1
0

Superettan omgång: 28 den 20 okt kl. 18.45 på Tele2 Arena

Hammarby - Degerfors IF

Domare

Nermin Cisic, Värnamo

Publik

11002

Arena

Tele2 Arena


Mål

  • 0-1 Johan Bertilsson (77)

Byten

KortEfter första veckan med frost och minusgrader nattetid i Bajenland, är temperaturen nu också under nollstrecket vid avspark på söndagskvällen. Graden av äkthet hos publiken sätts på prov något med det öppna taket, och möjligen ångrar utespelarna utom Erik Sundin och Christoffer Carlsson det lite fåfänga i att skippa vantarna.


Hammarby får möblera om något även denna gång, trots att samtliga försvarsspelare nu går för fullt i träning - Max von Schleebrügge tar avstängde Thomas Guldborg Christensens plats i mittförsvaret bredvid Robin Tranberg. På mittfältet spelar Carlsson till vänster, och Kennedy agerar åter släpande anfallare bakom Sundin.

Nik Ledgerwood bryter högt upp på offensiv planhalva två gånger om de första minuterna vilket är nära att ge halvlägen, men Degerfors har matchens första målchans då Johan Bertilsson är någon decimeter ifrån att noteras för sitt femtonde seriemål för säsongen - nicken efter högerinlägget smiter just utanför. Kvitterat i kvalificerade möjligheter blir det strax därpå, då Kennedy Bakircioglu avancerar centralt och ser Erik Sundins löpning. Vinkeln lite från höger är inte den allra bästa, men nog är det ett friläge. Försöket till chip över August Strömberg blir dock väl tamt.

Ledgerwood och Jonathan Tamimi missförstår varandra med sju minuter spelade och Degerfors sommarförvärv från Örebro SK, vänsteryttern Markus Astvald, löper ifrån och ända in mot mål. Avslutet täcks och studsar via hemjobbande grönvita mot mål - men Johannes Hopf hinner vända och avvärja. Bortalaget har dessutom ytterligare en boll decimetern utanför bortre, den här gången Bajenkeeperns högra, men frisparken som går förbi alla träffar alltså heller inte målet.

Det är en riktigt händelserik första kvart 11 002 bjuds på; båda lagen vill framåt och allra närmast nätkänning är Kennedy. Han når återigen Sundin, den här gången en bit ut till vänster, och får tillbaka bollen. Skottet kommer ganska snabbt och är rätt så löst men nästintill perfekt placerat. Strömberg kan lättad se sin högerstolpe rädda honom, och på returen får Ledgerwood för mycket fot under lädret. Halvvägs in får Bertilsson ännu ett läge, den här gången vid en omställning. Astvald hittar anfallaren med en boll snett inåt bakåt, men även nu är siktet något felinställt.

Första halvtimmen är ungefär som den låter, men sista tredjedelen är något lugnare när det gäller farligheter. Ledgerwood knoppar halvmetern utanför, efter att ha rivits ner ute till höger och fått skallen prickad av Kennedy. Själv har Kennedy sedan en frispark ganska tätt över. Det hade kunnat vara en än mer böljande matchbild om domaren tillåtit det - han viftar inte med kort i onödan, men frisparkarna duggar tätt. Och efter en annan fast situation i slutet, vänsterhörna från Kennedy, drar Nahir Besara till utifrån - och bollen ser ut att vara på väg in, men Sundin vill ryggmärgsmässigt hockeystyra framför mål och vinklar den utanför. Mållöst i paus.

Lagen bjuder inte alls varandra på samma ytor på mittplan i början av andra, och speluppbyggnaden blir därmed mer metodisk från båda håll. Värmlänningarna, som ju har chansen att ta in två poäng på oavgjort-spelande GIF Sundsvall, ser något beslutsammare ut. Jonathan Tamimi har dock bättre koll på Astvald nu, men det är också hafsigare i lägena för avgörande passningar än i första akten, och vi hinner spela tjugofem efter paus innan första läget kommer. Ännu en jättechans på retur för Ledgerwood - men den här gången prakträddar Strömberg. Besaras frispark studsar lurigt framför mål och keepern kan inte greppa bollen, men när kanadensaren får den på fötterna har han hunnit kasta sig dit och får skottet till hörna.

Andreas Haddad, som bytts in, har också en redig möjlighet att göra matchens första mål. Efter fint samarbete med Sundin kommer avslutet från ett näst intill perfekt läge centralt, men något för högt; det är den där decimetern igen.

Med knappa Tidaholmskvarten kvar kommer i stället utdelningen för Degerfors. Bertilsson driver in från vänster och tar med sig bollen diagonalt, hela vägen till ett avslutsläge till höger metern in i straffområdet. Max fläker sig fram för att täcka det hårda skottet - men styr det utom räckhåll för Hopf. Snöpligt, och å ena sidan är det en mycket skicklig individuell prestation, å andra sidan ser det ut som ett väl pittoreskt promenadstråk fram till skottet.

Hammarby försöker förstås forcera för en kvittering. Det är dock först i de sista fem ordinarie minuterna då Max flyttats upp i kedjan som det hettar till lite. Men katt osar det aldrig på allvar. Sundin har ett skott i skapligt läge som Strömberg kan rädda ganska enkelt, Figueroa försöker trycka in en nick nära mål men är för tuff, och Max får bollen för långt ifrån sig då han ser ut att kunna ta sig till skottläge framför mål. Gästerna får dock revansch på Bajen denna kväll.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser