3
0

Superettan omgång: 20 den 26 aug kl. 19.20 på Tele2 Arena

Hammarby - Falkenbergs FF

1
2
3
5
7
8
10
14
15
22
27

Domare

Mahbod Beigi, Sandviken

Publik

14084

Arena

Tele2 Arena


Mål

  • 0-1 Carl Wede (19)
  • 0-2 Per Frick (51)
  • 0-3 Victor Sköld (64)

Byten

Kort

FFF kontrade sönder håglöst Hammarby

Hammarby förlorar sin tredje match på nya arenan, och är fortsatt mållöst. I en rejält motig tillställning gör i stället Carl Wede, Per Frick och skytteligaledaren Victor Sköld vad Bajen inte lyckats med - Falkenberg kontrade sönder hemmalaget efter noter, och vann med klara 0-3.


Frågan är hur många allsvenska tåg som kan lämna perronger och hur stort antalet sista halmstrån är. Frågar du Bajenpubliken så är den inte redo att svara på den typen av frågor ännu. Hela 14 084 har tagit sig till vår nya arena för en match som, hur optimistiskt lagd man än är, onekligen är av sexpoängskaraktär. Men en vacker höstkväll är det, med 17 grader vid avspark. Thomas Dennerby väljer att spela Christophe Lallet på topp i avstängde Erik Sundins frånvaro, och att ersätta förkylde Robin Tranberg med Nahir Besara.
 
Bajen trycker på direkt från avspark. Tidigt bjuds man på ett bra frisparksläge, där Kennedy lite överraskande släpper bollen till Erik Figueroa, och en inte tokigt slagen boll går ganska tätt över första hörnet.  Matchens första riktigt vassa målchans kommer också redan efter fem spelade minuter. Kennedy har bollen ute till höger, och hittar in till Ledgerwood, som på ett tillslag precist lyfter vidare mot bortre stolpen - där Mikael Rynell finns med för ett nickavslut från nära håll, men Otto Martler i FFF-kassen får upp en näve och lyckas avstyra till hörna.

Matchbilden planar ut lite efter en intensiv anstormning första tio, och även om det fortsatt är de grönvita som håller i taktpinnen, framstår Falkenberg som orädda - och med tydligt stark självkänsla i laget efter att ha haft en topplacering i serien säsongen igenom. Man har knappast gjort någon hemlighet av att det är genom att hålla nollan bakåt och försöka ställa om som man ska få till ett resultat i afton.

Emellanåt vinner man dock boll oroväckande högt upp på Bajens planhalva. Och vid ett av dessa tillfällen kommer också 0-1. Elfsborgslånade Per Frick hamnar i duell med Daniel Theorin nere vid sidlinjen till höger om mål, och mittbacken täcker dessvärre slarvigt då han ska ordna inspark. Frick kommer åt bollen och hittar in till Carl Wede som tagit sig in i boxen och kan dunka in ledningsmålet högt bakom Johannes Hopf. Ska man försöka se glaset som någotsånär halvfullt, så återstår ju tre fjärdedelar av matchen. Men någon champagneinställning från ”gulvitts” sida är knappast att förvänta.

Det blir också en enahanda tillställning halvleken ut. Ett frenetiskt men lite spänt Hammarby gör sitt bästa för att skapa farligheter i offensivt straffområde, men i de avgörande lägena står gula ben i vägen. Framför allt är Rynell olycklig då han efter matchinledningens jätteläge ytterligare tre gånger finns på rätt plats vid rätt tillfälle. De två första är skott från nära håll som täcks till hörna, och när han åter kommer till nickläge från nära håll och dessutom får bollen i nät efter en retur, har Lallet kommit som skjuten ur en kanon mot Martler sekunden innan och fått frispark emot sig.

Med tio kvar av första halvlek får Kennedy riktigt bra högerträff från dryga tjugo meter, men Martler gör en kanonräddning uppe i sitt första kryss. Bara dryga minuten därpå hittar Kennedy fram till Lallet i djupled, han är starkare än mittbacken Daniel Johansson i löpduellen och försöker placera bollen i luckan mellan närmast liberospelande Martlers ben - ett beslut som nog hade resulterat i kvittering om han fått fart på avslutet. FFF-tränare Hans Eklund fått matchen precis dit han velat. 9-0 i hörnor och 9-1 i frisparkar är inte det som skrivs i fetstil på statistikarket.

Och snacka om maximal utdelning för hallänningarna. Falkenberg står visserligen för inspirerade första fem minuter i andra överlag, men det är också slående hur effektivt laget är då chansen väl kommer. Återigen vinner man boll då Hammarby ämnar gå till anfall och går till motattack och återigen skickas bollen snett inåt bakåt för avslut i nättaket. Efter ett par snabba passningar hittar Victor Sköld in från höger, och Frick kan utöka ledningen.

Dennerby byter tidigt in Mattias Adelstam, som ju i en bättre värld inte stoppats av ribban på Behrn Arena sist. Men i stället för att Bajen ska lyckas ta sig in i matchen, blir det än dystrare. Lite väl enkelt går det till även den här gången, Sköld kommer rättvänd centralt och båda mittbackarna faller tillbaka, varpå Sköld visar varför han leder Superettans skytteliga. Med en oerhört kylig lobb ribba in ställer han Hopf och avgör matchen.

Bästa läget att skapa nerv kommer några minuter därpå. Erik Figueroa försöker från trettiofem meter och får jätteträff. Martler hinner styra bollen till en vänsterhörna, men kommer sedan inte upp på denna då det är trångt i boxen. Vid bortre stolpen är Adelstam sopren, och han ser ut att hinna måtta nicken i en halv evighet, men ändå hamnar bollen inte på rätt sida stolpen. Sista tjugo minuterna uppstår passivt aggressiv stämning på läktarplats, vilket man får ha förståelse för.

Det blir även uppgivet på planen, och i slutminuten känns det nästan som att domaren tycker synd om Hammarby. Billy Berntsson rivs ner av inbytte Johannes Vall och kastar lika irriterat som tydligt bollen på denne, men endast FFF-spelaren varnas. Snällt, då DN-sporten gissningsvis filar på en läsartävling om första målet.

Ett garv bjuder ändå den lilla Falkenberg-klacken på: en banderoll med budskapet "88 320:-!" (fakturabeloppet för kvällens polisbevakning av bortasupportrarna). Mörkret sänker sig annars kompakt över Bajenland.  I dess södra utkanter spelas nästa serieomgång, redan på torsdag, då Bajen åker för att möta Assyriska. 


Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser