2
1

Superettan omgång: 21 den 29 aug kl. 19.00 på Södertälje fotbollsarena

Assyriska FF - Hammarby

1
2
3
7
10
13
14
15
18
22
27

Domare

Jim Petersson, Motala

Publik

3759

Arena

Södertälje fotbollsarena


Mål

Byten

Kort

Arbetsseger i rörig match mot Assyriska

Det var kanske inte någon toppmatch på Södertälje fotbollsarena, mellan de i mitten förankrade Assyriska och Hammarby. Men ingen kan klaga på dramatiken. Var sitt rött kort i första halvlek, två straffar - och nervdaller på tilläggstid. Bajen gick segrande ur striden.


Över 1 200 grönvita har trotsat måndagens nedslående tillställning och gjort resan till utkanterna av Bajenlands södra utpost. På Södertälje fotbollsarena är såväl antalet plusgrader som väderleken i stort samma som senast mot Falkenberg hemma på Tele2 Arena, men i Bajens startelva finns ett par förändringar.

Bredvid Thomas Guldborg Christensen i mittlåset kliver Max von Schleebrügge in. Avstängningar påverkar också i kväll - Nik Ledgerwoods plats i elvan har tagits av den åter tillgänglige Erik Sundin, och Christophe Lallet tar därmed steget ner till sin vanliga position till vänster på mittfältet. På innermittfältet finns därmed Mikael Rynell och Nahir Besara.

Laddningen ser ut att finnas där från start i de båda lagen; även om det ju handlar om ett möte i tabellens mellersta regioner betraktar hemmaföreningen detta som en derbymatch, och Hammarby är förstås angeläget om att försöka revanschera sig. Några egentliga ordnade anfall får vi inte se under öppningskvarten, men kampfyllt är det. Billy Berntsson tvingas utgå med en lårsträckning, och ersätts av Michael Timisela. AFF har snart matchens första avslutslägen. Först snappar Christer Youssef upp en andraboll och tvingar med ett halvvolleyavslut från femton meter Johannes Hopf att sträcka ut, sedan hittar högeryttern Christoffer Brandeborn en ren Aydin Ünsal på bortre stolpen, men denne kommer inte upp tillräckligt för att rikta nicken på mål.

Efter samspel med Sundin replikerar Besara, då han försöker placera in distansskottet i Robin Malmströms bortre kryss. Keepern lyckas dock med vissa besvär tippa bollen till hörna, matchens klart bästa målchans hittills med knappa halvtimmen spelad. Därefter dröjer det heller inte länge innan Hammarby tar ledningen. Rynell hittar Sundin till vänster i straffområdet med en riktigt fin macka, och anfallaren lurar sig förbi nyss varnade mittbacken Sotirios Papagiannopoulos, för att sedan rivas ner efter petningen. Straffspark, och dessutom ett andra gult kort. Kennedy besvarar hemmaklackens hån på bästa sätt, då han sätter bollen säkert och lågt vid Malmkvists högra stolpe. 

Det hade sedan tidigare varit ganska grinigt på planen, och det känns inte som att vi fått se matchens sista utvisning. Mycket riktigt, med någon sekund kvar av första halvlek faller Assyriskas innermittfältare Hezha Agai elegant i närkamp med Rynell - som strax efter målet tilldelats en helt rimlig varning. Domaren drar åter upp det gula kortet, och en förtvivlad Rynell tvingas gå av banan. 

Youssef byttes strax ut efter Papagiannopoulos röda kort, och man valde i stället att ha mittbackskollegan Kyle Konwea på planen. Hammarby väljer att till andra halvlek låta Kennedy gå ner i en ren innermittfältsroll, medan Sundin ligger kvar och fiskar på egen hand där framme. Ändå utökar Bajen ganska tidigt, efter en upptakt som mest bestått av ställningskrig. Anfallstakterna sitter tydligen i hos Lallet sedan sist - när Timisela bryter en rensning och slår en lyra mot straffpunkten från mittplanen, finns han där mellan mittbackarna och Malmkvist, och lobbnickar snyggt in bollen i nät.

Assyriska agerar snabbt - Admir-anfallarna Catovic och Aganovic kommer in i spel. Bajen svarar med att Baggio Husidic ersätter en tröttsprungen Christoffer Carlsson. Ett hemmalag på allt sämre humör åstadkommer inte mycket i anfallsväg inför en frustrerad hemmapublik, och i stället får Hammarby chansen att sticka hål på ballongen med tjugo kvar. Lallet stressar AFF-försvaret varpå Sundin kan vinna bollen till vänster om målet, denne spelar osjälviskt i sidled till Kennedy, som avslutar tätt utanför från nära håll i samma ögonblick som han vräks ner av Linus Malmborg. Inte det mest glasklara straffbeslutet, men Sundin får stega fram. Tyvärr slår han straffen i Malmkvists vänstra stolpe.

Och dessvärre blir detta precis den tändvätska Assyriska behövt för att orka ta sig tillbaka in i tillställningen. I en omställning hittar nye GAIS-bekante armeniern Levon Pachajyan rätt med ett hårt inlägg mot boxen, där Aganovic finns på plats och forcerar reduceringen i nät med pannan. Med sju kvar av ordinarie tid är Aganovic efter viss röra i Bajens straffområde nära att även kvittera då han måttar och drar till, men Hopf får upp en näve och hindrar det hårda avslutet från att gå in vid sitt högra, första kryss.

Assyriska satsar förstås allt framåt i slutet, och har nu hemmafansen i ryggen till hundra procent. Utöver att Hopf får styra undan en frispark i vasst läge signerad Catovic, trasas tilläggstiden mest sönder av att inbytte Luke Rodgers hamnar i tjäbbel med David Durmaz, varpå båda varnas. Det svänger snabbt i fotboll, men kanske inte fullt lika hastigt i Hammarby för närvarande. Laget rider med vissa besvär ut stormen och klarar ut situationen man delvis själva försatt sig i, och när supportrarna tackas av är det närmast med sammanbitna miner på såväl plan som läktare. Inte det glammigaste tre poängen, men likväl en kollektivt knuten näve.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser