Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Måndag den 28 juli kl 19:20
Hammarby - Assyriska FF

» Köp biljett här

Mat & dryck innan match

Boka bord på Franks innan nästa match.

» Boka här!


0
3

Superettan omgång: 16 den 20 jul kl. 18.20 på Tele2 Arena

Hammarby - Östers IF

1
2
5
7
8
10
11
19
20
22
23

Domare

Lars Olsson, Umeå

Publik

16181

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Första halvtimmen avgjorde för Bajen

Om det var trögt inledningsvis på nya arenan, har det lossnat desto oftare i år. 5-0 mot Degerfors, 4-0 mot Landskrona och nu i afton 3-0 mot Öster. Här var väldigt fyndigt offensivt under första halvtimmen, och de två omställningsmålen före paus sänkte smålänningarna. Från andra halvlek minns vi främst en riktig propagandabalja.


Innan avspark ledde Linus Hallenius ”från Södermalm”-sången med supportrarna, men vi år vänta lite på att se anfallaren i spel. Hammarby kom däremot till start med nyförvärvet Lars Sætra från start i mittlåset, ihop med Daniel Theorin. På kanterna fanns Amadaiya Rennie till höger och Lars Mendonca Fuhre till vänster, och de två skulle visa sig vara kvällens matchvinnare. Pablo Piñones-Arce och Kennedy Bakircioglu turades om att hugga längst fram, och kunde kosta på sig att bränna varsitt jätteläge. Men vi börjar förstås i rätt ände.

Rennie hade sannerligen vaknat på rätt sida denna söndag och publiken tappade snart räkningen på hur många gånger han tog sig runt längs sin flank och fick till inlägg eller inspel. En av få som levererat i Öster denna säsong, lika poängproducerande som erfarne mittfältaren Denis Velic, bjöds väl lättvindigt på ett avslutsläge med fem minuter spelade. Bollen gick dock en bit över och utanför Johannes Hopfs vänstra hörn, och det var enda gången som smålänningarna hotade i första halvlek.

I stället var det Bajen som tog ledningen ytterligare fem minuter in i matchen. Mendonca Fuhre snodde åt sig bollen på mittplan och släppte ifrån sig den till Pablo Piñones-Arce, som här intog just skuggrollen medan yttrarna satte av åt varsitt håll. Pablo smekte iväg passningen, som skar perfekt i ytan bakom vänsterbacken Patrik Bojent, som hade stora besvär med Rennie hela matchen. Liberianens löpning samt avslut vid sidan om Alexander Nadj i Öster-kassen var det heller inget fel på. Ett mycket fint omställningsmål, och förfarandet skulle upprepas inom kort.

Efter väggspel med Johan Persson, en annan av den här tillställningens dominanter, tog sig Rennie runt till höger bara tre minuter efter sitt ledningsmål. Det rödblåa förvaret lyckades dock bryta i sista stund, något de tvingades göra ett bra gäng gånger under en första halvtimme där Bajens anfallsspel var oerhört fyndigt. Och det var alltså i omställningslägena som utdelningen kom. 

Upprinnelsen till 2-0 var faktiskt att Nahir Besara lyfte fram bollen mot mittplan utan att hitta rätt, men mittbacken Karl-Johan Lindblad kom också han helt fel till sin nickpassning varpå Kennedy hann emellan för att sno åt sig bollen. Efter att ha tagit hjälp av Pablo fick han till en snarlik men något mer central genomskärare som Rennie tidigare förvaltat. Mendonca Fuhre löpte sig fri ute till vänster och Nadj hann inte med i sidledsförflyttningen; avslutet satt säkert mellan påkarna.

Öster såg här rejält skärrat ut i defensiven, där tränare Robert Björknesjö tvingats till omdisponeringar till följd av truppens skadeläge. Hammarby lekte fotboll och visade ingen vidare nåd, men emellanåt hade skärpan kunnat vridas upp lite i de avgörande dragningarna och sista passningarna. Med knappa halvtimmen spelad var det i stället avslutsmomentet som brast, efter att Rennie fått till ett strålande högerinspel till en sopren Pablo som gott och väl hann fram i boxen, men kom fel till bollen som han därmed inte fick styr på.

Bajen slog av på takten något under slutkvarten innan vilan, men även om Öster hade mer boll lyckades de aldrig komma till avslutslägen med undantag för att BP-förvärvet Joakim Lindner tvingade Hopf till en skaplig parad; precis som i bortamötet låg de grönvita riktigt bra i positionerna och släppte inte till några direkta ytor. Det var snarare närmre utökad ledning, särskilt i minut 34. Mendonca Fuhre fick se sitt skott från vänsterläge täckas, men inte bättre än att Kennedy efter ett kort tillslag kunde avlossa en låg kanon från tjugofem meter. Nadj sträckte ut och klarade, på returen högg Pablo, men mittbacken hann med nöd och näppe avvärja framför de övergivna nätmaskorna. Klart rättvisande pausresultat, alltså.

Öster kunde aldrig hota Hammarby på allvar heller i andra halvlek, och matchen var därmed i praktiken redan avgjord. Sista fyrtiofem liknade till stora delar föregående möte på Myresjöhus arena, och också här hade ju Bajen skaffat sig ett tidigt ledningsmål, varefter ett i dagsläget inte alltför potent Växjö-lag hade svårt att penetrera sitt kompakta motstånd. Josef Elvby tog sig till ett bra skottläge från höger ganska snart efter paus och tvingade Hopf till en rätt så vass räddning, men kort därpå avgjordes matchen fullständigt.

Och vilket mål storpubliken (16 118) bjöds på! Upprullningen var rent Krutov-Larionov-Makarov-mässig. Anfallet inleddes med att Rennie med en kombination av kvickhet, snabbtänkthet och råstyrka vann en duell mot både Bojent och Marcus Bergholtz. Han stack in bollen till Kennedy, som direkt lirade vidare till Besara. Pablo fick bollen i jämnhöjd med mittbackarna och hade kunnat spela tillbaka till Besara som gick i djupet, men valde alternativet Mendonca Fuhre längst ut till vänster. Med facit i hand var det förstås helt rätt; den glödhete norrmannen stod ånyo för ett säkert avslut, den här gången hårt och bredvid Nadj.

Här gick luften ur Öster, och bara två minuter efter 3-0 hade Kennedy mycket väl kunnat sätta fyran. Han kom i nästan exakt samma läge som han satte bollen i nät från på Stadsparksvallen häromsistens, och försökte placera den på samma ställe invid första stolpen, men den gick någon centimeter för högt och tog klockrent i överliggaren. På returen försökte Mendonca Fuhre naturligtvis direkt på volley... skottet täcktes, men situationen var typisk för självförtroendet som just nu finns i Bajen-gänget.

Sætra och resten av det grönvita försvaret sattes alltså inte på några svårare prov den här gången, och fram till mitten av andra halvlek hade nyförvärvet mest visat lugn med bollen och hotat en aning vid offensiva fasta. Men här valde han ett bra tillfälle att presentera sig för hemmasupportrarna; just framför långsidesklacken grundlurade han sin ytterback efter just en hörna, och fick till ett fint inlägg, till Theorin som dröjt sig kvar där framme. Pablo mötte i sin tur, men utan att komma upp tillräckligt högt.

Med kvarten kvar kom det andra sumpade jätteläget. Pablo avancerade centralt och släppte ut bollen till Mendonca Fuhre, som från sin vänsterflank lyckades mer än väl med inspelet till Kennedy som lurade vid bortre stolpen. Missen var mycket snarlik Pablos i första halvlek; Kennedy såg ut att hinna fram till bollen, men kom fel till den. Matchen, som alltså hade kunnat få än större segersiffror, spelades härefter av. En mycket gedigen insats allt som allt, trots att även Hammarby ju hade ett par frånvarande spelare.

Det grönvita Malaka och Manualen-manskapet har nu 9-0 på de senaste tre matcherna, och onekligen en bra position inför säsongens slutfas. Men det är som bekant efter 30 omgångar som serien räknas ihop. Härnäst väntar ett Assyriska i desperat poängbehov.

Mattias Jansson

Välkommen till nästa fest - biljetten till detta prestigefyllda länsderby kan du skaffa här.

(Foto: Peter Jonsson 1-46, Bildbyrån 57-101)