Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Tisdag 21 okt kl 19:20
Hammarby - Östersunds FK

» Köp biljett här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


0
7

U19 Allsvenskan Norra omgång: 23 den 27 sep kl. 12.00 på Hammarby IP

Hammarby U19 - Gefle IF

1
2
3
7
15
16
18
20
21
23
27

Domare

Youssef Bennani, Enskede Gård

Publik

40

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U19: Grönvit målfest mot Gefle

Bajen vann klart i dagens U19-match mot Gefle. Redan efter 23 minuter stod det 3-0; tre fasta situationer resulterade, och gästrikarna hade inte mycket att säga till om. Hammarby vann till sist med hela 7-0 och klev därmed förbi Gefle, upp på femte plats i norra U19-allsvenskan.


Hammarby kom närmast från en 0-3-förlust i Sundsvall - lagets första torsk på åtta matcher. Gefle hade två poäng mer än de grönvita på sin femteplats, och hemmabesegrade senast Syrianska med 4-1. På ett soligt men blåsigt Kanalplan hade Bajen här chansen att gå om gästrikarna i tabellen.

De grönvita fick en smakstart i matchen. Med fyra minuter spelade revs Kasper Kajermo ner, med frisparksläge något till höger som följd. Mikael Leino stegade fram, och på returen höll sig Erik Ejermark framme:Proceduren upprepades i tolfte minuten, efter att nyss P17-landslagslirande Alenga Masimango fällts - den här gången gjorde Tejan Bah målet:Och bara halvvägs in i första halvlek kunde Marcus Burman sätta 3-0 på straff:Hammarby gjorde överlag en strong halvlek, med framgångsrik press och flertalet fina anfall som hade kunnat resultera, men här blev avsluten lite klena och det var alltså de fasta situationerna som resulterade. Klent var däremot inte Burmans skott i minut 42, snarare var det Eric Lundgren i GIF-målet som gjorde en praktparad när han fläkte ut benet. Upprinnelsen till anfallet var att Kajermo drev framåt med bollen centralt och spelade kort till Leino. Yttern hittade ytterbacken Jesper Bolander till höger med ett tillslag, och bollen hittade in till Burman, som drog till mitt i straffområdet. Men 3-0 fick alltså räcka till paus.

Direkt efter kaffet och bullen uppstod en kuriös situation. Domaren menade att Lundgren tagit för många steg med bollen i famnen och blåste för indirekt frispark. Bajen-spelarna uppfattade situationen snabbast och en handfull killar störtade fram för att greja ett säkert mål. Då kastade keepern iväg bollen över sidlinjen… Svårbedömt - målchansutvisning hade i praktiken men kanske inte enligt regelboken varit rimligast. Det blev också bara gult, och Burman sköt sedan över såväl mål som mur.

Bajen fortsatte att mala på framåt, och efter mindre vaket försvarsagerande från de för dagen mörkblå gästerna kom också fyran. Bolander var förvisso påpasslig, men tilläts väl enkelt ta sig hela vägen fram till inspelsläge till höger i straffområdet. Framför mål fick Ejermark öppet läge, och kunde raka in sitt fjortonde seriemål för i år. Fem minuter därpå kom också femman, och här var det Masimango som avslutade en snabb attack på bästa sätt. Han vände bort Gefles mittback, och satte kallt skottet bredvid burväktaren.

Gefle rasade här samman ganska betänkligt, vilket Hammarby fortsatte att utnyttja. Burman blev även han tvåmålsskytt efter att stiligt ha vinklat bollen i nät. Oskar Williams fick första gången i matchen ingripa när ett distansskott gick rakt på, och i nästa anfall kunde inbytte Gordon Jordell ha blivit målskytt direkt. Efter en fin aktion längs vänsterkanten skar han in till skottläge, och prickade bortre stolpens insida - bara för att få se bollen gå raka vägen i andra stolpen, och undan.

Gefles första riktiga målchans dröjde till fem minuter innan full tid. Martin Sundquist Boox fick riktigt fin träff från tjugofem meter och prickade överliggaren. Skottet studsade nästan rakt ner, men domarteamet bedömde att den inte varit över Williams mållinje. I stället skulle Jordell få revanschera sig - han tog sig åter till skottläge, i samma position som sist, och placerade snyggt bollen i samma kryss som han siktade på då. Bajen slappnade av något de sista minuterna, men Peter Border som kommit in i mittlåset kunde reda upp omställningslägena som uppstod.

Bajen-tränaren Mikael Hjelmberg om matchen:
– Första sextiofem minuterna är riktigt bra! Vi håller ett högt tempo både i försvars- och anfallsspel. Jag tycker dock att vi kan kräva mer av oss själva sista tjugofem, men Gefle möter ett jäkligt bra Hammarby i dag.

Mattias Jansson

(Mobilfoto, målskyttarna från vänster: Masimango, Bah, Burman 2, Ejermark 2 och Jordell, av hammarbyfotboll.se)