Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Söndag 21 sept kl 18:20
Hammarby - Syrianska FC

» Köp biljett här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


2
3

U19 Allsvenskan Norra omgång: 21 den 13 sep kl. 13.00 på Hammarby IP

Hammarby U19 - AIK

1
2
3
7
9
18
20
21
23
25
27

Domare

David Glavonjic, Vallentuna

Publik

220

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U19: Höjdarinsats gav 3-2-seger mot AIK

Hammarby gjorde en strålande insats i dagens U19-derby mot AIK, och ledde med 3-0 när det var tjugo minuter kvar. Marcus Kettler gjorde två baljor innan paus, och Kasper Kajermo stod för årets soloprestation på Kanalplan med sitt solomål i andra. Prestigemötet var grinigt, och när AIK-reduceringen följdes av ett rött kort för Kettler blev det nerv i slutet, men Bajen höll undan.


Förutsättningarna var klara inför dagens lunchmöte mot AIK. Gästerna från Solna låg trea i tabellen med två matcher mindre spelade än Djurgården på andraplatsen (som också är slutspelsplats) och en poäng upp. Femman Bajen hade å sin sida liksom DIF sex matcher kvar, men sex poäng upp. Båda lagen behövde alltså en seger, men det grönvita behovet av trepoängaren var på pappret lite större.

Hammarby inledde också på allra bästa sätt. Matchuret stod på 1.12 spelade minuter när Kasper Kajermo tog sig framåt i banan från sin innermittfältsposition, skar in till höger i straffområdet, och hittade Mikael Leino centralt i straffområdet. Yttern kom ur vinkel för skott, men fick bra ordning på såväl boll som alternativ, och hittade in i boxen med en diagonalboll som gav Marcus Kettler ett enkelt avslut i nät.

Bästa möjliga start alltså, och ett mycket aggressivt Hammarby hade också bud på utökning. Fem minuter efter ledningsmålet var det dags för en hörna från höger, och i andra ändan av boxen fanns P17-landslagsuttagne Alenga Masimango. Volleyn var välriktad, men en svartgul back kunde nicka undan på mållinjen.  Såväl Kettler som Erik Ejermark och Kajermo kom också till halvchanser under en mycket vass grönvit första halva av halvleken.

AIK fick tag i bollen lite mer efterhand, men låg även fortsättningsvis mest på omställningar. Bajens bolltempo imponerade, och liksom vid A-lagets kvitteringsjakt i gårdagen gavs motståndarlaget ingen ro när bollen skulle slås eller kastas i spel. Ett par lägen att utjämna hade ändå de svartgula, inom loppet av någon minut, med tio till paus. William Sheriff nåddes av ett högerinlägg och ansåg sig ha blivit hårt åtgången av Oliver Cucarano så att nicken gick över, men fick inget gehör för detta. I nästa anfall tråcklade sig Mathias Karelius fram till ett lågt avslut från höger, och Oskar Williams tvingades till en benparad.

I stället kunde Bajen utöka till 2-0 strax innan paus. Marcus Burman hade i dag en lite mer tillbakadragen roll än vanligt, vilket ju dock gav laget en offensivare prägel än med en mer typisk sittande innermittfältare. Här hittade han Masimango som med en delikat skarv fördelade vidare till Kettler. Trots en inte helt bra skottvinkel hittade han en lucka bredvid Ivan Dahlberg och det hårda avslutet satt i nät.

Hammarby slog inte av på takten alls i andra halvlek. Efter ett långt anfall tröttnade Leino på att det spelades runt och drog i stället till utifrån - klockrent i ribban. Bollen kom tillbaka in i boxen, där Dahlberg reflexräddade Kettlers rappa närskott. Och i nästa grönvita uppspel stod Masimango återigen för en fin skarv, den här gången med klacken, vilket friställde Ejermark. Men han fick för mycket fot under skottet.

AIK var frustrerat och kom sent in i flertalet dueller. Samtidigt var Hammarbys spel- tempo- och presshumör fortsatt på topp, och inte minst hade Leino kunnat sätta trean. Tio minuter in i andra hann yttern emellan målvakt och back för en petning mot nät där bollen studsade retsamt utanför stolpen, och kort därefter prickade han för andra gången överliggaren med ett fint distansskott. Leino borde också ha fått gästernas redan varnade mittback Philip Olofsson utvisad då han gjordes ner i fritt läge med förseelser på båda sidorna om straffområdeslinjen, men domaren nöjde sig med endast frispark.

I stället var det Kajermo som gjorde 3-0. Och vilket mål ett par hundra runt det höstsoliga Kanalplan fick se! Kajermo fick bollen av Masimango i mittcirkeln och satte av på en dribblingsräd. Någon jättefart hade han aldrig, men AIK-spelarna misslyckades en efter en med att läsa dragningarna. Efter att en handfull svartgula gått och köpt korv kom läget att pricka in bollen, och visst satt den, välplacerat vid målvaktens vänstra stolpe.

Här såg det ju helt avgjort ut, men en halvtimme återstod, och som bekant kan det räcka med en slumpartad situation och tappad defensiv skärpa för att det ska bli match av sådana här prestigefyllda tillställningar. Det var precis vad som hände med tjugo kvar: Williams skulle nicka undan en hög långboll men fick inte tillräcklig träff, och de grönvita var inte tillräckligt heta på andrabollen, som Christos Gravius placerade in med ett långskott. Fyra minuter senare uppstod en irriterad situation vid sidlinjen där Kettler först fick gult för sin eftersläng, men kortets valör ändrades efter konfererande med assisterande domaren. En man mer för gästerna, hyfsat med tid kvar, och full nerv igen.

Hammarby borde ha haft en dubbelt så stor ledning som 3-0 innan dessa händelser och verkade ha svårt att ställa om från defilering till krigande. Ytterligare en reducering kom i minut 88 då Williams tvingades att göra ner en AIK:are, och Gravius satte straffen. Men med viss möda kunde de grönvita hålla emot och bärga trepoängaren, som ändå var mer än rättvis sett till hela matchen.

– Vi gör en riktigt bra match i 70 minuter. Den ska vara avgjord då, men en utvisning och en ologisk reducering gör att det blir nerv på slutet. Derbysegern i all ära, men utvecklingen laget har haft efter sommaren är det som glädjer mest, säger tränare Mikael Hjelmberg.

Mattias Jansson

(Mobilfoto: hammarbyfotboll.se)