Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


1
0

Allsvenskan omgång: 17 den 27 jul kl. 19.00 på Tele2 Arena

Hammarby - IFK Norrköping

1
2
3
4
5
8
9
14
17
23
34

Domare

Glenn Nyberg

Publik

27011

Arena

Tele2 Arena


Mål

  • 0-1 Emir Kujovic (37)

Byten

Kort

27 000 såg historien upprepa sig mot IFK

Hammarby stod, liksom i bortamötet, för en bra insats mot det IFK Norrköping som sedan dess blivit delad serieledare. Men varken då eller nu kunde Bajens försvar sätta stopp för Emir Kujovic, som gjorde sitt tolfte mål för året. Även om 0-1 inte var ologiskt är det förstås surt, inte minst med tanke på den omdiskuterade situationen just före paus.


Att suget efter biljetter och därmed också inramningen varit minst sagt sanslös till denna match i sommarlunken visste vi. Och visst var ett större bortafölje än vanligt kul, inte minst med tanke på att även hemmapubliken då blir mer på tårna och att det liksom på Nya Parken nästan blev derbykaraktär, men framför allt var det lätt att förstå varför ”Peking”-tränaren Janne Andersson valt ”Just idag är jag stark” som ringsignal.

Då det uppstått en lucka på backsidan, i och med Mats Solheims tredje gula kort för året på Hisingen senast, valde Nanne Bergstrand en ganska väntad rockad: Birkir Már Sævarsson återvände till försäsongens och EM-kvalgruppsledningens högerbacksplats medan nye Richard Magyar denna lagom ljumma sommarkväll gjorde debut i grönvita A-lagssammanhang. Hos gästerna saknades också en avstängd korthårig herre, innermittfältaren Daniel Sjölund, men i övrigt mönstrade man det ordinarie manskap som med rätta uppträdde oblygt redan från avspark.

Knappa två minuter in i matchen ordnade Norrköpings isländske ytter Arnór Traustasson högerhörna, och när bollen gick rakt igenom boxen fanns han på plats för att dra till från farligt centralt läge. Ögmundur Kristinsson såg bollen sent men fick den i stolpen - och rakt ut till allsvenska skytteligatvåan Emir Kujovic, som fick läge att nypa till från bara någon meter. Det var förstås mindre kul för ”Ömmi” att släppa in tre mål i sin Bajen-debut senast, men här kom han verkligen rätt in i händelserna, via den riktigt vassa reflex-benparaden.

Och efter en hörna med sju minuter spelade var Kujovic nära att revanschera sig, då han läste en underskruv i vänstra straffområdeshörnet bättre än Lars Sætra för att sedan vika in till avslutsläge, åter från nära håll - men här stod Birkir i vägen och styrde bollen till vänsterhörna, sånär via Kristinssons högra stolpe. Efter nästa hörna blev det ännu farligare, och efter viss oreda försökte Christoffer Nyman överlista ”Ömmi” - men islänningen stod för ännu en högkalibrig reflexräddning, nu genom att få upp en arm. 

Persson och Torsteinbø hade förvisso skott som täcktes tidigt efter att Bajen kommit igång bättre med ett par bollvinster på offensiv planhalva, men 0-7 i skott på mål efter tolv minuter (alla utom ett på mål, dessutom) säger det mesta om hur det såg ut inledningsvis. Men, som sagt, det grönvita pressmaskineriet rullade igång och kring halvlekens mitt hade såväl Torsteinbøs halvvolley efter samarbete med Linus Hallenius och Lars Sætras nick på hörna kunnat resultera - om de inte just täckts.

Kujovic fortsatte att oroa, och efter en omställning halvtimmen in där Nicklas Bärkroth satt fart ute till höger visade den 194 centimeter långe och 88 kilo tunge anfallaren styrka när han tråcklade sig fram till ett rent läge för högerdojan och gick på kraft - men den här gången fick han inte riktigt bollen på mål. Bara någon minut senare var Kujovic nära att vinkla in ett lågt skott från vänster, men även detta avslut smet någon decimeter utanför.

Hammarby stack däremellan upp och fixade den dittills giftigaste grönvita chansen, när Torsteinbøs diagonala lyftning från vänster möttes till synes perfekt av Erik Israelssons panna, men David Mitov Nilsson stod för en prakträddning första gången som han testades. Ändå var det fullt logiskt att IFK fick med sig 0-1 in i omklädningsrummet. Med knappa tio till paus stod Kujovic för sitt tolfte mål när han stod i linje med Bajen-försvararna och påpassligt snappade upp bollen vid straffpunkten efter att Traustassons skott ändrat riktning på Magyar. Bärkroth brände en kalaschans att utöka direkt, men just före paus bestals Bajen på ett kvitteringsmål då Birkirs hörnnick stoppades av Traustassons arm på mållinjen (nästan á la Mikael Sandklef). Sammantaget var de östgötska ledningssifrorna givetvis rättvisande, men den situationen och det utfallet var inte direkt vad HIF behövde.

Till andra halvlek möttes domarteamet av den kraftfullaste missnöjesyttringen hittills under arenans två år, men de grönvita på planen fokuserade helt riktigt på att försöka ordna ett ”riktigt” 1-1-mål. Nära var det redan efter en dryg minut, när Israelsson och Torsteinbø kombinerade fram djupledslöpande Birkir till ett läge där Mitov Nilsson gjorde sitt andra kvalificerade ingripande för kvällen och räddade till hörna. 

Ett slags böljande ställningskrig (hur det nu går ihop, men det gjorde det) följde, utan att de båda lagens spelvändningar omsattes i några kvalificerade möjligheter. Det var sedan rätt nära en riktigt spektakulär kvittering, då Hammarby fick frispark i Kennedy Bakircioglu-läge - i samma spelavbrott som densamme byttes in, ihop med förre Norrköping-målkungen och Bajen-debutanten Imad Khalili (som likt Magyar imponerade). Fast det var bara just 
rätt nära att Kennedy fick till böjen på bollbanan. Fem minuter senare fick Kennedy bollen över mållinjen, men här hade assisterande domaren rätt i att Stefan Batan löpt knappt offside, då han gav Kennedy öppet mål efter Khalilis smarta genomskärare mellan mittback och ytterback.

De båda målvakterna utsågs till matchens lirare i respektive lag, och det beslutet var det inget fel på då även Mitov Nilsson gjorde avgörande räddningar, men riktigt lika mycket som tunga Norrköping skapat framåt i första mäktade Bajen inte med att svara med i andra. Sett över dessa båda 0-1-förluster mot delade serieledarna Norrköpingskamraterna så var de grönvita insatserna nog värda åtminstone en pinne, men några sympatipoäng delas som bekant inte ut. Hammarby får för egen maskin ta med sig det som går, och stoppa med det i packningen när det bär av till Sundsvall kommande måndag. Därefter väntar hemmamatch mot Elfsborg söndagen den 9 augusti - 
här skaffar du biljett!

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)