2
1

Superettan omgång: 25 den 22 sep kl. 18.45 på Stadsparksvallen

Jönköpings Södra IF - Hammarby

1
5
6
7
8
10
14
18
22
27
29

Domare

Magnus Ahlsén

Publik

2569

Arena

Stadsparksvallen


Mål

Byten

Kort

Kämpaseger i vätan på Stadsparksvallen

Regn, småkyligt och kämpafotboll – hösten är utan tvivel här och på Stadsparksvallen i Jönköping kämpade Bajen till sig tre poäng. Inom loppet av fyra minuter hade Bajen tagit ledningen, tappat den och tagit ledningen igen. Mikael Rynells och Christophe Lallets kassar räckte, även om det poängtörstande hemmalaget brände ett par gyllene lägen. 2-1 till Bajen blev slutresultatet.


Även om Erik Figueroa var tillbaka efter avstängning och Daniel Theorin repat sig efter sin hjärnskakning, var det ett Bajen med stort manfall som satte sig på bussen till Jönköping i morse. Hela åtta man på skadelistan, varav fyra är försvarare. 
Bajens U19-spelare Jonathan Tamimi fick förnyat fötroende efter sin utmärkta insats mot GAIS i torsdags, och bredvid Theorin tog Baggio Husidic åter plats i mittförsvaret.

Jönköpings Södra dansar farligt nära det nedre kvalstrecket och en trepoängare denna kväll hade gett smålänningarna skönt andrum i bottenstriden. Hemmalaget skapade också en farlighet direkt på avspark när pigge vänsterspringaren Robert Gojani knorrade ett fint skott från sin kant mot Bajenkassen. Johannes Hopf tog det säkra före det osäkra och stötte bollen över ribban.

Trots rivstarten blev det en ganska avvaktande matchinledning. Men med drygt 20 minuter spelade exploderade tillställningen. Mikael Rynell höll sig framme när hemmalaget misslyckades rensa undan en frispark från Kennedy, och från straffområdeslinjen fick han på ett lika snabbt som välplacerat skott som letade sig igenom gyttret i straffområdet och via hemmakeeperns fingertopper in vid högra stolpen. 
Nahir Besara fick sedan omgående fint läge att utöka ledningen, men istället skulle hemmalaget utjämna bara två minuter efter Rynells fullträff. Nämnde Gojani slog ett inspel djupt nere i Hammarbys straffområde, och trots att många bajare var på plats nådde bollen Kenan Hajdarevic som behärskat stötte in kvitteringen.

Det nyvunna hemmahoppet fick sig dock en rejäl törn bara två minuter senare. På en vänsterhörna skruvade Kennedy Bakircioglu bollen mot förstastolpen, och där mötte Christophe Lallet upp med kalufsen och styrde elegant in 2-1. 

Temperaturen hade alltså skruvats upp rejält medan regnet strilade ner över Stadsparksvallen, och tempot var det inget fel på under återstoden av halvleken. Kvaliteten på fotbollen var dock inte alltid av toppklass, men från och med nu var det kamp som gällde. Det poängjagande hemmalaget ville sätta press på Bajenföresvaret med tidiga bollar, gärna bakom Bajens av naturliga skäl inte helt samspelta backlinje. Med två minuter kvar av halvleken fick Jönköping ett bra kvitteringsläge när en misslyckad nickrensning i Bajens straffområde damp ner framför Gojanis fötter. En tillskyndande Lallet såg till att hemmayttern inte fick skottet på mål.

I andra halvlek blev det än mer betoning på kampfotboll och även om det rakt spelande hemmalaget långt ifrån fick utdelning på alla sina långbollar, så fann de emellanåt in bakom Bajens backlinje, inte sällan på högerkanten. Och  det osade hett runt Bajekassen flera gånger. Lagkapten Tommy Thelin serverades en handfull lägen, varav minst två borde blivit mål.  
Först ett perfekt inspel från Dary Smylie efter just en långboll bakom Bajens backlinje, men Thelin fick inte bollen innanför målramarna. Sedan en elegant klack vid förstastolpen efter nytt inspel från högerkanten, som strök Hopfs högra stolpe, följt av att så när nå en fin lyftning in i straffområdet in i straffområdet. 
Närmast kom Thelin i den 77:e minuten efter att ha blivit friställd på en mycket fin djupledspassning, men avslutet från höger i straffområdet tog i insidan av stolpen och bollen rullade in i Hopfs trygga famn.

Bajen då? Nja, särskilt mycket chanser skapade man inte i andra halvlek. Christophe Lallet fick ett bra läge att sätta sitt patenterade knorra-in-den-vid-bortre-avslut när han blev fint serverad av Nahir Besara i den 67:e minuten, men bollen gick rakt på målvakten denna gång.

Och Kennedy var nära att skruva in en hörna igen. Just som Bajenklacken rivit av Öka takten-ramsan drämde han till en hårt skruvad boll från hörnflaggan – i bortre stolpen. När matchen led mot sitt slut blev det mer och mer sluggerfotboll. Slutkörda spelare gav det sista på en tungsprungen plan – och Bajen höll alltså ut.

I och med segern har Bajen nu 40 poäng – åtta poäng efter nästkommande motståndare GIF Sundsvall – som dock har en match mindre spelad. På söndag spelas den matchen på Tele2 Arena.

Mattias Jansson

(Bild: YouTube-skärmdump, från Jnytt Jönköping)

Annonser
Annonser