2
0

Slutspel U21 grupp 2 omgång: 6 den 26 okt kl. 16.00 på Hammarby IP

U21 - Malmö FF

2
3
7
9
10
11
18
22
25
26
27

Domare

Fredrik Hansson, Stockholm

Publik

60

Arena

Hammarby IP


Mål

  • 0-1 Agon Mehmeti (36)
  • 0-2 Emin Karaman (89)

Byten

Kort

U21: 0-2 mot MFF i årets sista match

För att eftermiddagens U21-match inte säkert skulle vara årets sista krävdes det att Bajen skulle besegra en rätt så meriterad Malmö FF-uppställning. Så blev inte fallet – precis som i bortamatchen stod ett yngre HIF upp bra, men utan att det riktigt räckte till, och MFF vann efter att ha gjort ett mål i vardera halvleken. – Lite mer skärpa i avsluten så hade vi kunnat ta poäng, säger tränare Isak Dahlin.


Det var fem plusgrader, och närapå bandy-kylslaget väder på Södermalm, när det på en lövströsslad matta skulle slås fast om Bajen eller MFF fick sitta och hoppas på att jumbon Mjällby skräller borta mot ettan Norrköping på tisdagseftermiddagen. Malmö FF kom, liksom i hemmamatchen mot Bajen, till spel med en stark elva – om än inte alltför mycket äldre än den grönvita där Tim Markström, Oliver Silverholt och Lars Mendonça Fuhre utgjorde de överåriga inslagen.

Den rätt så böljande matchinledningens första målchanser kom med runt tio minuter spelade. Först var det Agon Mehmeti som testade Markström, men Hammarby-keepern kunde sträcka ut till en högerhörna som blev dubbel, och där Alex Ilic – en fjärdedel av dagens renodlade U19-backlinje – kunde täcka skott på ett avgörande sätt vid andra inlyftets andraboll, där det blev lite rörigt framför Markström. Strax därefter slog Silverholt – sittande mittfältare liksom i gårdagens A-lagsinhopp mot MFF, här bredvid Dusan Jajic – en fin macka mot Isac Lidberg, som i duell med Felipe Carvalho lyckades få iväg ett lågt avslut som tog i utsidan av Marko Johanssons första stolprot.

MFF hade ett rätt så kraftigt innehav, och då Tobias Sana glömts bort i Hammarbys straffområde fick högerbacken Jesper Bolander avvärja framför mållinjen. I gengäld hade Marcus Kettler – vanligen anfallare, men emellanåt högerytter – ett renare avslutsläge när han skurit in i banan, men bollen gick lite för rakt på Johansson. Med tio till paus tog de himmelsblå ledningen. När det såg ut som att Bajen-försvaret lyckats freda sig, fick bollen lite slumpmässigt underskruv och damp efter en hög studs ner framför Markströms mål. Någon tillfällighet var det förstås däremot inte att Mehmeti fanns på plats och kvickt prickade in 0-1.

Det var inte långt borta att Bajen replikerade direkt, då ett riktigt fint anfall avslutades med att Lidberg stötte Silverholts inspel från höger i nät, men linjedomarens flagga hade varit uppe i ett tidigare läge och då åsyftat centralt offensive Marcus Burman. Än närmre var Mendonça Fuhre just före pausvilan, men unge Johansson visade att den avgörande insatsen i Champions League-kvalet mot Žalgiris inte var någon ren engångsföreteelse, 
och klarade. I samma veva var Pawel Cibicki, som ju avgjorde första slutspelsmötet lagen emellan, nära att utöka MFF-ledningen – men Tim fick tag i avslutet från straffområdesgränsen.

Till andra halvlek ersattes Mendonça Fuhre av gästspelaren från IFK Haninge/Brandbergen, Simon Gefvert, varpå Kettler klev över till vänster. 18-åringen stod omgående för ett par företagsamma aktioner; dels hade han kunnat få straff med sig då han hakades upp i skottögonblicket och dels fick han iväg ett hårt skott i burgaveln från snål vinkel. Dessutom nåddes han av ett Kettler-inlägg från vänster, 
utan att riktigt hinna rikta avslutet. Men i en andra halvlek som var betydligt ryckigare och mindre sevärd än den första hade han efterhand allt svårare att göra väsen av sig. Symptomatiskt nog såg sig domaren nödgad att blåsa av spelet just efter nämnda läge, då ett gäng harar sprang runt på Hammarbys planhalva. Utöver detta avbrott blev de tilldömda frisparkarna i andra akten bara tre till antalet, vilket säger en del om att matchen tappade i tempostyrka.

Dess avslutande fjärdedel blev ändå rätt så händelserik. Efter ett längre anfall med drygt tjugo minuter kvar chippade Lidberg elegant fram bollen till Burman, men en MFF-back hann emellan för att avvärja till hörna trots att skottet kom hastigt. Strax därefter kom skåningarna i en spelvändning som avslutades i fint läge av förre Landskrona-mittfältaren Erik Andersson, men utan att denne fick skottet utom Markströms räckvidd.

Spiken i kistan höll på att komma då Carvalho nådde högst på en högerhörna, men nicken täcktes undan just framför mållinjen. Särskilt nära en kvittering, och ett kryss som inget av lagen varit det minsta betjänt av, det var det aldrig. Och i minut 89 punkterade MFF det hela, när Bajen flyttat fram och inbytte Emin Karaman ohotad kunde nicka bollen i Markströms första hörn från nära håll. Ett misstag av Bolander i eget straffområde höll också på att resultera i 0-3, men då Karaman avslutade reparerades det hela av honom själv. Därefter blåste domaren av matchen, och därmed även Hammarbys U21-säsong 2015.

– En bra fotbollsmatch där vi står upp på ett jättebra sätt mot ett namnkunnigt Malmö FF. Med lite mer skärpa i avslutsmomenten hade vi kunnat få med oss minst en poäng. Ett väldigt bra U21-år är nu till ända, och vi kan se tillbaka på en säsong där våra unga spelare fått en väldigt bra matchmiljö, med många utmanande matcher mot bra motstånd, summerar Bajens tränare Isak Dahlin.

Mattias Jansson

Siffror, Bajen-MFF 0-2 (0-1):
Avslut 12-15 (6-6)
På mål 6-11 (4-4)
Frisparkar 3-7 (2-5)
Hörnor 4-12 (2-8)
Offside 1-7 (1-3)
Gult 0-1 (0-0)


(Bild: hammarbyfotboll.se)

Annonser
Annonser