Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


0
1

Allsvenskan omgång: 10 den 25 maj kl. 19.00 på Olympia

Helsingborgs IF - Hammarby

1
2
4
7
8
11
18
21
23
34
77

Domare

Martin Strömbergsson, Gävle

Publik

8689

Arena

Olympia


Mål

  • 1-0 Robin Simovic (65)

Byten

Kort

Oskarpt Bajen kammade noll på Olympia

Såväl hemmalaget som Hammarby klev ut på Olympias gräs med motiga trender bakom sig, och det var de grönvita som tog kommandot. I första halvlek skapade Bajen klara chanser där avsluten kunde ha varit mer resoluta, men Pär Hansson gjorde också flera prakträddningar. Och i andra halvlek hade ett förbättrat Helsingborg marginalerna med sig - och skärpan att avgöra.


Trots exakt samma resultatfördelning hittills i serien, och bara ett mål i skillnad, fick nog Helsingborg acceptera favoritskapet till måndagskvällens match. Majvädret är lynnigt även söderut, och efter en regnig dag sprack himlen upp till riktig vår lagom till uppvärmning, något som matchade den från båda kortsidorna vassa ljudkulissen. Hammarby ställde upp med Jan Gunnar Solli oftast till vänster och Pablo Piñones-Arce främst längst fram, och båda skulle vara inblandade i en hel del.

Efter en avvaktande matchupptakt bröt det både bildligen och bokstavligen största hemmahotet, Robin Simovic, mönstret i sjunde minuten när han älgade ända fram till ett halvfarligt avslut från halvdistans - halvmetern utanför. Bajen replikerade rejält redan halvannan minut därpå när Solli hittade fram till Pablo, som med en stilig ned- och medtagning av mackan friställde sig själv, men Pär Hansson i Helsingborgsmålet gjorde här sin första av flera avgörande benparader. Kvitterat i heta box-lägen? Nja, det här var hundraprocentigt, och faktiskt i boxen.

Kvarten in i tillställningen hade känslan av ett övertag förstärkts även i spelet ute på planen, där Erik Israelsson och Johan Persson stod för sedvanligt starkt duellspel. Bara för det stack Simovic åter emellan med ett helt och hållet rent friläge som han med svag förstatouch slarvade bort mot hörnflaggan. Därefter var det i princip bara Bajen. Solli lämnade över bollen till Nahir Besara, i kväll till höger, som med ett tillslag nådde Måns Söderqvist - och även om vinkeln blev snål kunde Hansson inte andas ut förrän skottet strukit hans bortre stolprot.

Duktige högerbacken Emil Krafth ville göra som i Borås senast, matchens första mål, men fick inte alls träff i ett ganska likartat läge efter ett hopslag - dock från straffområdets och inte målområdets hörn. Halvtimmen in fick istället åter se ett par betydligt hetare målchanser för Hammarby. Solli stressade fram ett inkast uppe vid hörnflaggan och hittade därefter Besara i straffområdet, som på något sätt tog sig förbi två rödblå försvarare innan han stupade för den tredjes höfttackling. Ingen klar straff, men hockey mer än något annat, och definitivt inte spel på fotbollen.

Efter att Oliver Silverholt stått för ett av många inlägg från sin vänsterbacksposition tvingade Israelsson fram en halvdan boxning från Hansson, och Pablo fick åter ett jätteläge, men dessvärre inte riktning på avslutet från nära håll och högerläge. Tätt därefter lirade Pablo till Nahir med en sidledare i straffområdets utkant, och när när Jere Urunen skulle rensa gjorde han det rakt på Hammarby-spelaren, som helt friställd med Hansson även han fick se keepern slänga ut högerbenet och klara.

Helsingborg sjönk tillbaka betänkligt och spelade i praktiken 5-4-1, men hotade i ännu en omställning som Jordan Larsson drog upp, men när Uuronens inspel hittade till Krafth hade Bajen flyt med naturgräset - och närskottet som avlossades med smalbenet blev snarast en fösare. Just innan pausvisslan hade även Solli chansen från ett bra centralt läge efter att Persson köttat fram bollen, men norrmannen sköt över. Söderbröderna genomförde en första halvlek som var bland de mest solida hittills i år, och definitivt den spelmässigt mest imponerande på bortagräs, men liksom det sett ut på sistone var det även här uddlöst och man fick alltså inte dit ledningsmålet. Det skulle straffa sig.

”Di röe” kom nämligen ut som ett nytt lag i en andra halvlek som bara var tjugotalet sekunder gammal när Solli - bra åt båda hållen i kväll - tvingades till en viktig brytning där bak. Minuten därpå gjorde Besara ner Uronen mitt på egen planhalva, och att det skulle vara för långt håll för skott brydde sig finländaren alls icke om. Johannes Hopf konfronterades med en riktig häxpipa som han hade fullt upp att försöka styra överhuvudtaget, och när bollen damp ner framför fötterna på Victor Pálsson visade Hammarby-keepern att även han kan göra avgörande ingripanden - en riktigt snabb dykning och näven på det ändå rappa skottet.

Slutplaceringarna för klubbarna de senaste fem åren är 2-1-5-4-9 för Helsingborg och 8-11-4-5-1 för Hammarby - och man har ju dessutom hållit till i olika serier. Hemmalaget visade allsvensk slagstyrka och en helt annan beslutsamhet i andra halvlek. Även om Bajen fick lite andrum i samband med att Amadaiya Rennie kom in, så hade matchen klart glidit över i rödblå favör. Sæ-Sæ-mittbacksparet hade fullt upp att hålla emot och gjorde det oftast förtjänstfullt, men Simovic utnyttjade sin storlek i 65:e och bröstade sig fram till ett lika rejält som välplacerat skott vid Hopfs högra stolpe.

Helsingborg seglade, i sundets pärla, i målets medvind. Extra symptomatisk var Sollis kapning av nyss inbytte Emmanuel Boateng just efter baljan, där det givna gula kortet - i strid med spelets regler men rent etiskt - hade kunnat bli målchans-rött då ghananen just var i färd att förlänga till en sopren medspelare. Vid Bajens nästa framstöt hittade Rennie ett inspel till Pablo vid straffpunkten, men han fick se Hansson göra en ny redig räddning, trots halvträff på avslutet.

Matchbilden återgick naturligt nog till större Hammarby-intresse för det offensiva, och efter att Israelsson ordnat en högerhörna gav en variant kalasläge precis framför de 526 tillresta. Pablos lyftning skarvades till bortre av Birkir Már Sævarsson, och Sætra skulle bara sätta dit foten, men fick använda vänstern och kunde inte få fart på bollen. Sætra revanscherade sig sånär med tio kvar då han brytpassade ut till Rennie och bollen via hemmaben gick till inbytte Linus Hallenius, men Uronen stod för en räddning i klass med Jesper Arvidssons i DIF-derbyt.

Trots skapligt tryck mot slutet, där Philip Haglund tog plats i kedjan och ordnade ett nästan perfekt frisparksläge men Pablos bollbåge i kaptenens frånvaro ledde metern över, var det främst i första halvlek som Hammarbys utdelning saknades. Persson försökte flera gånger om avlossa ett poänggivande skott utifrån, och efter att Sævarssons sista framstöt i 96:e signalerade de grönvita för hemmahands och straff mest för sakens skull. Helsingborg tog här sin sjätte raka hemmavinst mot Bajen, men känslan är ändå tre förlorade poäng snarare än en.


Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)