Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Måndag den 28 juli kl 19:20
Hammarby - Assyriska FF

» Köp biljett här

Mat & dryck innan match

Boka bord på Franks innan nästa match.

» Boka här!


2
3

U19 Allsvenskan Norra omgång: 13 den 27 jun kl. 19.30 på Skytteholms IP

Vasalunds IF - Hammarby U19

2
3
4
6
8
9
15
18
20
30

Domare

Youssef Bennani, Enskede Gård

Publik

90

Arena

Skytteholms IP


Mål

  • 1-0 Aaron Bazoukou (25)
  • 1-1 Marcus Kettler (29 - straff)
  • 2-1 Nima Sefidi (38)
  • 2-2 självmål (71)
  • 3-2 Aaron Bazoukou (84)

Byten

Kort

U19: Svårtuggad förlust på Skytteholm

Hammarbys U19-lag föll i sista matchen innan sommaruppehållet - 2-3 borta mot Vasalunds IF, efter 1-2-underläge i paus. Marcus Kettler kvitterade från straffpunkten i första halvlek, och i andra var han inblandad i självmålet som betydde 2-2. Men också denna gång återtog Solnaiterna alltså ledningen. Tungt, då Bajen spelmässigt gjorde en rätt så bra match.


Det känns alltid ohjälpligt 90-tal att bänka sig på Skytteholms huvudläktare och se Hammarby lira fotboll mot Vasalunds IF. Vi är många som refererat till idrottsplatsen som ”den där parkeringsplatsen bredvid Solna centrum”, men när 5269 packade ihop sig 1993 var det förstås fest. En ganska kylslagen fredagskväll i U19-allsvenskan är skillnad, men matchbilden ändå om svunna tider, och dramatik i slutminuterna blev det också nu.

I första halvlek rullade Hammarby nämligen boll fint mot det något högre placerade hemmalaget, men det var Vasalund som genom en fast situation och en långboll kunde gå till halvtidsledning med en ledning i ryggen. Alenga Masimango och Marcus Burman hade skapliga chanser att göra första målet i matchen, men i stället kunde Aaron Zahui Bazoukou med halvtimmen spelad väl enkelt stöta en vänsterhörna i nät från nära håll.

Det dröjde åtminstone inte länge innan kvitteringen kom. Mikael ”Miksu” Leino vräktes omkull i straffområdets vänstra hörn, och domaren bedömde förseelsen som innanför linjen. Fram stegade den fortfarande (efter ansiktsskadan) maskprydde Marcus Kettler - straffen kan du se här. Kvitteringsglädjen blev dock kortvarig. På en långboll kunde Nima Sefidi rinna ifrån och placera in 2-1 bredvid Viktor Johansson i Bajen-kassen, ett resultat som stod sig till vilan.

Bajen var det spelförande laget även i andra halvlek. Denna skulle sluta snöpligt för de grönvita, efter att laget såväl tagit sig i kapp målmässigt en andra gång, som tagit över spelmässigt. Masimango och Leino stod för ett par fyndiga löpningar på kanterna, och Kettler slet där framme, medan Burman fick ha skapligt med boll.

De klara målchanserna dröjde, med undantag för att inbytte mittfältaren Kasper Kajermo tio minuter in i andra ett jätteläge att göra 2-2, men Henrik Jansson i hemmamålet kom ut snabbt och gjorde sig stor. Efter en frispark fick Johansson också han visa klass, då han först stod för en bra nickräddning och sedan hann upp från liggande för att få en näve också på returen.

Masimango, Kettler och Simovski samarbetade med halvtimmen kvar till vänster i straffområdet, och Leino fick läge att dra till efter fint inspel, från centralt läge... men hann inte riktigt få ordning på direktavslutet. Kvitteringen blev i stället märklig, tio minuter därpå. En lyftning kom in från höger, och även om Marcus Kettler försökte volley-klacka var i stället den rödsvartklädda mittbacken sist på bollen - målet finns att beskåda här

Härefter tog Bajen över och gjorde sig nog spelmässigt förtjänt av ett avgörande, men Vasalund ställde om matchen igenom. Man tvingade med ett spikrakt kontringsspel mot sina irrationella offensiva pjäser Peter Border, Alex Simovski och de andra i försvarslinjen till följsamhet och brytsäkerhet. Tillsammans med Johansson lyckades man oftast avvärja, men med bara fem kvar av ordinarie tid lyfte Hammarby för snabbt, och Bazoukou kunde fri med Johansson från högerläge avgöra. Strax därefter visades Victor Garcia ut efter ett andra gult kort, och forceringen med trebackslinje och numerärt underläge blev det aldrig riktigt fart på.

Ja, Hjelmberg, vad ska man säga? Det där var jobbiga slutminuter.
– Ja, jag är extremt besviken på resultatet, det måste jag säga. För jag tycker att vi även i första halvlek spelar en ganska bra fotboll, och en ännu bättre fotboll i andra halvlek. Ví trycker verkligen ner dem fullständigt, och äger hela matchbilden, och kan påverka hela matchbilden.
– Vi får 2-2-målet och då är ju känslan för oss att ”det här kommer vi att vinna”. De ville bara ha matchen avblåst, och kände att de var så nedtryckta som det kunde bli. Och sedan ser jag inte ens vad som händer i 85:e, jag ser det som en situation som vi har under kontroll, och när jag vänder mig om nästa gång är det friläge och 2-3... jag kan alltså inte bedöma situationen egentligen, men konstatera att det är alldeles för dåligt hur vi hanterar det.

Deras 2-1-mål är liknande, en lång boll längs marken som det uppstår ett friläge från.
– Där försvarar vi oss inte heller tillräckligt bra. Det är tyvärr så att även om vi är konkreta, och har en tydlig metodik, och ofta gör det väldigt bra och skapar mer än vad de gör... Det är såklart bra, men matcherna avgörs ju i straffområdena; det är kvaliteten och koncentrationen både där bak och i hur man omsätter målchanser till mål som avgör matcher.
– Nu står vi här igen och tycker att vi har gjort en ganska bra prestation, klart bättre än motståndarna - men förlorat matchen.

Skärpan i avgörande moment, i båda straffområdena, kan förstås växa fram under en säsong.
– Ja, den måste göra det, men samtidigt så blir jag... Vi har ju pratat om det här. Målen vi släpper in är någon form av koncentrationsmisstag, vi gör inte rätt saker fullt ut, och det här sättet som vi spelar på ställer enormt höga krav.

– Jag tycker att vi har klarat av det bra i många matcher, och mindre bra i andra matcher. I dag är det en sådan där match där vi faktiskt gör det riktigt bra under nästan alla nittio minuterna, men de ytterst få gånger som vi slumrar till kostar det oss otroligt jäkla mycket. Det är frustrerande. Jag är ganska nöjd med prestationen i kväll; jag tycker att spelarna, utifrån hur vi vill spela fotboll, gör det bra. Men resultatet är som sagt en extrem besvikelse.

Mattias Jansson

(Foto: hammarbyfotboll.se)