledningen strax därefter, farlige Johan Eklund (tolv seriemål hittills) får en stickare till vänster i straffområdet och kommer ren med Hopf. Avslutet går förbi keepern - men klockrent i bortre stolpen, varpå de grönvita kan få undan bollen.

Baklängesmålet ska ändå komma. Mot slutet av halvleken får Tranberg en frispark mot sig nere vid sidlinjen, och på inlägget från höger når Simon Helgs höjdboll skallen på Eklund. Möjligen har Hopf en och annan klädnypa i nävarna, men samtidigt finns egentligen ingen Bajenspelare med rejäl styrka i luftrummet på planen för närvarande. Bajen är rätt illa ute innan paus, men så sker något som tar laget in i matchen igen. Kennedy får till en utsökt stickare centralt och Sundin är klart först på bollen, men han rivs ner av mittbacken Marcus Danielsson. Förseelsen sker just utanför straffområdeslinjen, men frilägesutvisningen är odiskutabel.

I andra halvlek har Bajen ett spelövertag redan från start, men svårt att komma till avslutslägen. Kennedy tar saken i egna händer då han vrickar sig förbi en motspelare och därmed kommer rättvänd centralt med Sundin med sig. Han tar avslutet själv, och skottet från tjugo meter är fräsande - men någon decimeter för högt. Sundin behöver inte vänta länge på sin chans att själv ta sig fram från vänster, men vinkeln är dålig, och bollen går tätt utanför.

Trycket blir allt mer kompakt, men Helg sticker emellan med en mycket kvick soloräd från högerkanten, där han också kommer till avslut från nära håll. Men träffen är svag, och bollen rinner någon meter utanför Hopfs första stolpe. I stället kommer utdelningen för Bajens kvicka bolltempo. Men visst är det en distansprojektil som ger utdelning. Nahir Besara ger Ledgerwood rejäl konkurrens om snyggaste hemmamålet på arenan så här långt, när han erövrar bollen till vänster och drar till från långt håll, bollen letar sig in i bortre gaveln!

Hammarby är riktigt, riktigt nära att också ta ledningen minuten därpå. Kennedy förlänger en boll ut till Tamimi på högerkanten, denne får till ett vasst inlägg mot Sundin, och anfallaren skarv-avslutar direkt - men tätt utanför bortre. Giffarna har nu svårare att få andrum, och där Eklund varit mycket framgångsrik i sin targetroll under första halvlek har han nu näst intill ingenting att jobba med. En jättechans att återta ledningen kommer ändå med kvarten kvar, som en blixt från klar himmel, då Kevin Walker prickar ribban utifrån. Efter en omställning är Eklund också nära att dubbla kvällens målskörd från nära håll, men Hopf hinner tippa nicken över.

Möjligen skulle Mikael Rynell ha fått straff, eller åtminstone samlat ihop till en, vid sekvensen där han två gånger om bryskt vräks omkull i målområdet. Och visst är det en medveten hemåtbrytning som Naurin plockar upp. Men marginalerna är inte på Bajens sida här, och det är de heller inte under de oerhört dramatiska fem tilläggsminuterna, där Giffarna har en riktigt vass chans att avgöra och ett desperat Hammarby - först med tre- och sedan med tvåbacklinje som i Örebro - två jättemöjligheter.

Med dryga nittiotvå på klockan halkar bortalagets vänsterback Dennis Olsson, och Nik Ledgerwoods hårda inlägg når Berntssons panna för en lika hård nick ämnad för första gaveln - men storpubliken får se bollen smita utanför. Giffarna kontrar en minut därpå, och Eklund får chansen helt fri med Hopf, men denne läser avslutet. Kennedy försöker med ett hårt skott från vänster, varpå Naurin sträcker ut till hörna. Besara får felträff på en lyftning där i princip alla störtar fram; den blir egentligen för lång, men tar i ribban. Sedan är det över. En match som hade det mesta… utom de där tre poängen.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån 1-16, Andreas L Eriksson 17-34)

Annonser
Annonser