3
3

Träningsmatch den 20 feb kl. 14.00 på Cypern

Hammarby - Jyväskylä

Domare

Okänd

Publik

17

Arena

Cypern


Mål

Byten

Kort


Hammarby spelade 3-3 mot finska Jyväskylä på onsdagseftermiddagen. Bajen gick upp till 2-0 i första halvlek innan finnarna reducerade. De grönvita utökade sedan ledningen igen och gick till halvtidsvila med 3-1. Men i andra halvlek kom Jyväskylä ikapp mot ett nedtränat och tröttkört Bajen.

I den första av två matcher på Cypern-lägret står alltså JJK Jyväskylä på andra planhalvan. Mille Olsson, Bajens målvaktstränare, utbrister ”é’re Rotebro, eller?” då rödblårandiga JJK gör sig redo för avspark. Men som det berättats om i motståndarkollen i morse, är Jyväskylä faktiskt inget råg-brö’gäng. Så sent som för ett år sedan slog man ut Stabaek i Europa League, och i lagets första match på Cypern blev det 1-0-vinst mot Skonto Riga.

Hammarby börjar med boll, men det är JJK som tar tag i taktpinnen inledningsvis. Man lyckas dock inte forcera det grönvita försvaret - lett av mittbackarna Daniel Theorin och Max von Schleebrügge - för några rena lägen, men de första åtta-nio minuterna är klart finska - spelmässigt. Bajen sticker dock upp och har en sylvass chans med fem spelade. Sebastian Castro-Tello spelar i sidled till Mikael Rynell, som med ett mycket fint avslut centralt en halvmeter in i straffområdet träffar ribbans undersida.

Hammarby hittar rytmen i spelet och det blir emellanåt tydligt att man besitter snäppet bättre tekniska färdigheter än motståndarna, det går lite snabbare och är lite mer precist i passningsspelet. Snart betalar sig det nyvunna spelövertaget - Bajen erövrar bollen centralt på mitten, varpå Robin Tranberg hittar Billy Schuler offensivt, denne släpper snett bakåt till Rynell - som med en fin genomskärare ger Tranberg möjlighet att fortsätta sin löpning in i straffområdet. Väl där görs han ned, och domaren blåser straff. Tranberg sätter den säkert; hårt och välplacerat i målvaktens högra hörn.

Bara någon minut senare vill JJK ha en ”kompensationsstraff” då von Schleebrügge hakar i anfallaren, men det hade varit billigt. JJK:s anfallsspel ser samkört ut och man sågar sig flera gånger framgångsrikt fram till halvlägen. 

Spelet blir mer avvaktande och matchen chansfattigare, då vi närmar oss halvtimmen lirad. Hammarby får allt bättre fason på presspelet, och detta ger indirekt utdelning i form av ett 2-0-mål. Christophe Lallet bryter en mindre bra sidledspass från en finsk mittback, avancerar kvickt in från höger och får på ett fint skott mot bortre gaveln, som målvakten sträcker ut på och får till hörna. Rynell slår den från höger, och på den tredje känsliga sparken från den flaggan når von Schleebrügge högst i duell med försvararen, bollen går ganska högt och via närmsta stolpen i nät.

Finländarna reducerar ganska omgående. Bara två minuter efter 2-0-målet blir Bajens mittfält övermannat, varpå JJK på redan bekant manér sågar sig fram till friläge, där anfallaren halvt om halvt rundar Angleborn och kan sätta bollen utom räckhåll invid dennes högra stolpe.

JJK hinner med att skapa ett kvitteringsläge - efter ännu ett bra anfall kombinerar man sig igenom till en ren möjlighet mitt i ”slottet”, men avslutet blir helt missriktat och går närapå till inkast. Det är istället de grönvita som utökar ledningen, direkt efteråt. Mikael Rynell driver upp bollen och Castro-Tello försöker stiligt med en lobbpassning in till Tranberg som tagit sig in i offensivt straffområde. Denne får inte riktigt fast bollen, men Lallet lyckas bryta rensningen och ta sig förbi sin gubbe till vänster strax utanför straffområdet - för att sedan lågt och hårt placera in bollen vid bortre stolpen. Han besvarar sedan applåderna från en handfull säsongsboende Bajenfans av gamla skolan, som tagit plats på långsidan med rutinerat medhavda stolar.

Domaren blåser av direkt på 45, och 3-1-ledningen känns helt rättvis. JJK är absolut inte ofarligt, men får efter det inledande spelövertaget mest ägna sig åt att försöka straffa Bajen med omställningar. Hammarbys försvarsspel är med några få undantag stabilt, och framåt ser det närmast kliniskt ut, med mer beslutsamma avslut, vilket leder till betydligt bättre utdelning på chanserna än vid försäsongens två inledande matcher.

Pausen är bara nio minuter, och hade dessutom varit ännu en minut kortare om Tim Markström inte behövt kila iväg och pudra näsan innan han tar plats mellan stolparna. Utöver målvaktsbytet, får vi även se Nicklas Lindqvist ersätta Mikael Rynell medan Christoffer Hansebjer tar Schulers plats strax framför anfallskollegan Castro-Tello. Det dröjer inte ens två minuter innan Lindqvist gör avtryck, med en fin boll till Castro-Tello - denne lurar målvakten men inte riktigt tillräckligt snabbt för att en försvarare inte ska hinna upp bollen och rensa undan bakom keepern.

Den första riktigt klara målchansen i andra är så klar en sådan kan bli - Hammarby får nämligen chansen att döda matchen från straffpunkten. Castro-Tello slår en löpboll som Lindqvist hugger på, och något taktiskt ser till att få en fot på före målvakten - som solklart river omkull den unge yttern. Castro-Tellos straff är dock för lös, och keepern hinner ganska enkelt med att rädda vid sin vänstra bästa vän.

Det dyker upp ännu ett läge för 4-1; Tamimi Syberg skjuter över efter en mycket fin räd och senare ett lika vajert inspel från Lindqvist. Men sedan reducerar Jyväskylä. Man lyckas med en omställning där inlägget kommer från vänster mot bortre stolpen, och bollen i andraläget hamnar hos en lite väl ren målskytt, som från nära håll kan dundra in 3-2 bakom en chanslös Markström.

Vinden, som Hammarby haft i ryggen i första halvlek, ligger nu istället åt fel håll. Och det är tydligt att detta påverkar en del. JJK får extra fart då de även fortsättningsvis främst ligger på omställningar, och lyckas ofta bra med dessa. Markström gör med knappa 70 minuter spelade en riktigt vass benparad då en blåröd anfallare har ett nästintill soprent läge från höger, och han lyckas även greppa bollen i andraläget, framför fötterna på nästa motståndare. 
Castro-Tello byts ut mot Mattias Adelstam, men denne hinner knappt in för att försvara vid vänsterhörnan innan kvitteringen till 3-3 är ett faktum. En lång JJK-mittback kommer upp väldigt högt och kan få ner bollen ganska lågt i Markströms vänstra hörn.

Resten av matchen handlar om att Hammarby går för ett segermål. Nik Ledgerwood gör en bra kvart på högerbacken. Inbytte och unge Hansebjer tar för sig bra, och suger tillsammans med Adelstam fast flertalet bollar i offensivt läge. Lallet har ett ganska farligt distansskott, Hansebjer försöker, Adelstam tvingar målvakten till en jätteräddning från nära håll efter att ha tråcklat sig igenom till höger i boxen, Theorin är riktigt nära att hinna fram på en väl avvägd frispark från Tranberg - allt detta inom loppet av fem minuter kring 80:e. Men det vill sig inte. Sista läget har Lindqvist då han påpassligt hinner före keepern ännu en gång, men denne får i sista stund en näve på bollen då ”Lincan” försöker lyfta den över honom.

Sammanfattningsvis orkar ett ganska nedtränat Hammarby inte riktigt stå emot då Jyväskylä kommer i snabba omställningar under den andra halvleken. Helt logiskt känns det ändå inte med oavgjort - och en straff i mål till 4-1 hade sannolikt punkterat tillställningen resultatmässigt. Finländarna hade heller knappast ringt den cypriotiska polisen, om Bajen snott åt sig ett segermål sista kvarten, då man ligger på riktigt bra och skapar en handfull halvchanser som sammantaget nog borde ha fått resultera.

Nu väntar en lite lugnare morgondag, särskilt för de som lirat många minuter i dag. Rapporteringen från Ayia Napa slår dock inte av på takten - följ oss även framöver.

Mattias Jansson

(Foto: Anna Wester)

Annonser
Annonser