1
1

Superettan omgång: 2 den 14 apr kl. 14.00 på Söderstadion

Hammarby - IFK Värnamo

1
3
4
6
10
15
15
17
18
21
22

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Publik

11725

Arena

Söderstadion


Mål

Byten

Kort

  • 13' Adis Hušidić
  • 24' Carlos Gaete
  • 69' Johan Niklasson
  • 69' Joel Löw
  • 72' Johan Niklasson


Värnamo stod emot Bajens bombardemang

Hammarby lyckades inte omsätta ett eftertryckligt övertag i segermål, efter 1-1 i paus mot IFK Värnamo. Inte heller då Billy Schuler grejat en bortautvisning fick man hål på motståndarna, men chanser saknades verkligen inte då Bajen tryckte på.


Stämningen är elektrisk på Söderstadion, långt innan avspark, då Bajenklacken luftar struparna under hela uppvärmningen inför den allra sista hemmapremiären på arenan som varit vår hemmaplan sedan 1967. För marken, där Hammarby IF spelat fotboll sedan 1946 och fortsätter göra så även efter flytten, är detta en extra historisk stund bland många fantastiska ögonblick genom åren. Arenan är välbesatt, med undantag för bortafållan (där ett tjugotal blåvita skryter om att ”alla har en ko i Värnamo”). Uppåt tolv tusen åskådare är redo för fest.

Hammarbys startelva innehåller ett antal förändringar jämfört med första Superettan-omgången, en besvärlig 0-0-match ”borta” mot Ljungskile. Högerbacksplatsen tar holländska nyförvärvet Michael Timisela i besittning - Nik Ledgerwood spelar istället på en Bajen-van innermittfältsposition. Max von Schleebrügge gjorde illa knäet i Borås och är inte tillgänglig; här går Monday James in bredvid Thomas Guldborg Christensen. Christoffer Carlsson går in direkt från start till vänster på mittfältet nu när han är spelklar. Billy Schuler in på topp bredvid Erik Sundin.

”Forza Bajen, in med bollen”, manar hela Söderstadion. Och visst sätter Hammarby fart direkt. Värnamos första bollkontakt är en symptomatisk och fruktlös tjongboll mot en ensam Pär Cederqvist. Bajen stör högt och skapar åtminstone ett par halvlägen efter ett par småhafsiga första minuter. Baggio blir knuffad vid sidlinjen halvvägs upp på Värnamos planhalva, Kennedy Bakircioglu slår frisparken - Monday är först och högst men inte med tillräcklig timing; nicken går utanför Björn Åkessons bortre stolpe. Såväl Monday som Sundin är väldigt nära att hinna på bollen i boxen på ett inspel från Kennedy, men IFK reder ut de tio första.

Härefter följer lite ställningskrig, Bajenliret kommer av sig något, samtidigt som Värnamo har lite mer boll och får tillfälle att visa att man inte bara ämnar slå ”långa bollar på Pär”. Framåt halvlekens mitt ska Monday dra Cederqvist som siste man. Delar av publiken drar säkert efter andan då han fumlar något, men han visar råstyrka och upp situationen - och tilldöms frispark. En riktigt fin matchinledning från nigerianen går som tur är ej om intet här (och han gör sammantaget 90 riktigt stabila minuter). Det blir gruff, många domare hade säkert delat ut en varning var, men Mohammed Al-Hakim visar god känsla och nöjer sig med ett snack.

Baggio Husidic och tidigare Bajen-innermittfältaren Carlos Gaete har ett par tuffa dueller och blir båda varnade inom några minuter. Timisela fixar en högerhörna, ni-vet-vem slår den, Schuler tvingas till ett akrobatiskt nummer då han cykelsparkar bollen i ansiktet på Björkeryd till ny hörna. Inte heller den resulterar, men i andravågen får Timisela ut bollen tillbaka till hörnläggaren. Kennedy kommer med fart förbi backen och inspelet i målområdet är riktigt vasst - Sundin slänger sig så gott han kan, men är en tiondel sen mot bollen, som här hade kunnat stötas in i öppet mål om han hunnit fram.

Hammarby får åter ett bra grepp om spelet under slutkvarten. Värnamo har en resultatlös frispark från vänster, efter att Monday blivit bortgjord men inte velat se sig passerad - det är dock det närmaste man kommer konkret andrum. Dock går det lite för långsamt på Hammarbys innermittfält emellanåt, vilket ger ett tydligt bollskickligt och samspelt IFK ro, med boll går det faktiskt också ofta snabbare i deras motsvarande bollinnehavslägen, även om dessa nästan uteslutande är av omställningskaraktär. 0-1 kommer slumpartat. Cederqvist får tag i bollen efter att en av flera lite illa dobbade Bajenspelare halkat på mittplan, och kan helt ren med Johannes Hopf sätta ett stensäkert avslut i nät.

Bajen samlar sig och har någon minut efter kallduschen ett jätteläge att kvittera, då Timisela åter hittat Kennedy med en fin genomskärare till höger. Sundin ser ut att få Kennedys instick över Åkesson med en direktskarv, men på något sätt får han iväg bollen. Skott utifrån kommer, bollen tar på en Värnamo-spelare, till vad som redan känns som en femtioelfte högerhörna. Den här gången är bollträffen perfekt - och Erik Figueroa av alla människor gör ett sällsynt nickmål då han riktigt elegant träffar bollen med skallen och vinklar in 1-1 i bortre hörnet bakom en chanslös målvakt.

Det är ingen dålig halvlek Hammarby gör, även om det går att sätta frågetecken för kvaliteten i en del moment, framför allt på mittplan. Det måste vara tungt för smålänningarna att inte få gå till paus med sitt ganska sena ledningsmål i ryggen. Men man måste vara imponerad av att Bajen fortsätter spela resolut och nästan omgående utjämna - psykologiskt viktigt.

Bajen, oförändrat i paus, har också bra fart redan från start även i andra halvlek. Carlsson är halvnära att lyckas ta sig igenom från vänster, men får bollen lite för långt ifrån sig. HIF etablerar ett rejält tryck mot motståndarna. Man äter allt som oftast upp dem, med en fin press högt upp i banan. Inte minst tar Baggio nu snabbare beslut med boll, vilket hjälper Hammarby att behålla farten i spelet.

Nahir Besara värmer tidigt och byter efter en kvart av en slutkörd Carlsson, i ett läge där Hammarby sedan några minuter tappat den största tydligheten i spelövertaget. Schuler hjälper till att hålla intensiteten med en snabb, hård och bra boll ut till Timisela som åter hittar Kennedy. Denne blir lite fasthållen vid sidlinjen och får frispark. Åter når Monday högst, men nicken går strax utanför bortre. Sundin är nästan igenom men Al-Hakim viftar avvärjande för axel-mot-axel-duellen.

Med tjugo kvar av ordinarie tid står Schuler för en riktigt fin aktion där han blir neddragen av Johan Niklasson efter att ha gjort bort ett par för dagen rödklädda motståndare. Kennedy-läget är från viss distans, men bra. Liksom på Borås Arena får han här till en jobbig studs just framför målvakten, men Åkesson hinner ändå med att få skottet i stolpens utsida och till hörna. Besara får i andraläget på ett vobblande och farligt skott utifrån som keepern inte vågar försöka hålla.

Besara hittar några minuter därefter Schuler med en fin löpboll, och redan varnade mittbacken Niklasson kan inte göra annat än att lägga ett patenterat krokben på den idag mycket rörlige amerikanen. Rött. Det är tydligt att Gregg Berhalter vill se snabb bolltransport, särskilt nu i numerärt överläge. Strax innan Tidaholms-kvarten hoppar han jämfota i sitt technical area då det inte går tillräckligt fort. Samma angående rörligheten för alternativ, då Hopf har inspark.

Om nu Värnamo agerat sturskt i första halvlek, är man nu desperat för en pinne. Hammarby radar upp anfall, och Figueroa har två lägen där han inte riktigt hinner fram för att bli tvåmålsskytt. Handbolls-matchbild, särskilt då Sebastian Castro-Tello ersatt Sundin med och Bajen gång efter annan får fast bollen kring offensivt straffområde. Värnamo slår mest iväg till inkast eller knappt ens hoppfulla lycka till-bollar mot en nu väldigt övergiven Cederqvist. Man har ingen som helst ork kvar för att ställa om.

Även Castro, som står för ett riktigt bra inhopp, har två högkalibriga chanser att greja tre poäng. Först till höger i straffområdet, men det rykande skottet viner just utanför. Ledgerwood hittar på övertid Figueroa till höger i straffområdet, dennes inspel hamnar till sist hos Castro-Tello, som skjuter längs marken men just, just utanför bortre. Hammarby skapar tillräckligt för ett 2-1-mål. Matchprestationen överlag må vara okej, men avsluten mot mål är också en del av denna. Därför får de grönvita snopet se sig luggat på poäng - och många faller också ihop vid slutsignalen.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån och Andreas L Eriksson)

Annonser
Annonser