Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Söndag 28 sept kl 18:20
Hammarby - IK Sirius

» Köp biljett här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


0
6

Superettan omgång: 24 den 21 sep kl. 18.20 på Tele2 Arena

Hammarby - Syrianska FC

1
2
3
4
7
10
11
19
21
22
23

Domare

Antti Kanerva, Olofstorp

Publik

20483

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Målen regnade in - 6-0 mot Syrianska

Bajen besegrade Syrianska med hela 6-0. Det började ändå med stolpe ut, när Kennedy stegade fram för att slå straffen Pablo Piñones-Arce fixat, men Pablo satte själv 1-0. Lars Mendonca Fuhre stod för 2-0, och sista halvtimmen gick proppen ur fullständigt i höstregnet. 20 483 fick se största Hammarby-segern på elva år.


Hammarby hade inför dagens match mot spelat tre raka bortamatcher, inklusive cupmötet med Karlstad BK, och fått med sig tre segrar från dessa. Tidigare under dagen hade AIK tvingats till förlängd paus för att stänga taket, och många undrade nog hur det skulle bli i Bajenland - särskilt när en oerhörd åsksmäll skakade Tele2 Arena tio minuter innan avspark. Och just när spelarna gick ut på planen började det hällregna. Nederbördens kraft bedarrade åtminstone, och höll sig på en allt mer rimlig och strilande höstnivå matchen ut.

Matchen började fartfyllt, och med bara drygt fyra minuter spelade drog Kennedy igång ett snabbt grönvitt anfall. Hans centrala djupledsboll snappades upp av Nahir Besara strax utanför straffområdet, och den i dag skuggforward-spelande mittfältaren inledde starkt. Här hittade han Pablo Piñones-Arce till vänster i straffområdet. En fin mottagning och vändning senare var mittbacken Alexander Michel så bortkollrad att han rev ner Pablo. Straffen tog Kennedy Bakircioglu hand om… men skottet gick rakt i Dejan Garacas vänstra stolpe.

Besara låg bakom fler lägen för Pablo under öppningskvarten, med mycket fina genomskärare. Först räddade Garaca ett lågt avslut från friläget, och några minuter därpå gjorde brasilianske mittbacken Diego Brum en helt nödvändig brytning i en mot en-läge. Syrianska tog för sig allt bättre och spelade emellanåt fyndigt, framför allt på mittplan, men kunde inte ta sig till högkalibriga avslutslägen.

Erik Israelsson vann en hel del boll i avstängde Johan Perssons frånvaro och bidrog till att Bajen behöll initiativet. Och innan vi hunnit en halvtimme in i tillställningen hade Besara hunnit ta sig till två egna målmöjligheter från nära håll. Och det var Kennedy som låg bakom dem, säkert sugen på att revanschera sig efter straffmissen. Först hittade han Pablo, som den här gången tog emot på bröstet och petade bollen till Besara, som fick för mycket fot under bollen i fritt läge. På en högerhörna fick Nahir sedan lagom höjd på sitt volleyskott från bortre delen av straffområdet, men nu stod en SFC-spelare i vägen.

Besara och Kennedy skulle revanschera sig gruvligt, och inte minst snabbt. Äntligen bar samarbetet mellan Nahir och Pablo frukt - ännu en delikat djupledsboll hittade fram till anfallaren. På första avslutet hann Garaca med och vinkeln för returen blev snål nere till vänster, men Pablo hann med att peta bollen i öppet nät.

Och i nästa spelminut gjorde Kennedy som i Husqvarna: assisterade till mål. Här fick vi se en perfekt diagonalboll längs den våta konstmattan, som hittade till en från vänsterflanken lika diagonalt löpande Lars Mendonca Fuhre. Fri med Garaca fick norrmannen till en perfekt chip i mål, och Hammarby kunde förstås agera mer avslappnat halvleken ut. Men det var nära att Saman Ghoddos kunde skarva in en reducering just innan vilan; nicken på frispark från vänster strök Johannes Hopfs vänstra stolpe.

Till andra halvlek fick Kennedy sällskap på planen av en annan Södertälje-fostrad spelare med förflutet i både Twente och Iraklis, nämligen Sharbel Touma, som i föregående SFC-match mot Öster hoppade in och vände på steken efter ett års skadefrånvaro. Touma fick dock inte speciellt mycket uträttat, och i stället skulle Kennedy till sist få revansch för sin miss. Hammarby-kaptenen var riktigt nära att hitta rätt med en sanslös rökare från långt håll redan någon minut in i andra, men bollen tog i ribbans undersida och därefter åt fel håll.

Stefan Batan, som i vanlig ordning nog gärna hade sett spelarnas avverkade löpmeter även i Superettans matchstatistik, hade kunnat utöka en stund senare. Michel gjorde dock denna gång helt rätt, och lyckades nicka undan framför Pablos näsa för ytterligare mål. Bajen-bekantingen ”Lolo” Chanko kapade Kennedy, som mycket väl hade kunnat få straff, och blev snuvad av en snabbtänkt Garaca då Batan stuckit in bollen mot honom i nästa anfall. Det blev i stället Erik Israelsson som satte trean. Det välförtjänta målet skapade Erik helt på egen hand, med en brytning på mittplan, en central löpning och ett välplacerat avslut utifrån.

I minut 68 fick Nahir fick rejäla ovationer för sin insats medan Pablo tackades av för 1-0-målet och en vass match även i övrigt. Hopf fick göra sin enda riktiga räddnings just därefter, när Touma drog till från skapligt läge. Men som sagt, denna lilla match i matchen gick solklart till Kennedy. Spelet vände, och tolfte Superettan-målet för i år lär vi vilja se om ett antal gånger. Bollen borrade sig upp i Garacas högra kryss, och trots att jätteträffen betydde 4-0 var glädjen hos Kennedy minst sagt påtaglig.

Fredrik Torsteinbø var också tillbaka på hemmaplan efter skadefrånvaro, och nära att näta med tjugo kvar efter ett av många grönvita glapp-klapp-anfall denna afton, men när Syrianska föll ihop ganska eftertryckligt på slutet fick han utrymme för två målgivande passningar. Det hjälpte för övrigt inte att inbytte Robert Massi skadades. Mendonca Fuhre och inhoppande Amadaiya Rennie hann testa Garaca innan Torsteinbø stod för en fin aktion på vänsterkanten och forsade fram till två mot en-läge med Linus i boxen. Inspelet hittade fram, och Linus skott var i ärlighetens namn sisådär, men det smet in via en sidledsförflyttande keeper.

Stackars Garaca gjorde ingen plattmatch; siffrorna hade faktiskt kunnat vara större, men han fick finna sig i att hemmapubliken skrek ”skjut!” i alla möjliga lägen. Lars Sætra bjöd tillbaka med en rökare från 35 meter, vars studs inte blev lurig nog. Sexan kom i stället genom Lars Mendonca Fuhre, och en sådan vänster yttersida var det länge sedan vi såg resultera. Slutresultatet spikades genom ett norskt ytter-samarbete där Torsteinbø ännu en gång assisterade i sidled från vänster.

Redan på onsdag väntar Varberg borta. Nästa söndag, den 28 september, kommer Sirius på besök. Säkra gärna din biljett redan nu!

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson 1-20, Bildbyrån 21-51)