1
2

Träningsmatch den 03 mar kl. 15.00 på Stadshagens IP

Hammarby - Degerfors IF

1
2
7
9
13
15
17
18
22
23
26

Domare

Okänd

Publik

1200

Arena

Stadshagens IP


Mål

Byten

Kort


Bajen besegrade Degerfors med 2-1 på ett soligt men blåsigt Stadshagen. Hammarby var i första halvlek det klart bättre laget och siffrorna i halvtid, 1-0 efter mål av Billy Schuler, hade kunnat vara större. I andra jämnades spelet ut något, men de grönvita lyckades efter mål av Adis Hušidić hålla värmlänningarna bakom sig.

Hammarby spelade i dag säsongens femte försäsongsmatch, och den första mot en Superettan-kollega. Med all önskvärd tydlighet hälsade Moder Svea laget välkommet åter från Medelhavet, en minusgrad eller två och småblåsigt var förutsättningarna, även om solen värmde delar av plan och åskådarled (dryga tusentalet fanns på plats). Värmde gjorde också det faktum att Johannes Hopf nu var tillbaka mellan stolparna, efter sin småskavank som hållit skåningen borta från spel under de första matcherna.

Bajen inleder matchen ganska starkt, och till skillnad mot hur det lite för ofta sett ut tidigare i vinter är det nu ofta de grönvita som vinner boll högt upp på motståndarnas planhalva. Utdelningen låter heller inte vänta på sig längre än dryga åtta minuter. Efter en tilltrasslad situation framför mål, där Kennedy Bakircioglu står för ett av många fina inlägg från höger, kan Billy Schuler peta dit 1-0 på andra försöket.

Hammarby har fortsatt initiativet, men Degerfors är nära att komma till sin första målchans då Thomas Guldborg Christensen åker på en sällsynt men klockren tunnel. Dansken lyckas dock reparera detta omgående genom att bryta i nästa läge. En till halvchans bjuder Hopf på, då han lite nonchalant slår ett uppspel mitt i banan, men skottet som kommer snabbt går en liten bit utanför.

Christophe Lallet ordnar hörna mot sin gamla klubb, och Bajen har här bra tryck på bortalaget i flera minuter. Med knappa halvtimmen spelad är Schuler nära att näta igen, då Robin Tranberg nickbryter och pigge Sebastian Castro-Tello snabbt förlänger till amerikanen - som är igenom till höger, men om än inte med bästa vinkeln, och August Strömberg i bortamålet kan göra sig stor och parera.

Lallet sätter ytterligare prägel på tillställningen fem minuter senare, och efter att ha jonglerat med lädret nere vid sidlinjen till vänster slår han en hög lyra uppåt i banan. Bollen studsar, men sedan når Castro-Tello högst och lyckas även vända bort sin motståndare och avancera längs kanten. Castro-Tello hittar åter Schuler, den här gången i straffområdet, men denne lyckas inte riktigt dra Strömberg och situationen rinner så småningom ut i sanden.

Hopf får med fem minuter till paus göra ett fint ingripande längs backen då han säkert greppar ett inspel från vänster. Hammarby har sedan ytterligare två bra chanser att utöka ledningen. Först får Kennedy på ännu en macka från höger varpå Castro-Tellos närskott täcks i sista stund - och efter fint inlägg från Billy Berntsson nickar Schuler just utanför och över närmsta krysset. Schuler hade absolut kunnat göra mer än ett mål denna halvlek. Å andra sidan tvingas Erik Figueroa i sin tur täcka då bortalagets bäste för dagen, Ferhad Ayaz, skjuter efter en kontring.

I paus byter samtliga utom Figueroa och Hopf. Detta tycks även vara sista matchen Gregg Berhalter går så tillväga. Nahir Besara och Christoffer Carlsson hittar varandra med fint väggande ett par gånger, och Michael Timisela har flera fina löpningar med boll där han vinner mark längs sin högerkant.

Men i övrigt är det både hafsigare och sämre tempo hos Bajen än i första halvlek. Monday James visar som vanligt fin passningsfot och hårdhet i kroppen, men tvingas utgå i några minuter, troligen efter en smäll mot det föregående vecka ömmande låret. Just då han kommer åter i spel, på en DIF-hörna, kvitterar bortalaget. Detta på en nick i andraläget, där målskytten får stå för ren, och Hopf inte orkar få tillräckligt mycket av sin hand på bollen för att den ska gå över ribban.

Nicklas Lindqvist gör en bra halvlek och är den som tar flest initiativ för att få till stånd ett segermål. Med dryga kvarten kvar står han för en patenterad och oerhört snabb rusch ner till vänster och lyckas dessutom få tag i bollen men blir nedriven just då han nästan kommit in i straffområdet, vilket renderar i gult för Degerfors-försvararen.

Bara några minuter senare lyckas han hålla boll i uppåt en halvminut (!) efter att på nytt ha erövrat den, innan han fälls tio meter från kortlinjen, längs långsidan. Mikael Rynell visar fin känsla då han lyfter bollen bortanför bortre stolpen, där Figueroa möter med skallen och får till en perfekt luftpass snett inåt bakåt till Baggio Husidic - som i princip har ett öppet mål att knoppa in 2-1 i. En riktigt väl genomförd variant.

Det är dock nära att DIF åter kan komma tillbaka målmässigt. Ensamme anfallaren Alexander Andersson får returen i burgaveln, nästan en bedrift i sig, efter att man åter kommit igenom i en snabb omställning till höger och Hopf räddat. Men den här eftermiddagen är marginalerna lite mer på Hammarbys sida än vid tidigare träningsmatcher.

James varnas sedan efter en fällning några meter utanför straffområdet, den efterföljande frisparken är bra, men Hopf klarar. James står sedan för matchens back-räd, då han tar sig ända upp till offensiva "halvmånen" och spelar i sidled till Mattias Adelstam, vars skott dock smiter strax utanför.

Bästa läget att göra 3-1 har Daniel Theorin, efter att domaren - kanske väl generöst - dömt straff när Lindqvist dras omkull i straffområdet. Theorin bränner dock straffen med en minut kvar av ordinarie tid; skottet är inte tillräckligt välplacerat. 

Sammantaget gör en första halvlek är stundtals riktigt bra, medan andra är mer hafsig med undantag för slutkvarten då Bajen får bättre ordning på spelet och nog också borde utökat till 3-1.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson 1-19, Bildbyrån 20-35)

Annonser
Annonser