0
0

Allsvenskan omgång: 22 den 28 aug kl. 19.00 på Tele2 Arena

Hammarby - Kalmar FF

1
3
5
7
8
9
10
14
23
34
77

Domare

Glenn Nyberg, Borlänge

Publik

30869

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Klacksparken gick över för jubilaren

Alltmer fartfyllda men avgörande oskarpa Bajen och kompakta Kalmar FF spelade 0-0 inför 30 889. Lars Cramer i bortaburen vann den norska uppgörelsen mot Fredrik Torsteinbø, som oftast var den som hamnade i vassa lägen - och just Fredrik som fick Viktor Elms näve i ansiktet före paus. Det sista som hände när HIF firade 100 fotbollsår var att Imad Khalili konstsparkade... över.

Det var förstås inte vilken tillställning som helst, det här. Att det nu i augusti är 100 år sedan Hammarby IF tog upp fotboll på programmet och spelade sin första match, det har nog få missat. Därmed räcker det just här att tacka alla inblandade för en fantastisk jubileumskväll! För det spelades ju en fotbollsmatch också, lämpligt nog. Till den var Bajen som bekant utan Birkir Már Sævarsson och förre KFF:aren Erik Israelsson medan gästerna hade David Elm på skadelistan.

Bortalaget började mest oblygt och spelade inte minst mer behärskat på mittplan. Knappast hängde det mest ihop med att rödtröjorna haft en vilodag mer sedan förra matchen i det täta schemat, men säkert delvis. Första hyfsade läget att göra det där matchens första mål som aldrig kom, det hade dock ex-kalmariten Måns Söderqvist, som kvarten in drog på en volley i andravågen efter hörnan Torsteinbø fixat, men nätrasslet som lurade somliga bland de 30 869 på plats uppkom just utanför Lars Cramers vänsterstolpe. Och när Måns en stund senare hittade ut till lokomotivet Stefan Batan som ångade fram på andra flanken, missade ytterbackens skott med en meters marginal.

Att det i all festyra också var viktiga poäng på spel påminde Peter Swärdh om halvtimmen in, då Batan vunnit ett inkast i duell med Papa Diouf. Situationen slutade i KFF-tränarens tekniska område, och där blev Swärdh så bollkär att Bajen inte fick sätta igång spelet igen förrän domaren gett honom en uppsträckning. Just därefter fick HIF ändå ett tillfälle att kasta kvickt, till Kennedy som smög fram bakom Ludvig Öhman, men även om Bajen-ikonen sedan tog sig in i straffområdet med en stilig vrickning blev det för trångt.

Liksom mot Djurgården var framför allt Lars Sætra och Philip Haglund rejält målsugna vid hörnorna. Philip klev ofta in för att vara i vägen för Cramers väg - men Kalmar FF är som bekant ett resligt gäng, och riktigt giftigt blev det aldrig. En som däremot agerade på gränsen, diplomatiskt sagt, var mellanbrodern Viktor Elm. Fem minuter innan paus satte han upp handen i ansiktet på Torsteinbø, men en domarteam-konferens modell längre landade i gult kort, ett beslut kan tyckas märkligt då händelsen som bäddade för ”om inte om”-analyser hos storpubliken ju uppenbarligen noterats.

I slutändan var det ändå den där grönvita oskärpan som åter stod i vägen för segern. KFF tycktes annars klart stärkt av att ha hållit emot i första halvlek samt att Rasmus Elm bytts in, och öppnade den andra klart bäst, medan Bajen agerade som om laget vore tyngt av pausens hyllningar av legender från seklet som gått. Något särdeles konkret fick däremot rödtröjorna inte heller till, inledningsvis.

Fast med en tredjedel kvar att lira hände det plötsligt mycket på fem minuter: Det förr så brassetäta KFF hade Ismael Silva Lima som spindel i mittfältsnätet, och när han efter paus fick ett okej läge utifrån drog han till - bra träff, men inga problem för Ögmundur Kristinsson. KFF-löftet Filip Sachpekidis spelades till en farligare position, men fick vare sig till kraft eller riktning. Och när Tobias Eriksson hade bortalagets mest givna målchans för kvällen, från bara någon meter, sparkade han mest hål i luften och ”Ömmi” plockade enkelt upp fösningen. Under denna korta tidsperiod byttes även Imad Khalili in. Sommarvärvningen fick sista ordet i kväll, men var inte inblandad då pausinhoppande Linus Hallenius fint jobbade in bollen till Torsteinbø - ett trängt men ändå rent läge, men Cramer klarade till hörna.

I kraft av chanserna och den inbytta energin tog Hammarby sakta men säkert över initiativet, och det tog allt längre tid för Cramers gäng att sätta igång spelet vid fasta situationer, något som också renderade i en varning för burväktaren - men först i minut 89. Snålt, men innan dess hade den norske 24-åringen också med parader räddat kryss hem till den småländska östkuststan. Vid ett hopslag med tio kvar av ordinarie tid höll sig Torsteinbø framme på överskruven, inte olikt derbymålet i början av veckan, men halvvolleyn här blev lite stressad och hamnade rakt på.

Kennedy testade även han Cramer, efter att Linus ordnat en av flera hörnor samt andra fasta där framme, och efter att ha samarbetat med Mats Solheim till höger fick 34-åringen också ut bollen till Torsteinbø för den historiska aftonens sista inläggsläge. I till synes drömskt läge mitt framför mål fanns Khalili, men bollen kom i hög hastighet, och för att hinna avsluta tvingades han försöka med ett konstnummer. Den halva bicicleta-klacken blev för knepig, och gick högt över. Visst kan och lär denna sekvens romantiseras sönder in absurdum. Bajen gav allt och var klart närmast segern, men nådde inte ända fram den här gången - det räcker gott som summering för nu.

Mattias Jansson

Siffror från matchen:

Avslut 14-7
Hörnor 9-2
Tilldömda frisparkar 11-12
Offside 2-1
Gula 0-2 
Bollinnehav i procent 51-49
Publik 30 869

Ytterligare matchfakta finns här.


Nu väntar ett kortare uppehåll innan nästa match - som blir minst lika viktig: Örebro SK på besök söndagen den 13 september. Här skaffar du biljett!

(Foto: Bildbyrån)

Annonser

Annonser