Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


3
4

U21 Allvenskan Norra omgång: 8 den 12 maj kl. 17.00 på Hammarby IP

U21 - Gefle IF

Startelva

Avbytare

Domare

Fredrik Hansson, Stockholm

Publik

114

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U21: Anfallsglatt när Bajen vände till vinst

Om det böljade i gårdagens A-lagsmatch så skvalpade det åtminstone på Kanalplan, när Bajen och Gefle möttes i U21-serien. Gästrikarna gick fram till tvåmålsledning, men Hammarby vände, och kunde se sköna 4-3 på resultattavlan vid slutsignalen. Mest gladde det ofta riktigt fyndiga offensiva liret där erfaret och tonårigt blev till en produktiv mix.


Som det tidigare poängterats i de här sammanhangen finns det ju inga U21-lag, utan snarare uppställningar som undantagslöst varierar från ett tillfälle till nästa. Bajen-tränaren Mikael Hjelmberg har å sin sida ofta betonat att kemin av naturliga skäl inte alltid är den bästa i dessa matcher. I eftermiddagens match mot Gefle fick dryga hundratalet kring Kanalplan ändå se sig nästintill mätta på fina anfallskombinationer, även om nog noll av fyra i den gästande backlinjen på ålderns höst lär nämna dessa 90 minuter som en höjdpunkt i jordelivet.

Dusan Jajic och dubbelt så gamle Jan Gunnar Solli hade trevligt ihop på de sittande positionerna där norrmannens rutin ofta gav mittfältslöftet utrymme för de känsliga genomskärare som resulterade i flera baljor framåt. Tog emot gjorde oftast Isac Lidberg som åter nätade, och på flankerna bytte Moustapha Dabo och Amadaiya Rennie emellanåt plats med varandra för att ytterligare kollra bort motståndarförsvaret.

De nyss nämnda utgjorde utropstecknen denna tisdag, då solen gick in och ur moln nästan lika ofta som det hände saker på planen, och det blir ett bra gäng tillfällen. Första 45-mittbacken Philip Haglund och U19-lagets Cesar Weilid gjorde varsin mer svårbedömd halvlek centralt på mitten, men den förre nätade ju från straffpunkten medan den senare sånär gjorde detsamma från nära håll, vid ett av många inspel mot boxen från Rennies sida. Med den sammanfattningen gjord lär nog de många målhändelserna tala för sig själva.

Emil Bellander gav Gefle ledningen med matchens första avslut på mål tio minuter in, efter att ha tagit sig förbi Haglund och fram till ett enkelt skottläge. Mönsterbrytaren Rennie stod för inspirerat kantspel och ordnade såväl egna avslut som halvlägen för Lidberg och Weilid. I och med positionsbytena skruvades tempot upp från skapligt till gott, men i samma veva kunde Tshutshu Wa Tshakasua utöka. Slarvigt bolltapp i form av bortskänkt offensivt inkast uppe till höger för det i dag mörkblåa GIF mynnade ut i en diagonalboll som P-landslagsgrabben förvaltade, med 26 spelade. ”Det är för enkelt!”, skrek Tim Markström med tordönsstämma. Riktigt, det.

Oskar Larsson i Gefle-målet stod för kvalificerade utrusningar som snuvade såväl Lidberg som Rennie på nätkänning, men han skulle behöva kapitulera innan paus. Två gånger om, dessutom. Jajic lät högra stickarfoten tala och 
Lidberg hittade luckan mellan stjälkarna i minut 32. Nästa framspelning kom via en lyftning med vänstern som friställde Dabo; ett riktigt fint fotbollsmål och det sista som hände innan vilan.

Bara sex minuter in i andra halvlek kom också 
3-2 efter hörna och via ett försvarsben. En inte fullt lika vacker kasse, men visst var det påpassligt av Dabo att kvickt komma till skott. Hammarby hade här, i resultat-medvinden, tagit över ganska rejält. Gefles möjlighet att utjämna uppstod mer slumpartat, då ytterbacken Mark da Silva dröjt sig kvar i offensivt straffområde efter en frispark och fick på en riktigt dålig träff som höll på att smita in just därför.

65 minuter in kom ändå 3-3 i anfallet efter att Lidberg sånär placerat in fyran med yttersidan. Ilic tycktes väl mån om att inte orsaka straff och förre Lunds BK-forwarden Dardan Mustafa fick motlägget på sig - och i nät. Men där var det roliga över för GIF, som lyckades med konststycket att näta tre gånger med sina två avslut på mål. Varken det grönvita försvaret eller Markström (gjorde inte en räddning, men kom rätt i luftspelet och vid utrusningarna) stod för några jätteinsatser i dag, men den utdelningen kändes ändå lite väl.

Skönt då att Bajen fortsatte att trumma på framåt. Jajic friställde än en gång Lidberg någon minut efter bortakvitteringen, men Larsson klarade friläget. Med kvarten kvar kom avgörandet då 
Lidberg fixat straffen som tidigare uteblev då en hands innanför straffområdet resulterat i enbart frispark. Haglund stegade fram och väntade ut Larsson - 4-3, och ordningen var på något sätt återställd. Rennie gjorde sånär mål från halva plan, Dabo lurade fem GIF-killar på raken men hann inte möta Sollis väggpass, och Gefle orkade inte alls forcera för en ny utjämning. 3-1 hade nog speglat de 90 minuterna bättre, men tre poäng så här duger ju också.

Matchen i siffror:

Skott 15-5
På mål 9-2
Tilldömda frisparkar 3-15
Hörnor 13-4
Offsidelöpningar 2-3
Mål 4-3 (2-2)


Hjelmberg, vad säger du om detta, sammanfattningsvis?
– Vi hamnar ju i ett 0-2-underläge där vi inte försvarar oss tillräckligt bra i de situationerna. Utöver det tycker jag faktiskt att första halvlek spelmässigt är ganska bra, vi gör ganska mycket rätt i anfallsspelet, och får ju också utdelning med två bra fotbollsmål innan paus.
– I omklädningsrummet pratade vi om att spinna vidare på vårt mentala övertag och jobba ännu högre upp i presspelet och försöka driva matchen till ett högre tempo. Spelmässigt är andra halvlek rätt så stark, vi har en hel del löpvilja och kan styra tempot; ibland väljer vi att ta det lite lugnare när vi känner att det är läge, och vi växlar upp igen. Pressen biter långa stunder bra, arbetsinsatsen är bra, och då tycker jag också i och med det att detta är en logisk vinst.


Mattias Jansson

Läs också:
U21: 4-3-förlust mot Hammarby IF (från gefleiffotboll.se)

Höjdpunkterna, via 
1882TV:(Foto överst: hammarbyfotboll.se)