0
1

Superettan omgång: 5 den 02 maj kl. 19.00 på Söderstadion

Hammarby - Assyriska FF

1
3
4
5
6
10
15
15
18
22
27

Domare

Magnus Ahlsén, Linköping

Publik

8336

Arena

Söderstadion


Mål

Byten

Kort


Tre poäng efter holmgång på Söderstadion

Bajen vann kvällens mycket kampfylld match mot Assyriska med 1-0. Målet kom i första halvlek efter att AFF-mittbacken Sotirios Papagiannopoulos stött Erik Sundins inspel i eget mål. Vackert var det knappast, men tabellen är onekligen lite finare att titta på - och visst är sådana här segrar sköna.


"Man kan inte direkt kalla det här vackert" löd Gregg Berhalters omdöme på presskonferensen efter matchen. Hammarby tar tre poäng och det är en välförtjänt seger, men maken till kämpavinst var det länge sedan vi fick se på Söderstadion. Ett självmål, där mittbacken Sotirios Papagiannopoulos inte får brytningen över ribban, ger tre poäng och ett rejält kliv i den redan tydligt jämna Superettan-tabellen.

Kvällen inleds i sommarväder och avslutas i ruskig kyla. Däremellan hinner mycket hända. Det första är att Ivan Turina hedras av 8336 åskådare och övriga närvarande med en knäpptyst minut. 

Bajens uppställning för dagen är ganska lik den vi sett på sistone, med ett två undantag. Nahir Besara spelar i en släpande roll, bakom Erik Sundin. I stället för Monday James, som dragit på sig tre gula kort och därmed är avstängd i kväll, spelar Daniel Theorin mittback bredvid Thomas Guldborg Christensen.

Assyriska ligger, som Besara förutspådde
här, betydligt lägre än Örebro. Det gör att första halvlek, sett till målchanser, blir ganska tillknäppt. Den första har en annan Södertälje-son, nämligen Kennedy Bakircioglu, med kvarten spelad. På hans vänsterhörna når Theorin högst, men bollen går rakt tillbaka på Kennedys fötter. Han skär in i banan och avslutar sedan med ett rappt skott från 20 meter, men i fel sida om burgaveln. AFF:s mittfältare Jonas Hellgren utjämnar strax därpå, då han får tag i bollen efter att Timisela snavat, och tar sig ända in i straffområdet från vänster - men får på en rejäl snedträff.

Med halvtimmen spelad uppstår en omdiskuterad situation. Ledgerwood erövrar bollen till höger i utkanten av offensivt straffområde, och skjuter ganska omgående, Malmkvist fångar bollen men tar ett par korta steg bakåt vid närmsta stolpen… över mållinjen med bollen? Det tycker bland andra en värmande Lallet - yttern gör sitt yttersta för att påverka linjedomaren, men förgäves. Troligen riktigt. Kennedy tvingas strax därefter kliva av med en känning i vaden, in kommer istället Mikael Rynell.

Det är kampfyllt på planen med ganska många tuffa närkamper. Efterhand blir det också riktigt grinigt då domaren inte lyckas beivra detta. Mitt i allt kommer 1-0, nästan från ingenstans. Erik Sundin tar sig fram till höger och ska nå Christoffer Carlsson med ett inspel, men Papagiannopoulos stöter alltså bollen i eget mål. Carlsson hade säkerligen nätat om han släppt den förbi sig, ingen enkel situation för mittbacken alltså, och inte minst bra fart på inspelet. Klacken hyllar Självmål som om detta vore ett nyförvärv...

Assyriska ska hinna med att vaska fram sin bästa målchans - det är även matchens vassaste läge, utöver dess enda mål. Efter en mycket tilltrasslad situation framför Johannes Hopf hamnar bollen hos Hellgren, som från bara fyra-fem meter drar till för kung och kringla, men klockrent i bortre stolpen. Lite chansartat blir det överlag, med så hetsig stämning på banan, och halvtidssignalen är välkommen.

Efter att guldsmeden Sören Cratz hyllats på innerplan i paus sparkas så andra halvlek igång. Ett par ströchanser får vi se redan i upptakten, Hopf får tag i ett instick framför sin bur och strax därpå har Figueroa en skaplig frispark sedan kopiöst jobbande Carlsson gjorts ned. Med kvarten spelad drar sedan Besara till på volley från halvdistans efter en hörna och skottet går ganska tätt utanför bortre stolpen. Assyriska får inte till speciellt mycket, även om man efterhand har ett allt tydligare spelövertag.

Det är delvis tack vare att så lite i samarbetet mellan Kennedy och Timisela går förlorat, som Bajen ändå kan hålla spelet uppe ganska väl. Rynell gör nämligen ett fint inhopp, med såväl patenterade dragningar som slit, och han åtminstone i nämnda samarbete med sin ytterback till höger fungerar han väl så bra som Kennedy. De grönvita får därmed ofta andrum. Baggio Husidic och Nik Ledgerwood gör varsin för matchen signifikativ kämpainsats centralt.

Med kvarten kvar byts Besara ut och ersätts av Sebastian Castro-Tello. Denne ska förstås hålla boll offensivt och skapa ytterligare återhämtningstid, men kommer aldrig riktigt in i matchen - och med fem minuter kvar av ordinarie tid ställer han till det för sig, och laget. I första läget tar han en helt rimlig varning då han fäller bollhållaren i mittcirkeln. Södertälje-laget är på väg att ställa om och kommer även framåt med många spelare. Men ännu ett gult kort kommer upp eftersom Castro i nästa läge sparkar undan bollen.

Ledgerwood blir strax därpå liggande och är utanför spel i en knapp minut där Hammarby alltså får freda sig med åtta utespelare. Fredar sig gör man förtjänstfullt i slutet, även om inte heller detta är snyggt, men tabellens utseende får naturligtvis gå före i det här läget. Man slår långt mot en oförtrutet jagande och mot slutet mycket ensam Sundin, och kan stå emot utan att AFF lyckas få till någon riktigt het kvitteringschans. Närmre än stolpskottet just före paus kommer man inte, och istället går HIF segrande ur detta mycket viktiga möte.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån.)

Annonser
Annonser