Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!

Rabatt på resor

Få rabatt på 15% vid hotellbokningar och 400 kr på alla paketresor (minst 2 nätter).

» Klicka här


1
1

Svenska Cupen omgång: 2 den 01 mar kl. 16.00 på Tele2 Arena

Hammarby - Landskrona BoIS

1
2
3
7
8
10
17
21
22
23
34

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Publik

10419

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Rennie räddade cupspänningen

Landskrona BoIS gjorde en bättre match än Hammarby och hade länge ledningen efter sitt tidiga hörnmål, men inhoppande Amadaiya Rennie räddade det nödvändiga oavgjorda resultatet med en riktig rökare halvvägs in i andra. Chansen till gruppseger lever därmed inför bortamötet med AIK på lördag.


Förutsättningarna var givna inför matchen, men spekulationerna om målskillnadsaffär gentemot AIK inför cupgruppens slutomgång på Friends Arena visade sig snabbt ha förts i onödan. Landskrona tog nämligen ledningen redan i tredje spelminuten, i samband med en hörna från höger. Mårten Nordbeck slog den, och Samuel Aziz störde men var aldrig på bollen, som Johannes Hopfs näve styrde rakt upp i luften. Därefter försökte Lars Sætra trycka bollen över ribban, men i stället fick han se den sitta i nättaket. Snöpligt men fumligt.

Det unga Landskrona fick förstås råg i ryggen av detta, men att gänget från södra ettan skulle uppträda så behärskat och respektlöst var nog få beredda på. Särskilt tycktes det gälla Hammarby. BoIS spelade trots målet inte överdrivet försiktigt och kombinerade dessutom smart i anfallsspelet, men när de grönvita vann boll var bortalaget oerhört noggranna med att ligga kompakt med i princip hela laget. 3-5-2-uppställningen såg då betydligt mer defensiv ut, men Bajen hade förtvivlat svårt att skapa klara målchanser.

Närmast att kvittera var Måns Söderqvist och Kennedy Bakircioglu, men i princip ensam om att utmärka sig positivt under de första fyrtiofem var den i dag sittande mittfältaren Nahir Besara. Gång på gång sökte han Linus Hallenius och Söderqvist med väl avvägda lyftningar, och vid ett tillfälle tajmade Måns såväl löpning som mottagning - men då fick han, helt fri med Jonas Sandqvist, i stället bollen för långt ifrån sig. Kennedys chans var en riktig projektil utifrån med närmast perfekt träff och riktning, upp mot bortre krysset. Men sikten var fri och Sandqvist lyckades sträcka ut tillräckligt.

Andra halvlek inledde Hammarby ganska darrigt, och det dröjde inte många minuter innan det började bli otåligt bland de 10 419 på läktarplats, där det dock hördes lika tydliga ljud av förväntan när Besara vräktes omkull i Kennedy-läge. Men den här gången fastnade bollen i muren.

Otåligt tycktes det bli även hos Nanne Bergstrand, som med halvtimmen kvar gjorde ett trippelbyte, något som ju gett utdelning tidigare. In kom Amadaiya Rennie, Marko Mihajlovic och Pablo Piñones-Arce. Marko gick in som vänsterback medan Solli ersatte Besara på innermittfältet, och det blev alltså ett rakt forwardsbyte då Pablo ersatte Linus. Samtidigt bytte Kennedy position med Lars Mendonca Fuhre.

Och att slänga in Amadaiya Rennie är ju också något som resulterat i scenförändringar förr. Den här gången behövde liberianen bara fem minuter på sig för att rädda det nödvändiga oavgjorda resultatet, med en högst individuell prestation. Efter att han skurit in från sin högerkant uppstod ett ovanligt generöst utrymme, och högersläggan testades. Den här gången fick Sandqvist kapitulera - bollen borrade sig in i hans högra hörn.

1-1-läget gav en rätt så svårtydd matchbild, där Landskrona blev allt försiktigare samtidigt som det aldrig riktigt blev någon ordentlig grönvit anstormning för seger. Och det senare kan man ha viss förståelse för. Ett mål framåt hade visserligen sett bättre ut på text-tv, men det helt ju saknat betydelse för förutsättningarna när det är dags att åka norrut för länsderby på lördag, samtidigt som ett baklängesmål helt hade punkterat cupspelet.

Ändå var det först i slutminuterna som BoIS dödgrävde för första gången, när Nordbeck retfullt höll i bollen vid hörnflaggan med några futsal-tvåfotare. Till sist vräkte Birkir Már Sævarsson iväg både flagga och boll i samma spark, den enda egentliga behållningen efter kvitteringen… Landskrona gjorde en bättre match än Hammarby, och fick rättvist oavgjort. En del lärdomar bör dras, då BoIS knappast är sist ut i år med att ligga kompakt och spela smart på vår hemmaplan, men i det stora hela gör Bajen bäst i att lägga matchen bakom sig och ladda inför lördagen.


Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)