1
2

Allsvenskan omgång: 30 den 31 okt kl. 13.00 på Örjans Vall

Halmstads BK - Hammarby

1
2
3
5
7
14
18
23
26
34
77

Domare

Kristoffer Karlsson, Höganäs

Publik

2878

Arena

Örjans Vall


Mål

  • 0-1 Lars Sætra (54)
  • 1-1 Alexander Henningsson (67)
  • 2-1 Matthew Rusike (91)

Byten

Kort

HIF gav bort poängen i slutomgången

Motivation slog hafs, så kan dagens avslutande bortamatch mot nedflyttningsklara Halmstads BK sammanfattas. 19-5 i avslut, däribland en handfull klara lägen för utökning efter att Lars Sætra nickat in sitt första allsvenska mål i 54:e, räckte inte. Hemmavändningen fullbordades på tilläggstid, och nykomlingen Bajen får därmed nöja sig med en elfteplats när serien summeras.


Att de grönvita kom med en rejält förändrad startelva till säsongsavslutningen är lättförklarligt, då inte mindre än sju spelare i A-truppen var indisponibla på grund av olika fysiska åkommor. Att detta öppnade upp för Dusan Jajics första allsvenska match från start, medan Oliver Silverholt och Richard Magyar beträdde sin gamla hemmaplan i säsongsavslutningen – inget konstigt. Däremot var det nog en och annan som höjde på ögonbrynen över Bajens bänk, som förutom att vara en man undertalig även innehöll Ögmundur Kristinssons båda målvaktskollegor. Möjligen hade det gått att få med sig fler alternativ till Halland, säsongsavslutning eller ej, och träningsmatch-känslan detta spred åtminstone hos undertecknad var påtaglig även när tillställningen sparkats igång på en vintertung matta.

2878 hade slutit upp på Örjans Vall, som ju har en respektingivande publikkapacitet på 15 500, och därmed var det främst kortsidan bakom ”Ömmi” som var befolkad – där två av tre mobila läktardelar fyllts upp till bredden av Hammarby-supportrar. Ihop med de närmast nedflyttningssörjande fick man se en ofokuserad första halvlek, där de enda hörbara känsloyttringarna från hemmapubliken gällde målen i övriga matcher, som ju innebar att det blåvita ”Halmstad Norra” missade SM-guldet. Efter en närkamp med Jajic tvingades Jesper Westerberg utgå, och därmed fick 37-årige Christoffer Andersson avsluta sin allsvenska karriär med 65 spelminuter.

Bajen bjöd inte på någon vidare grannlåt, men Jajic fick åtminstone visa att han är ett dugligt alternativ vid fasta situationer. Kvarten in lyfte han en frispark som Jakob Orlov fixat, där Philip Haglund nådde högst, men utan att någon var med på andrabollen. Två halvchanser vaskades fram av Birkir Már Sævarsson, som dock inledde sin offensivlusta i framspelarrollen, då han halvvägs mot paus tog sig runt för ett inspel som såväl Orlov som Måns Söderqvist var metern ifrån att lyckas fläka sig fram på. Tio minuter senare slog Haglund en tunnel på Antonio Rojas i ytan framför straffområdet vilket öppnade för Birkir som älgade fram till höger, och från snål vinkel tvingade debuterande Malkolm Nilsson (som likt Mats Jingblad och Silverholtarna fostrats i BK Astrio) att tippa till hörna. Och kort därefter försökte Birkir med något slags Kurre Hamrin-nummer längs kortlinjen, där han dock inte lyckades virka in avslutet.

Detta var de två tillfällen som Hammarby hade bollen under kontroll i offensivt straffområde i första halvlek. HBK lyckades med detta vid ett tillfälle, då Simon Silverholt fick på ett inlägg som Kristinsson plockade ner, men brödramötet med Oliver kom bara att bli 40 minuter långt då lillebror fick utgå efter en närkamp med Jajic. In kom istället Matthew Rusike, som ihop med den första blåsvarta inhopparen skulle få sista ordet i dag. Men detta trista avslut får vi återkomma till.

I andra halvlek hände det, till skillnad från i den första, mer av värde på planen än i högtalarsystemet. Lars Mendonça Fuhre ersatte Jajic i 53:e, och minuten därpå visade Fredrik Torsteinbø att det fanns fötter kvar på banan för offensiva fasta. Söderqvist gjordes ner av Rusike, och när Torsteinbø lyft bollen mot bortre stolpen nådde Lars Sætra högst med en nick tillbaka mot Nilssons första hörn – otagbart, och frisparksskyttens landsman hade därmed gjort sin första allsvenska balja.

Luften såg sannerligen ut att ha gått ur HBK, och Hammarby radade en god stund efter 1-0-målet upp möjligheter för utökad ledning. Haglund var även han sugen på att näta allsvenskt i Bajen-tröjan, och fick bra volleyträff men någon meter utanför, bara minuten efter att hemmalaget tagit avspark. Och i nästa anfall stod Mendonça Fuhre för en företagsam aktion då han vände bort sin motståndare i straffområdets vänstra hörn innan han försökte vinkla avslutet i burens bortre, men inte helt fick till riktningen. Och när Torsteinbø serverade Silverholt ett centralt avslutsläge som förvisso förvaltades med för mycket fot under bollen, såg det inte bara ut som ett kompakt tryck mot hemmamålet, utan även som lekstuga.

Men inte heller Söderqvist lyckades överlista Nilsson en andra gång med halvtimmen kvar, och Bajen blev sedan obevekligt straffat i den egna boxen. Alexander Henningsson må vara lite snopen över att i somras ha lämnat Östers mittfält för att spela allsvensk fotboll i Halmstad då hösten ju bjudit på mycket få blåsvarta ljuspunkter. Men här stod 25-åringen själv för en av dem, då varken Kristinsson eller Mats Solheim fick undanträff på James Keenes inspel från höger, och han höll sig framme för att raka bollen i nät invid bortre i 67:e.

Med säsongsfacit i hand har det ju funnits betydligt fler positiva Hammarby-insatser att se tillbaka på, men denna lördag var Silverholts på det sittande mittfältet en av få, och han låg också bakom en av två solklara chanser till ett segermål. Ett långt ”Ömmi”-inkast såg ut att brytas tidigt av duktige 16-åringen Sead Haksabanovic, men denne tappade balansen och Bajen gick kvickt framåt. Oliver chippade fyndigt fram bollen till Torsteinbø, som satte Mendonça Fuhre i ett jätteläge mitt i boxen – men Mendonça Fuhre sköt åter alldeles för högt. Med kvarten kvar hördes ”Kvastarna” för första gången, men Orlov borde ha tystat den arma skaran för i år när tio återstod. Efter ett insticksförsök från Haglund gick bollen rakt upp i luften, där den cykelsparkades vidare från höger av Mendonça Fuhre, till anfallaren som vräkte sig fram och såg ut att hinna i tid – men även han hävde avslutet över med marginal.

Isac Lidberg fick tio minuter på sig, men levererade mest i eget straffområde, där han omgående nickade undan två HBK-vänsterhörnor. I näst sista ordinarie minuten stressade han också Nilsson till en svag rensning som Mendonça Fuhre snappade upp, men utan att lyckas få ordning på långskottet mot tomt mål. Istället var det alltså Halmstad som avgjorde, och Anderssons sista elitspark blev ett genomskärande vänsterinspel till höstvärvningen Rusike, som kunde glidtackla in sin fjärde pyts. Läget uppstod då Haksabanovic fick ett distansavslut på sig; en perfekt styrning ut till veteranyttern. Sent inbytte Jan Gunnar Solli avslutade å sin sida med att kriga fram Silverholt till ett bra centralt avslut, men Nilsson som hade fri sikt motade, och sedan var det hela över. 19-5 i avslut ska förstås inte kunna bli 1-2-förlust, men just så gick det alltså ändå i dag.

Mattias Jansson

Siffror, Halmstad-Hammarby 2-1 (0-0)
Avslut: 5-19 (0-6)
Hörnor: 4-7 (1-2)
Frisparkar: 13-6 (8-3)
Offsidelöpningar: 1-1 (0-1)
Varningar: 1-1 (1-1)
Bollinnehavsprocent: 48-52 (51-49)
Publik: 2878

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser