0
1

Superettan omgång: 7 den 20 maj kl. 19.00 på Söderstadion

Hammarby - Landskrona BoIS

1
3
4
5
6
8
15
16
18
22
27

Domare

Antti Kanerva, Olofstorp

Publik

8721

Arena

Söderstadion


Mål

Byten

Kort

Tredje raka trepoängaren för Bajen! Nahir Besara gjorde matchens enda mål i minut 41, via ett distansskott stolpe-stolpe-in. Nära nio tusen bjöds på en stundtals glimrande första halvlek, vilket räcker till seger med 1-0 mot Landskrona.

Efter en mycket varm och solig måndag i Bajenland är det lite disigare fram till avspark. Försämrad sommarkänsla möjligen, men desto mer optimalt fotbollsväder. Hammarby ställer den här gången upp med en återställd Erik Sundin på topp framför en släpande Nahir Besara, i övrigt är det samma startelva som på Domnarvsvallen senast. Daniel Theorin får fortsatt förtroende efter en stark insats i Borlänge, och vi har onekligen en kontinuitet för närvarande.
Andreas Dahl slipper visselorkanen resten av BoIS-laget utsätts för och får istället en kort men varm och tydlig applåd. (Att vi däremot, som angett i motståndarkollen, skulle slippa Landskronas rosa bortatröja till förmån för ett mer konventionellt helrött ställ visade sig vara felaktigt.)

Michael Timisela kommer redan de första minuterna med i spelet på sin högerkant, genom en egen fin aktion och att han sedan serveras en fin macka av Baggio Husidic. Dessutom ser det fina samspelet med Mikael Rynell från föregående hemmamatch ut att ha konserverats. Första halvchansen har ändå snabbe BoIS-anfallaren Amethyst Ralani, men än farligare blir det strax därpå. 

Christoffer Carlssons chans efter dryga tio spelade minuter blir upptakten till en stundtals glimrande första halvlek där Bajen har riktigt god rörlighet ser ut att spela med rejält självförtroende. Han snor åt sig bollen till vänster i straffområdet och skjuter, men bollen täcks till hörna. Rynell har sedan ett vänsterskott mycket tätt utanför, efter att ha snott bollen genom att spela ointresserad och loj på mittplan och sedan avancerat ända fram till ett bra läge att dra till. Skjuter gör också Nahir Besara. Skjuter in sig, ska det visa sig… efter en kvart kommer det första av sex-sju distansprojektiler, denna går dock lite för rakt på.

Landskrona sticker upp och får ett par temporära andrum, även om omställningslägena man bjuds på är få. Alexander Nilsson hotar tillsammans med Ralani rejält på topp och skjuter själv, efter att ha fått ett instick, men Johannes Hopf avvärjer. Carlsson är mycket företagsam i matchinledningen och skär i anfallet efter in från vänster för att sedan dra till, en chans han skapar helt på egen hand.

Hetast hittills är ett anfall som inleds med att Baggio - som tillsammans med Nik Ledgerwood vinner kopiösa mängder boll - nickbryter, det stannar av lite men Figueroa behåller farten då andrabollen når honom, och efter en fin aktion av Carlsson och Sundin hamnar bollen hos Besara vid straffpunkten. Han motstår frestelsen att åter skjuta för sitt första mål i Bajentröjan och drar istället en gubbe för att sedan vricka bollen vidare till höger, där Rynell finns i än vassare läge. Avslutet är det egentligen inget fel på, lågt och till synes välriktat, men Bill Halvorsen i bortakassen gör en jätteräddning då han lyckas få en tå på skottet.

Carlsson ska sedan ha frispark efter att ha tåat bollen förbi Dahl, men domaren blåser inte. Istället kan BoIS komma framåt centralt. Distansskottet är bra, men Johannes Hopf är med på noterna och kan sträcka ut till vänsterhörna - på den nickar Liridon Leci tätt över från nära håll. Ännu ett andrum som blir småfarligt. Besara ser ut att börja hitta riktigt rätt i sin ganska fria offensiva roll. Med halvtimmen spelad kommer han runt till höger och får till ett bra inspel längs marken mot Carlsson, men en tå kommer i vägen och Carlsson får inte tag i bollen i sin position nära mål. 

Det blir kanske någon passning för mycket strax utanför Landskronas straffområde emellanåt, men viktigt är att Bajens offensiva lir och samspelet mellan de offensiva pjäserna klickar. Med fem minuter till paus står Rynell för ännu en otrolig aktion på små ytor i straffområdet, där det ser ut som en vrickning för mycket, men läget för vänsterskottet kommer - och Halvorsen tvingas till en ny jätteräddning då han tippar bollen, som går mot bortre krysset, till hörna.

Direkt därpå kommer äntligen utdelningen för Besara. Han avancerar från mittplan och drar till från vänsterläge och 25 meter, bollen går stolpe-stolpe-in och efter inte mindre än tre måljubel (de rosa spelarna menar att bollen aldrig skulle ha varit över mållinjen) får han välförtjänt fira ihop med 8721 på Söderstadion (minus ett tjugofemtal skåningar som har lättare att hålla sig för skratt). Mycket skönt och inte minst viktigt att få gå till paus med ledning, även om den alltså kunde ha varit större.

Tidigt i andra halvlek börjar det dugga. Det bekommer inte Baggio, som i princip direkt på avspark får till ett välriktat skott utifrån, men Halvorsen hinner ned vid stolpen. Rynell och Timisela vinner några minuter senare med gemensam smartness boll i mittcirkeln, varpå holländaren flyger fram och förbi alla, även inspelet till Sundin är ypperligt. Denne har haft lite oflyt med offsideflaggan och blivit avvinkad vid ett par jättelägen, men den här gången är han nog snarare besviken på sig själv - direktavslutet smiter utanför stolpen. Ytterligare någon minut därpå blir Besara nedriven i straffområdet efter att tillsammans med Rynell ha tvåfotat sig in i straffområdet, men han får inte domslutet med sig.

Enda egentligt klara kvitteringsläget för BoIS har inbytte Luka Mijaljevic, som av Nilsson serveras ett klockrent nickläge bara någon meter från mål, men anfallaren ser överrumplad ut.
Med halvtimmen kvar är stämningen och ljudvolymen rent ut sagt sanslös, med växelsång mellan läktarna i regnet och ståplats över hela arenan. Samtidigt blir det mer och mer chansartat och halkigt på gräsmattan, som vattnats inför matchen och nu också får utstå regn.

I halvlekens mitt sprintar Christophe Lallet längs södra läktaren för att peppa såväl den som sig själv inför inhoppet. En återigen utmärkt Rynell är det som kliver av. Välbehövligt byte - efter en trygg och positiv inledning på halvleken har Landskrona fått allt mer att säga till om, det känns som att Hammarby tappat lite energi i sitt spel och då är det förstås logiskt att Lallet äntrar mattan. Han snor omgående bollen av sin motståndare och även om det inte blir mål på en gång som sist, har han ändå omedelbar inverkan på matchen: Bajen har mer fart med boll och återtar initiativet, även om det böljar lite oroväckande då och då, i synnerhet med halkvädret.

Landskrona lyfter förstås upp laget allt vad de kan i slutminuterna, men kommer aldrig till något klart avslutsläge. Istället har Bajen ett par vassa omställningstillfällen. Schuler fälls av den redan varnade Lici då han har Carlsson helt ren att spela till höger, men kosovanen klarar sig från ett andra gult. Schuler kommer igenom till höger på övertid, och lyckas dra sin första motståndare, men får inte tillräcklig fart på inspelet till en fri Besara. Denne bjuder igen med ett inspel, men Halvorsen hinner ned framför fötterna på amerikanen. Bajen får nöja sig med 1-0, men farligt bakåt blir det aldrig, och vinst är alltid tre sköna poäng.

Mattias Jansson


(Foto: Bildbyrån 1-26, Andreas L Eriksson 27-54)

Annonser
Annonser