Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


0
3

Träningsmatch den 27 jun kl. 15.00 på Grimsta IP

Hammarby - Åtvidabergs FF

2
5
8
9
14
20
21
23
25
34

Domare

i.u.

Publik

1200

Arena

Grimsta IP


Mål

Byten

Kort

3-0 i underkant i Bajens sommarmatch

Hammarby dominerade rejält mot allsvenska jumbon Åtvidaberg i dagens träningsmatch - särskilt i första halvlek, när båda lagen mönstrade tävlingsmässiga elvor. Runt 1200 Bajenfans hade tagit sig till Vällingby, och dessa bjöds förutom praktvädret också på tre fina mål och lika många A-truppsdebuterande lirare.


Hammarby tog emot Åtvidaberg för en vänskapsmatch nu när sommaruppehållet börjar närma sig sitt slut, och BP tycktes göra vad de kunde för att de tillfälliga gästerna Bajen skulle känna sig ”hemma”. På resultattavlans slinga kungjordes nämligen under hela vistelsen på Grimsta IP att Issam Jebail i minut 85 reducerat till 1-4 för sitt Värnamo mot Sirius, i Superettan-matchen för tre veckor sedan... En serietillvaro som, dagens allsvenska jumbomotstånd och Hammarbys elfteplacering till trots, kändes behagligt fjärran.

Bajen kom till spel som vid en vanlig seriematch, med 18 spelare i matchtruppen - fram till halvtid, då en hel ”Bamsingfemma” planerat byttes. Även de östgötska gästerna ställde upp med starkast möjliga lag men gjorde än fler byten än hemmalaget. På den grönvita bänken fanns också tre spelare som för första gången medverkade i Hammarbys A-lagstrupp: Islands landslagskeeper Ögmundur Kristinsson som ju värvades under sommaren men är spelklar i tävlingsmatcher först från den 15 juli - och två 16-åringar som gjort bra ifrån sig i U21-spelet, A-lagskontrakterade duon innermittfältaren Dusan Jajic och anfallaren Isac Lidberg.

Det chansmässiga kommandot på konstmattan i första halvlek lydde 6-0, där första tillfället kom redan tre minuter in, då Fredrik Torsteinbø prickade stolpen efter att ha tagit emot ett högerinspel. Med tio spelade hittade Torsteinbø dessutom fram till Måns Söderqvist med en friställande stickare på samma tillslag som bollmottagningen, men offsideflaggan kom upp, till förtret för de runt 1200 som fyllde upp huvudläktaren fint och dessutom skapade betydligt bättre ljudmässig inramning till detta vänskapsmöte än vad de flesta elitfotbollsmatcher i landet erbjuder. Den norske yttern var kort därefter åter ytterst nära att greja ett ledningsmål, efter att sittande mittfältaren Haglund samspelat med Besara och den senare - från sin centralt offensiva position - fördelat bollen ut till höger och Amadaiya Rennie. Liberianens inlägg möttes med pannan av Torsteinbø, men bollen smet decimetern utanför.

Utan att vara alltför elak var 
nästan det mest bestående intrycket av ÅFF besvären med Bajens press, där försök att från centralt läge kvickt nå ytterbackarna flertalet gånger rann ut till inkast. Johan Persson och Haglund käkade alltså upp det mesta av utrymmet. Nära blev det ändå halvvägs in i första, när Lars Sætra i motläggsduell med giftige John Owoeri just framför Tim Markström tåade bollen tätt över ribban. I minut 25 fick Hammarby logisk utdelning. Besara nådde Rennie som klivit över på vänsterflanken, och efter att ha använt sin snabbhet för att rycka sig fri enkelt bredsidesrullade in 1-0 bakom Henrik ”Fimpen” Gustavsson.

Och det var alltså bud på mer, först med skott i burgaveln av fint Besara-framspelade överlapparen Stefan Batan just efter målet. Söderqvist tog sig sedan förbi flera blåtröjor till ett avslut som ”Fimpen” dock klarade. Och så fanns Birkir Már Sævarsson i mittlåset - som vanligt i Hammarby, även om han fortsatt är ordinarie högerback i Islands succélandslag. Det hindrade honom inte från att näta. Precis innan 1-0 blev Birkir överrumplad vid ett rent läge i andrabollen efter en hörna, men vid nästa tillfälle satt bollen. Detta efter dubbelhörna i 40:e, där Sætra först tvingade evighetsmaskinen Kristian Bergström till en räddning med bröstet på mållinjen. På andra Besara-inlyftet nådde alltså Birkir högst - nicken gick i ribban och studsade sedan knappt men tydligt över mållinjen fram till 2-0.

I första halvlek imponerade främst passningstempot och kombinationsspelet, ofta läckert på ett tillslag, och detta skulle till stor del bibehållas i andra trots att det alltså gjordes en hel handfull byten. Viktor Nordin ersatte Torsteinbø till vänster, Mats Solheim tog Jan Gunnar Sollis högerbacksposition, Söderqvist klev ner från spets till skugga då Besara utgick medan Linus Hallenius intog spjutläge, Lars Mendonca Fuhre ersatte Rennie till höger - och så gjorde Ögmundur Kristinsson debut i Hammarbys målvaktsdress. Kanske var det omdisponeringarna som gjorde att ”Bruket”, som nöjde sig med två byten, kunde ta sig fram till andra halvleks första rejäla chans där kroatiske Mario Jelavic fick iväg ett avslut som träffade ”Målvakts-Ögats” högra stolpe. Men matchbilden satte sig snart, och liknade alltså den från första akten.

Efter åtta minuter på banan höll Linus på att näta, då Persson en mycket fin friställande genomskärare med yttersidan, men anfallaren tvingades vänsteravsluta och då motade ”Fimpen” skottet. Minuten därpå uppstod en märklig situation då Sætra åter hamnade i närkamp med Owoeri som siste man, och nigerianen fick frisparken med sig just utanför straffområdet. En tveksam avblåsning, men då Owoeri ju var sopren kändes den gula kulören på kortet märklig. Bergström lyckades heller inte förvalta sekvensens andra möjlighet att ta ÅFF tillbaka i matchen; frisparken gick högt över.

Med halvtimmen kvar hade Hammarby istället möjlighet att punktera det hela målmässigt, och det var Söderqvist som hade huvudrollen. Först gjordes han tydligt ner av Mauricio Albornoz och tilldömdes straff, och därefter utökade ”Fimpen” sitt osannolika elvametersfacit (uppemot hälften räddade genom den 18 år långa elitkarriären i ”Bruket”) då han gick åt rätt håll när Måns själv stegat fram. Bajen förekom ändå ”sista kvarten”-ramsan med en halvminut, och ökade såväl takten som ledningen fram till 3-0, detta efter ett riktigt mönsteranfall. Haglund spelade Batan som vek inåt i banan och hittade Nordin. Och jodå, det var på ett tillslag som Viktor vinklade vidare till Söderqvist. Denne hade ett skapligt skottläge själv men serverade Hallenius i sidled - och denne avslutade lika bestämt som välplacerat invid högerstolpen.

Vare sig Tim eller Ögmundur sattes på några större prov, men med tio kvar höll islänningen på att ställa till det för sig när han skulle plocka ner ett inlägg, men han redde snabbt upp det hela på egen hand - och båda målvakterna imponerade med snabba igångsättningar. Just därefter var det dags för de andra debutanterna, och båda hann göra intryck på sina åtta minuter, fast på olika vis. Jajic behövde bara två minuter på banan för att servera Hallenius med en smaskig macka av det slag som U21-publiken skämts bort med. Den här gången styrde ribbans undersida bollen undan från målet, då Linus närapå lyckats med lobb-alternativet. I sista minuten blev Linus sedan bollförande i ett tre mot en-läge där Lidberg löpte rätt och fanns centralt i en till synes klart bättre yta än Mendonca Fuhre, vilket ändå blev passningsvalet, men läget rann alltså ut i sanden, och därpå var det hela slut.

Mattias Jansson

Läs också: "Svag insats i genrepet" (på ÅFF:s sajt)

Det blev alltså en fin grönvit sommardag i västerort - där rugbygrabbarna dessutom utklassade Attila RC på Bromma sportfält. Spelar- och tränarkommentarer samt matchfakta efter 3-0-segern följer.  Vi vill passa på att beklaga att HTV-sändningen slocknade i ungefär en kvart framåt paus - höjdpunkterna (inklusive dessa minuter) publiceras här på sajten, så fort som möjligt.

(Foto: Peter Jonsson)