Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


1
0

U21 Allvenskan Norra omgång: 13 den 21 jul kl. 17.00 på Hammarby IP

U21 - Åtvidabergs FF

2
3
4
7
8
11
15
17
20
24
26

Domare

Suhel Youssef, Sollentuna

Publik

175

Arena

Hammarby IP


Mål

  • 0-1 David Lundgren (47)

Byten

Kort

U21: Piggt Bajen numret för litet mot ÅFF

Hammarby kom till spel med ett U17- och A-talangkryddat U19-lag, mot ett överlag ungt men i försvaret riktigt erfaret Åtvidaberg. Och medan Bajen hade entusiasm men svårt att få till rejäla lägen, var det gästerna som gjorde matchens enda mål, när David Lundgren kort efter paus överlistade storspelande HIF-keepern Robert Andersson.


Även om båda föreningarna spelade A-lagsmatch under måndagskvällen, med en poäng var som facit, var det skillnad i de truppmässiga förutsättningarna inför tisdagseftermiddagens U21-möte. Medan den grönvita A-truppen övernattat i Göteborg hade östgötarna närapå pendelavstånd till Bajenland efter sin match mot Djurgården.
Detta gjorde också avtryck i laguppställningarna där Bajen förvisso hade med två A-tillhörande spelare i Dusan Jajic och Viktor Nordin, men den sistnämnde 19-åringen var ålderman i ett U19-lag med U17-inslag. Dessutom gjorde sig Isac Lidberg illa just i slutet av uppvärmningen, vilket ledde till ytterligare föryngring då 16-årige Adnan Vrana tog hans plats där framme.

Hammarby öppnade starkt, och precis som tränare Dahlin 
var inne på efteråt fick det hundratal som trotsade regnet se ett grönvitt lag som stod upp väl i första halvtimmens ställningskrig - och också hade det mesta i avslutsväg. Några särskilt vassa lägen att göra matchens första mål lyckades vare sig Bajen eller ÅFF dock få till, även om det var bra fart på hemmaflankerna med unge Leo Bengtsson och ofta poängproducerande Marcus Burman. Mållöst till vilan, och inne i fiket gick kaffeproduktionen på högvarv i det tilltagande ruskvädret medan trupperna laddade för andra akten.

Mest kvalitativ energi var det tydligen i David Lundgrens banan. Hans skott från straffområdesgränsen bara dryga minuten in i halvleken var tillräckligt välplacerat och kraftfullt för att Robert Andersson inte skulle lyckas få tillräckligt mycket hand på bollen för att avstyra. Målet som skulle visa sig bli matchavgörande föll alltså innan första riktigt farliga chansen i och runt straffområdena, även om det förstås också var en fin individuell prestation av mittfältaren.

Andersson fick ytterligare sju avslut mot sitt mål och motade dessa, ofta riktigt förtjänstfullt. Erfarna backarna Daniel Hallingström och Petter Gustafsson gjorde det, ihop med unge men gott allsvenskt meriterade Pontus Nordenberg och U19-backen Lucas Örn, svårt för de grönvita att skapa riktigt heta kvitteringsmöjligheter. ÅFF inriktade sig ändå allt mer på omställningar, och offensivt imponerade inte minst U19-yttern Benjamin Sönmez. Denne visade kort efter målet prov på speluppfattning när Andersson stod långt ut, men keepern hann tillbaka in på linjen för att boxa bort lobben. ”Robban” klarade också ett friläge med samme avslutare, och - nicken på hörna som Hallingström såg ut att ha riktat perfekt, i backen och upp mot högra krysset, men där fanns alltså en näve.

En del lägen att utjämna hade ändå Hammarby, men de flesta var av nästan-karaktär. Nordin tog sig med dryga halvtimmen kvar i två raka anfall till skottlägen från vänster och nära håll, men A-lagets andraval Gustav Jansson visade dagen efter ”Fimpen” Gustavssons show mot DIF att även han kan rädda bollar, som det första avslutet. Det andra
hamnade i burgaveln, ett felinställt sikte som tycktes ha smittat av sig även på Jajic, när denne höll sig framme några minuter senare.

I minut 66 ersattes Vrana av U19-yttern Brasse Wallefelt medan Burman tog över forwardspositionen. Den dubbla omdisponeringen höll på att ge utdelning nästan omgående, men vare sig Marcus eller Brasse hann fram då Bengtsson efter fint breddande av ”Dulle”
spelade in bollen förbi keepern. Här såg Bajen ut att kunna pressa tillbaka Åtvidaberg rejält med ett stundtals fint återerövringsspel, och med rätt så gott om tid kvar kändes det som att man skulle kunna trycka in 1-1 ifall ”Robban” bara fortsatte stå emot vid kontringarna.

Det gjorde keepern, men då lite mer än en kvart återstod stördes jakten flera gånger om, och pressen kom av sig. Först släppte Nordin till synes helt odramatiskt ett inkast till U19-vänsterbacken Alex Simovski, som dock sjönk ihop i smärtor när han skulle ta emot bollen och sätta igång spelet. In i hans ställe kom visserligen en kantglad lagkamrat, men Yassin Housnis bästa position är ju snarare den som offensiv ytter.

Och bara någon sekvens senare drog Burman på sig sin andra varning; båda rimliga och väl tuffa markeringar i presspelet. Riktigt alltså, men ÅFF hade lite flyt som själva slapp rött kort en stund tidigare, då domarteamet missade en klar försvararhands när de grönvita kommit tre mot en. Diskutabelt var däremot inte slutresultatet. ”Åtvids” större lugn blev avgörande, liksom den fysiska storleken vid Hammarbys offensiva fasta situationer. Möjligen hade 1-2 känts som rimligare förlustsiffror, även om U19-lagets keeper knappast skriver under på det omdömet.


Mattias Jansson

Korta fakta:
Avslut 10-11 (3-8 på mål)
Frisparkar 8-8
Hörnor 3-4
Offsidelöpningar 2-3


U21-grundserien avslutas med bortamöten, mot AIK på Skytteholm den 4 augusti klockan 18 och på Nya Parken i Norrköping den 10 augusti klockan 17 (notera att båda matcherna alltså avviker från "tisdag klockan 17"-mönstret). Därefter väntar A-slutspel, något vi såklart återkommer till så fort motstånd och speldatum är fastställda.

(Foto: hammarbyfotboll.se)