3
0

Allsvenskan omgång: 27 den 02 okt kl. 19.00 på Kopparvallen

Åtvidabergs FF - Hammarby

1
2
3
5
7
8
14
23
34
55
77

Domare

Andreas Ekberg, Lund

Publik

5566

Arena

Kopparvallen


Mål

Byten

Kort

Bajen defilerade till klara 3-0 i ”Åtvid”

HIF fixade tredje raka segern och nollan via 3-0 i Åtvidaberg. Framåt var det norrmännen som levererade efter en mållös och jämn första halvlek – Mats Solheim sköt ettan i nättaket, medan Fredrik Torsteinbø showade framför 2000 tillresta med två fina utökningar. Bajens kontrakt är i praktiken säkrat, medan ÅFF bara har högskolematematik kvar på de hårda allsvenska schemapappren.


Många kebabrullar gick åt på bukfyllarhaket Oasen, och på Kopparvallens konstmatta blev det full rulle från början, mellan två lag som av olika men relaterade skäl kunde spela rätt så avslappnat i Allsvenskans fjärde sista omgång. Hammarby drabbades av två återbud utöver det där riksbekanta med Erik Israelsson; Jan Gunnar Solli och kapten Kennedy Bakircioglu var förhindrade att hänga med till matchen mot jumbon, och det första de gick miste om var en östgötsk hösthimmel som inte var av denna värld.

Åtvidaberg har 7000 invånare, och att 5566 knatade ner till klassiska Kopparvallen i det nästintill hopplösa läget är förstås imponerande och bevis för en riktigt solid fotbollskultur, även om 
runt 2000 tillresta Bajen-fans får ”räknas bort”. Åskådarna bjöds på en riktigt intensiv inledning av matchen, där Mats Solheim redan i femte minuten nickade över via en hemmaback. Och med ytterligare fem minuter spelade tog sig John Owoeri, en av få blåvitröda ljuspunkter under 2015, fram till ett friläge – som Ögmundur Kristinsson klarade. Chansen tycktes ge ÅFF råg i ryggen, och Bajen-försvaret hade ofta fullt sjå att freda straffområdet.

I första halvlek var det därmed genom omställningar som HIF oftast själva hotade. Knappa halvtimmen in var Jakob Orlov bollförande i en tre mot två-kontring, men han valde det kanske lite knepigare alternativet, att spela ut till höger och Imad Khalili som hade något mindre svängrum än Fredrik Torsteinbø, och sommarvärvningen krånglade å sin sida till det än värre då han försökte med en diagonalpassning bort till norrmannen, vilken enkelt bröts. Khalili var dock nära att revanschera sig redan två minuter därpå, efter att själv ha gjorts ner av Simon Skrabb, i rätt så vasst frisparksläge lite till vänster. Träffen var tillräckligt bra för att ställa Gustav Jansson (Henrik ”Fimpen” Gustavsson är åter i full träning efter sina yrselbesvär, men här på bänken), fast bollen smet någon decimeter utanför dennes bortre kryss.

Och rätt mycket mer hann hända innan Andreas Ekberg från Lund satte pipan i munnen och förkunnade kaffe och korv-dags. Imad hade ett finger med i nästa grönvita möjlighet, där Lars Sætras uppspel nådde honom och det förlängdes fort till Måns Söderqvist, som sånär helt friställde Orlov, men ett ÅFF-ben hann åter emellan. Khalili var själv hyfsat nära att näta strax därefter, då Birkir Már Sævarssons inlägg från togs emot felvänt vid bortre stolpen, men han snavade i mattan vid bollträffen som smet vid sidan av stolproten. Efter en ”Åtvid”-dubbelchans när spelet vänt, en väl vunnen närkamp av Söderqvist som slutade med att ett fint läge rann ut då Torsteinbø gjorde det lite för smånätt, och ytterligare ett par avslut... så gick vi till vila.

De oförändrade elvorna klev åter ut i oktoberaftonen, och i andra akten var det egentligen aldrig något snack om vilket lag som skulle hålla i taktpinnen, och dessutom uppvisa bättre effektivitet än innan halvtid. Redan efter några sekunder tog sig Khalili till ett perfekt nickläge efter nytt samarbete mellan Sævarsson och Söderqvist, förutom att avslutet kanske fick tas lite väl rakt framifrån – rakt på Jansson. Två minuter in osade det än mer katt, då Khalilis kantfrispark från vänster prickade Sætras skalle vid bortre, men trots rejäl oreda i boxen uppnådde situationen aldrig full flipperstatus och ÅFF kunde avvärja. Efter en hafsig tiominutersperiod kom ändå utdelningen för kvalitetsskillnaden, och återigen var det en Imad-frispark som ställde till det för hemmalaget – med Sætra som förste adressat. Mittbacken fick inte riktigt träff på bollen, och det fick heller inte Torsteinbø som försökte klacka den i nät, men det tredje avslutet pressades resolut upp i nättaket av Mats Solheim – och där avgjordes mötet.

Fast det kan vi bara konstatera med Facit-facit i hand. Owoeri tog sig fem minuter efter målet, med halvtimmen kvar, helt ren då han skar in från vänster, Sätra vågade inte göra ner nigerianen, i synnerhet inte då han tagit sig in i straffområdet, men denne hittade inte vinkeln för att sätta bollen i ”Ömmis” bortre hörn. Istället kunde Torsteinbø revanschera sig efter klackassisten, då han höll sig framme på ytterligare en utsökt slagen Khalili-frispark och enkelt petade in 2-0 för Bajen.

Orlov kunde ha punkterat kvällen och den allsvenska sejouren helt för ÅFF strax därefter, men Jansson fick ut en tåspets. Orlov sa ju vid ankomsten att han mest gör fula mål, och med tjugo kvar visade det sig att det nog även gäller hans målgivande passningar. Efter att Måns fått fram bollen till Jakob, tappade han den i princip till Torsteinbø, som kunde göra processen kort med Jansson från vänsterläge och nära håll.

Här, med tjugo kvar att lira, rasade ÅFF fullt förståeligt igenom rätt rejält och resten av speltiden finns det därmed inte så mycket att säga om. Hammarby hade en lustig sekvens av klapp-klapp-spel med tio kvar, där man dock inte fick dit bollen. Det mest noterbara blev istället att 17-årige Dusan Jajic, som ju gjort riktigt bra ifrån sig på Kanalplan med mängder av välsmakande mackor, fick göra allsvensk debut då han avlöste kvällens tvåmålsskytt i 89:e. ”Dulle” var skapligt nära att få fram bollen till målsugna lagkamrater även här, och inte minst var inbytte Stefan Batan tydligt sugen på att göra sin första balja i HIF-dressen, men istället noterades den inte alltför Schwartz-mässige ynglingen för ett gult kort då han gjort ner Tor Øyvind Hovda. Desto skönare var det nog att 
leda klacksången efter slutsignalen mot ett ÅFF vars himmel till sist bara var Superettan-svart. Allt som allt en bra grönvit insats, inte minst försvarsmässigt, där ”Ömmi” alltså inkasserade tredje raka utan påhälsning i kassen.

Mattias Jansson

Siffror, ÅFF-Bajen 0-3 (0-0):
Avslut 14-16
Hörnor 5-6
Frisparkar 7-11
Offsidelöpningar 3-1
Gula 2-4
Publik 5566


(Foto: Bildbyrån)

AnnonserAnnonser