0
5

Superettan omgång: 2 den 14 apr kl. 19.20 på Tele2 Arena

Hammarby - Degerfors IF

1
2
3
5
8
9
11
14
19
21
22

Domare

Lars Olsson, Umeå

Publik

29307

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Propagandafest vid Bajens rekordpremiär

Alla låsningar brast i hemmapremiären - de sista tjugo minuterna presterade Hammarby en fotboll som 1982-laget inte skämts en sekund över. 5-0 var i underkant, men Degerfors var inte ofarligt, och det hade kunnat bli nerv innan islossningen. Hela måndagen blev istället en fantastisk grönvit manifestation där 29 307 bidrog på bästa sätt.

Att försöka beskriva uppladdningen inför måndagen och under själva hemmapremiärdagen blir lite överflödigt - den har ni kunnat ta del av såväl här på hammarbyfotboll.se och i våra övriga kanaler, som på många andra vis. Den spontana gemensamma promenaden från Björns trädgård via Söderstadion till vårt nya hem kändes hur som helst både mer inspirerad, omfattande och hoppfull än på länge. Sebastian Castro-Tello hälsades välkommen tillbaka av såväl speakerröst som en uppskattande applåd… bara en så’n sak.

Och även om vi håller oss till den visuella inramningen var det var ett fantastiskt arrangemang som Bajensfären skapade tillsammans på en fullsatt Tele2 arena - med bland annat en vacker hyllning på kortsidan, till Hammarbys grundare (1889) Axel Robert Schöntal och flersektionsföreningens förste ordförande Carl Julius Sundholm (1897). Superettans nya publikrekordnotering, 29 307, fick sedan se en sanslös propagandatillställning - men våra värmländska gäster var med i matchen fram till mitten av andra halvlek. Därefter släppte alla fördämningar.

Gästande Degerfors kom inte med mössan i hand till denna mäktiga inramning, utan fixade en hörna redan i första spelminuten, då Ferhad Ayaz tog sig in i Bajens straffområde från höger. Ganska snabbt kom dock Hammarby in i tillställningen allt bättre, delvis tack vare ett fint och intensivt anfall där dagens ”skuggis” Pablo Piñones-Arce hittade vänsterflanksdominante Stefan Batan nere vid hörnflaggan. När dennes inlägg täcktes var kapten Johan Persson där och bröt, vilket gav Pablo ett första avslutsläge.
Nästa skulle komma i den 13:e minuten, efter fint norskt samspel mellan Fredrik Torsteinbø och Jan Gunnar Solli. Den sistnämnde fick till ett lika flackt som perfekt högerinlägg, och visst var Pablo på rätt plats. En säker nick i nät, och den törstande folkmassan formligen exploderade.

Visst fick Hammarby en liten boost av detta, men anspänningen var påtaglig, och även om Degerfors oftast tvingades slå iväg bollen långt var man heller inte ofarligt i omställningarna. Castro-Tello fick visserligen inte mycket utrymme av Jan Gunnar Solli och Johan Persson, men briljerade stundtals. Halvvägs till paus kunde Andreas Haddad ha tilldömts straff, då han blev nedtryckt i en luftduell i straffområdeshörnet; en solklar frispark ute på planen. August Strömberg i DIF-målet hade en jobbig kväll men stod för flera prakträddningar. I andra ändan av planen trivdes Johannes Hopf så pass att han, efter en jätteutrusning, själv tog inkastet framåt mittlinjen och därmed bjöd långsidesklacken bredvid på en subtil delikatess.

I det stora kunde Pablo sedan utöka ledningen minuten därpå. Solli visade att han kan vara kvick, inte bara i tanken utan också i löpningen, när han bröt fram till höger och sedan hittade Pablo i sidled. Den nygamle publikfavoriten vände bort ovane mittbacken Peter Samuelsson och stänkte upp tvåan i nättaket. Innan paus hade Bajen kunnat utöka ytterligare; ett jätteinlägg signerat Pablo från högerkanten nådde Andreas Haddad vid bortre stolpen. Han sög åt sig bollen på ett ypperligt vis och avslutade nästan lika distinkt, men August Strömberg fick en näve på lädret.
Å andra sidan var Marcus Astvald just innan halvtid helt ren med Hopf, men avslutade tätt utanför dennes högerstolpe. Någon ren defilering var det inte fråga om. Chansen blev en påminnelse om vilken nerv som en halv sekunds oaktsamhet kan bringa.

Andra halvleks inledning blev lika händelserik som slutet av första hade lovat. Pablo var oerhört nära ett än vackrare mål än sina två första, en skruvad volley i ribban, men Degerfors stack emellan då Pontus Jakobsson fick en given reducering blockerad. Med trettiofem minuter kvar tvingades Pablo utgå, och samtidigt ersattes Haddad av Amadaiya Rennie.
Detta blev ett test för Nanne Bergstrands matchplan - liberianen hade inledningsvis svårt att hålla sig på topp, och även om han för all del skapade chanser åt andra genom detta, såg det ut att ge en osäkerhet då Hammarby skulle gå framåt med boll. DIF kunde här ta över så smått, men då Rennie efterhand blev ett reellt och konstant hot i djupled vågade man inte gå uppåt med lika många som förr. Bajen tog över igen, och det skulle lossna rejält mot slutet.

Just som det nästan blev cupfinalklass på inramningen, med ståplats runt om hela arenan, bjöd Hammarby igen med tre mål på elva minuter. Lars Mendonca Fuhre kunde, efter fin sidledsstickare från Torsteinbø och tveksamt försvarsarbete från bortalaget, trycka in 3-0 via ett värmländskt ben. Och när de grönvita väl var utom räckhåll för att lugga på poäng, säckade brukslaget ihop fullkomligt. Hammarby passade på, minst sagt. Spelet som visades upp var en blandning av lekfull brasiliansk strandfotboll och sovjetisk maskinell ishockeypropaganda. Timisela och Solli fortsatte exempelvis med assist-partajet.

4-0 kunde prickas in av Torsteinbø sedan Solli åter serverat en målskytt på bästa sätt. Timisela ville inte vara sämre deltagare i assist-festen och gav inbytte Erik Israelsson öppet läge att fastställa slutresultatet från. Strömberg tvåfotskapade Torsteinbø på mållinjen, kanske detta årtusendes klaraste straff hittills, men det kvittar. 8-1 hade speglat matchbilden bättre... det känns överkomligt med största Bajensegern sedan stackars Enköping fick åka hem med 0-7 för elva år sedan.

Sammantaget har Nanne naturligtvis rätt i det han sa på presskonferensen; det finns saker att jobba med, fast direkt efter matchen var det bara att njuta av festen. Och nu är vi många Hammarby-vänner som går om möjligt än mer rakryggade i våra göromål under veckan som kommer. Vi kommer tillbaka med segerhatt på tvär!

Matchfakta finns här. Fler bilder följer, förstås.

(Foto: Andreas L Eriksson)

Mattias Jansson

(Foto: 
1-40 Bildbyrån, 41-64 Andreas L Eriksson)