0
1

Superettan omgång: 8 den 23 maj kl. 19.00 på Gamla Ullevi

GAIS - Hammarby

1
2
3
5
6
7
8
16
17
22
27

Domare

Glenn Nyberg, Borlänge

Publik

5107

Arena

Gamla Ullevi


Mål

  • 1-0 Andreas Drugge (78 - straff)

Byten

Kort

Hammarby nere på jorden igen efter förlust mot GAIS

Matchen mellan GAIS och Hammarby slutade med förlust för HIF, 0-1, efter straffmål i minut 78 av Andreas Drugge. Bajen fick inte grepp om de grönsvarta motståndarna i en svag andra halvlek från söderbrödernas sida, och det går inte att säga något om resultatet.


Resan på tvären genom Sverige förbluffar - när man närmar sig Borås är det i gassande sol, och inte ens där lurar ett regnmoln. Väl i Göteborg är himlen faktiskt blå så långt ögat kan nå. GAIS mjölkar möjligen Håkan Hellström-kon lite väl inpå matchstart vilket en Bajenklack på drygt 600 personer till viss del lyckas överrösta, men visst är det skönt med en sommarmatch mellan två klassiska och populära klubbar, särskilt en sådan här kväll.

Bajenlaget är jämfört med 1-0-segern mot Landskrona i måndags förändrat på tre punkter: Billy Berntsson spelar för första gången i år från start på högerbacken, Christophe Lallet gör detsamma till vänster på mittfältet, och Billy Schuler håller till längst fram i banan.

Efter en intensiv inledning där Berntsson visat offensivlusta men inte lyckats hitta Schuler framför mål med inspelet, har Joel Johansson matchens första avslut på mål, men Johannes Hopf kan rädda utan besvär. Med tio spelade får Mikael Rynell tillbaka bollen av Nik Ledgerwood efter att ha slagit en högerhörna, han grundlurar sin ytterback och får försöka skjuta tre gånger om utan att få igenom bollen genom skogen av ben, sista gången försöker Lallet styra men utan att lyckas lura Tommi Vaiho. Vassare som målchans betraktad, och Hammarby har också tagit över spelmässigt.

Då vi spelat en dryg kvart snor Johansson bollen av Thomas Guldborg Christensen, som river ned den rivige hallänningen strax vänster om eget straffområde, men klarar sig undan gult. Frisparken blir inte mer än småfarlig, men framför allt får hemmalaget här sticka upp i flera attacker på kort tid, vilket åter jämnar ut matchbilden. Detta håller i sig, utan att något av lagen kan hota på allvar. Patrik Wallin testar förvisso Hopf och försöker sätta bollen i bortre efter nytt Johansson-slit, denna gång till vänster, men Bajenkeepern kan avvärja genom att boxa. 

Johansson, tveklöst det största hotet mot Bajenförsvaret i första halvlek, har också dess sista läge då han avancerar centralt och får iväg ett rätt så fräsande distansskott - som dock går en halvmeter över Hopfs ribba. Ledgerwood kapas strax före paus till höger utanför straffområdet av den hos Bajenpubliken (och Charlie Davies) sedan tidigare ökände mittbacksveteranen Andreas Augustsson som också varnas, men Erik Figueroa får för mycket fot under frisparken. Halvleken är jämn, med undantag för viss (för dagen) svartgul dominans i inledningen.

Direkt efter paus kommer ännu en Rynell-hörna från höger där Guldborg möter på volley, men inte får tillräcklig höjd på skottet för att det ska segla över Vaiho. Fem minuter senare är GAIS ytterst nära att ta ledningen, efter att ha erövrat bollen av ett stundtals lite obeslutsamt Bajenmittfält. Johansson får två chanser efter ett inspel från höger - först gör Hopf en ganska kvalificerad benparad, och på returen räddar stolpen Hammarby. Samme anfallare är strax därpå igenom till vänster, men får inte alls till avslutet.

Det känns i det här läget av matchen som att GAIS fått matchen dit de vill - med all respekt för flertalet spelskickliga makrillar, så gynnas hemmalaget tydligt av en mer kampfylld matchbild. Schuler är rätt så nära att kunna vinkla in bollen efter ett fint anfall och Lallet kommer mer rätt in i situationerna än i första, men i övrigt är det mesta motigt, Hopf är nära en sällsynt tavla då han slår en hemåtpass rakt på Johansson - men bollen studsar rätt, det vill säga högt över. Än motigare ska det bli med kvarten kvar. Johansson får till sist utdelning för sitt hårda jobb, och då han faller över Baggio Husidics ben blåser domare Glenn (!) Nyberg straff. Andreas Drugge träffar även han stolpen då han stegar fram, men den här gången studsar bollen i nät.

Efter att Bajen gjort en skaplig första halvlek och haft ett visst övertag även om man inte lyckas forcera hemmaförsvaret, kändes det som att man kunde se fram emot andra med viss tillförsikt. Men, det går för långsamt och är för ofokuserat i passningsmomenten - särskilt vid byte av kant - när Hammarby ska komma med bollen i behåll. GAIS må spela nästintill lika rakt som man gjorde mot slutet av 80-talet, men det medför också att man kommer till farligheter betydligt oftare. Man har också en ny stolpträff på övertid, då inbytte Linus Tornblad är igenom till höger.

Sett till fördelningen av dessa går det inte att säga annat än att det här är en rättvis seger för GAIS, mot ett Bajen som agerar alldeles för svagt långa stunder, särskilt då i andra halvlek. Nere på jorden igen - skärpning krävs till måndag, då Hammarby tar emot Jönköping Södra på Söderstadion.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån 1-11, Henric Wauge 12-17)

Annonser
Annonser