Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Gräsroten

Stötta Bajens ungdomar när du spelar på Svenska Spel!

» Klicka här

Rabatt på resor

Få rabatt på 15% vid hotellbokningar och 400 kr på alla paketresor (minst 2 nätter).

» Klicka här


0
0

Superettan omgång: 29 den 26 okt kl. 13.10 på Gamla Ullevi

GAIS - Hammarby

1
2
3
4
7
8
10
17
19
22
23

Domare

Lars Olsson, Umeå

Publik

10450

Arena

Gamla Ullevi


Mål

Byten

Kort

0-0 mot GAIS i kampfylld publikfest

Av 10 450 på Gamla Ullevi var nära hälften grönvita supportrar, och det blev intensivt både på planen och på läktarplats, när två högmotiverade klassikerklubbar gjorde upp. Skönspelet lyste däremot med sin frånvaro, och ett kompakt GAIS gjorde det svårt för Hammarby att skapa högkalibriga chanser. 0-0, och nerverna ligger kvar utanpå ännu en vecka.


Göteborg såg ut att bjuda på riktigt makrillväder med både regn och blåst, men det kunde ju varit ett par snäpp värre, då delar av omgivningarna ju rent av stod under vatten denna helg. Det var dukat för en rejäl fotbollsfest på Gamla Ullevi, med två högmotiverade lag och stor publikuppslutning. Inte minst hade ju uppåt 5000 grönvita tagit sig till västkusten, och trycket var så stort på arenans entréer att avspark fick skjutas upp i tio minuter.

När det väl var dags för inmarsch överröstades Håkan Hellström av Hammarby-supportrarna, och trots att GAIS ju inte har den röstsvagaste hemmapubliken var den tämligen chanslös matchen igenom. De grönsvarta fansen försenade avspark ytterligare, med den i sydvästra Sverige lite nitiska avplockningen av spelarna. När röken kvickt skingrats tittade solen fram, och kontrasten mot gårdagens allsvenska tillställning här inne (Häcken-Gefle inför 819 själar) blev än mer övertydlig.

På planen hade Bajen åter Thomas Guldborg Christensen åter i mittlåset, och Stefan Batan flyttade följaktligen ut på sin vanliga vänsterbacksposition, efter ett gästspel bredvid Lars Sætra. Det var de grönvita som öppnade starkast också på banan, där flera frisparkar och hörnor skapade tryck mot Tommi Vaihos straffområde, men ”Atleterna” gjorde det riktigt trångt centralt.

GAIS-anfallaren Joel Johansson tvingades utgå knappt halvvägs in i första halvlek, efter ett par tryckare som tog illa. De grönsvarta spelarna uppträdde inte beskedligt heller, och Stefan Batan fick ta emot upprepade smällar mot hals- och axeltrakten. Kennedy Bakircioglu har ju liknat centrala frisparkslägen vid straffsituationer, och strax efter bytet fick Lars Mendonca Fuhre lite lättvindigt just ett sådant med sig. Kennedy stegade fram och fick bollen förbi muren, men skottet gick någon decimeter över Vaihos högra kryss.

Just därefter hittad ett Kennedy-inspel in till Linus Hallenius i boxen, men anfallaren fick inte ordning på avslutet, och i övrigt var det långa stunder tillknäppt på banan. Det kompakt liggande grönsvarta manskapet var inte på bjudhumör när det gällde ytor på egen planhalva, och såg också till att störa Hammarby i uppspelsfasen. Lite bättre tryck etablerades framåt paus, men närmre än ett påpassligt Kennedy-skott som Vaiho nätt och jämnt nådde vid stolproten såg man inte ut att komma nätkänning innan vilan. Men efter att Michael Timisela lite klumpigt gjorts ner av Ariel Lassiter nådde Kennedys frisparkslyftning Sætras skalle i bortre delen av straffområdet. Richard Ekunde kunde dock avvärja.

De 10 450 på plats hann knappt bänka eller ställa sig på läktarplats innan ett renare avslutsläge än något av de i första akten dök upp. Nahir Besara nådde Hallenius som löpte till skott från vänster, men Vaiho klarade med en benparad. Möjligen inspirerade av detta kunde Hammarby sätta hemmalaget under rejäl press långa stunder, även om det var fortsatt knepigt att få till mer än nästan-möjligheter. Inspelen blev något branta, insticken lite osynkade, men spelövertaget var nu än mer odiskutabelt än i första halvlek.

Det var inte ofta som GAIS kunde ställa om till något speciellt oroväckande, och i stället krävdes ett bolltapp på mittplan för att hemmalaget skulle få till sitt första riktigt giftiga avslut mot mål. Och visst var det spöket från Varberg, Gabriel Altemark-Vanneryr, som sånär hittade rätt. Anfallaren har ju kommit igång skapligt efter en trög start i denna andra grönsvarta Superettan-klubb, och fick här tag i ett inspel från höger. Men med gemensamma krafter lyckades Sætra och Johannes Hopf täcka undan.

Känslan var ändå att detta nog skulle kunna ordna sig om Bajen fortsatte att sätta fart på bollen; GAIS är ju ett kämpastarkt lag, men avslöjas under stundom som stabbigt. Lars Mendonca Fuhre forsade också fram med tjugo minuter kvar, ända till skottläge från tjugo meter, men trots bra tryck kunde Vaiho enkelt ta hand om bollen som gick rakt emot honom. Bytena gjordes utan att de inhoppande förmådde sätta någon direkt prägel på det hela, och tiden rann obönhörligen iväg, något som GAIS inte tycktes ha så värst mycket emot.

En match som inte bjöd på mycket i chansväg, men en hel del när det gällde kampsituationer och vilja, slutade alltså rättvist 0-0. Det vi främst minns från denna söndag i Göteborg är förstås en fantastisk inramning. Inte mycket klarnade inför slutomgången, mer än att Hammarby ju säkrat för en topp tre-placering. En riktig rysare väntar nu mot formtoppade Jönköpings Södra kommande söndag, inför en sedan länge utsåld arena.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)