Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


1
4

U19 Allsvenskan Norra omgång: 3 den 18 apr kl. 13.00 på Hammarby IP

Hammarby U19 - Åtvidabergs FF

3
4
6
7
9
10
14
19
22
23
30

Domare

Cemil Yildirim, Hägersten

Publik

150

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U19: Temposeger mot Åtvidaberg

Hammarby tog en rätt så komfortabel seger mot Åtvidaberg, trots att östgötarna öppnade målskyttet. ÅFF spelade stundtals fyndigt, men ofta fick de lägga stor möda på att söka botemedel mot Bajen-killarnas manualmässiga presspel. Det var också huvudsakligen genom bollvinster högt upp i banan som gästerna maldes ner i andra akten.


Det var ganska gott om folk kring Kanalplan, som klätt sig i vårskrud och dessutom bjöd den klassiska motståndarföreningen på strålande sol till besöket på den lika klassiska idrottsplatsen. Åtvidaberg har öppnat serien till synes rejält svängigt, med 3-0-seger i Södertälje mot SFC följt av 3-6 mot Örebro hemma på Kopparvallen, men då ska man komma ihåg att ÅFF senast ledde med 3-2 men fick avsluta matchen med tio man. Bajen öppnade med hela 6-0 mot Assyriska innan matchen i Kalmar mest innehöll kamp då den nästintill blåste bort.

Då U21-matcherna duggar tätt just nu vilade också ett par annars ordinarie lirare, och dessutom gjorde Cesar Weilid sig illa i foten på uppvärmningen vilket gjorde att Victor Garcia ersatte. Det gjorde den tuffe spelfördelaren bra, och den duktige Jesper Bolander lämnade på sin högerbacksposition plats för en mindre tromb. Korte men frenetiske Richard Cederqvist var med och tillsåg att det var full fart på redan från avspark trots vädermässig stiltje i Bajenland. Robert Andersson, som har ett mycket starkt ligacupslutspel att ta med sig in i den U19-allsvenska säsongen, var dock den av burväktarna som först sattes i arbete. Znar Renbjar skar in från vänster och gavs väl mycket utrymme för sitt avslut, som Robert klarade.

I matchens första riktiga Hammarby-anfall rasslade det direkt bakom Gustaf Halvardsson i ÅFF-målet. Eller, i den följande högerhörnan. Marcus Burman, en av flera som gett Magnus ”En plåtis från Bagis” Lefvert huvudbry om han fått välja matchens lirare även här, slog den. I boxen uppstod rejäl oreda och flipper, innan Alenga Masimango med pannan lyfte bollen i nät. Detta redan i minut sju.

Glädjen blev dock kortvarig, när ”Robban” försattes i två närmast identiska situationer i utkanten av eget straffområde, med samme motståndaranfallare som kombattant. Kenny Hildeby noterades för 15 mål i fjol (och har redan gjort sju i år, ligacupen förklarar nog det mesta, men ändå), och även om keepern lyckades nickrensa utanför linjen första gången fick anfallaren till lobben nästa gång. Hildeby rundade ”Robban” och sprang mot tomt mål, men blev resolut nedriven. Här måste undertecknad ha missat något direktiv om att vi ska vara snälla mot våra ungdomar - straff förstås, men gul färg på kortet, och mer målchans än så blir det knappast. Nå, mål gjorde Hildeby åtminstone, även här och från elva meter med 18 spelade.

Efter en hafsigare tiominutersperiod med två nästan-lägen för Masimango som det enda noterbara, fick Bajen fason på återerövringsspelet. Lagledare och speaker John Fransson utbrast: ”Nu har vi dem! När hade de bollen under kontroll sist? Nä, vänta, jag kan titta. För sju minuter sedan!” Närmare än att Burman sköt ett lågt skott decimetern utanför fint framspelad av Miguel Olivares var det dock inte i chansväg.

Men i andra kom utdelningen på en gång. Då hade det redan osat katt en gång - Halvardsson tog hemåtpassen i famnen och Marcus Kettler den indirekta frisparken direkt, men ett långt ÅFF-ben hann emellan då han ville servera Olivares i andra änden av straffområdet. Sekunder senare kom målet, och då bjöd Olivares ändå igen med en genomskärare. Anfallaren Kettler löpte sig igenom och sköt 2-1-målet redan en dryg minut efter pausbullen. Turligt kan tyckas, eller kyligt om du frågar avslutaren - döm själv...Burman hade kunnat utöka med ännu ett vasst distansavslut, men när han ville vinkla in 3-1 i bortre gaveln från vänsterläge smet bollen utanför. Han skulle få revanschera sig i 56:e minuten, när Kettler felvänd tog emot en fin djupledsboll på bröstet och förlängde till Burman, som kyligt fullbordade ett riktigt fint mål.

Hammarby föryngrade manskapet under slutkvarten, när i tur och ordning Brasse Wallefelt (palla banga; detta är ett fabulöst fotbolls- och 
Bajen-namn), DIF-förvärvet Yassin Housni och Burhan Tümtürk gjorde entré. Lite sönderryckt blev det kanske, men ingen hann säga ”kvalitetsförsämring” innan Wallefelt serverade Kettler från sin vänsterlank, till ett läge i boxen där anfallaren inte kunde missa att göra sitt andra mål. 4-1 i minut 78, och även tekniske Housni bjöd publiken på några mer klacksparksvänliga än järnkaminsmässiga nummer längs sin högerkant, men fler nätrassel blev det inte.

En stabil seger där det åter syns tydligt att de som flyttats upp från U17-laget vet vad det är för fotboll Hammarby spelar. Mittlåset, reslige Alex Ilic och behärskade Tamer Teke, förtjänar också ett extra omdöme då ”Åtvid” gång på gång förgäves sökte ytan bakom dem så länge matchen levde.

Tränare Anders Wasserman tyckte så här om dagens match:
– Efter en bedrövlig första kvart så tar vi tag i matchen rejält. Bra bolltempo i spelvändningarna, där vi varierar metod: Ibland flyttar vi boll för att hitta ledig yta, och ibland flyttar vi motståndare för att skapa ledig yta.
– Vi står även för en bättre direkt återerövring än i tidigare matcher, där framför allt den mentala omställningen är snabbare. Ett kliv i rätt riktning.


Härnäst väntar Älvsjö AIK på bortaplan den 26 april, och i nästa hemmamatch spelar Hammarby länsderby mot AIK - missa inte att glida ner på Hammarby IP den 2 maj, avspark är det klockan 13.

Matchstatistik:

Avslut 17-12 (7-6 i paus)
På mål 10-5 (4-4)
Frisparkar för 9-6 (6-3)
Hörnor 3-5 (2-2)
Offsidelöpningar 2-6 (0-4)
Gula kort 1-1 (1-0)
Mål 4-1 (1-1)
Publik: runt 150

Mattias Jansson

(Foto: hammarbyfotboll.se)