1
2

Superettan omgång: 30 den 02 nov kl. 15.00 på Tele2 Arena

Hammarby - Östersunds FK

Domare

Per Melin, Stockholm

Publik

7886

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Sent avgörande i sevärt säsongsavslut

I en öppen match mot oblyga nykomlingen Östersunds FK, avgjorde Hammarby sent. Bortalaget tog ledningen efter en kvart, men strax före paus kunde Nahir Besara kvittera. I andra halvlek hade Bajen ett tydligare spelövertag, men det dröjde till slutminuterna innan utdelningen kom då Mikael Rynell placerade in segermålet.


Efter en säsong som tabellmässigt inte levt upp till vare sig ledningens, supportrarnas eller truppens förväntningar var det så dags för årets sista match. Hammarby tvingas sent till ett par förändringar utöver Nik Ledgerwoods avstängning (läs om det här). I axelskadade Johannes Hopfs frånvaro gör Kevin Angleborn seriedebut för Hammarby i A-lagssammanhang. Den 20-årige egne produkten har ju tidigare representerat HTFF. Juniorlagets keeper Oskar Williams gör dessutom ”bänkdebut”.

Det här är första hemmamatchen någonsin mot Östersunds FK, och utöver IFK Värnamo är det laget tämligen ensamt om att som tippat på nedre halvan ändå spela konstruktivt borta mot Hammarby. Efter en ganska avvaktande matchinledning skapar sig en av ÖFK:s engelsmän, Jamie Hopcutt, matchens första riktigt vassa läge med åtta spelade. Han viker in från vänster strax utanför straffområdet och försöker skruva skottet i Angleborns bortre hörn, bollen tar klockrent i stolpen.

Det blir början på några chansrika minuter, där Bajen replikerar med flera farligheter. Offsideflaggan kommer upp när Christoffer Carlsson löper igenom och får se avslutet räddas av Petter Augustsson, men den gäller inte honom och situationen leder till hörna. Erik Sundin har ett ganska fritt läge som Augustsson klarar, och efter att Mikael Rynell (som i dag spelar till höger på mitten) gjorts ner strax utanför straffområdet slår Erik Figueroa frisparken tätt utanför.

Men det är bortalaget som tar ledningen efter en kvart. Det brukar ju heta att släkten är värst, och tidigare Bajen-mittbacken Marcus Törnstrand som slår högerinlägget när Hopcutt språngnickar in bollen förbi Angleborn från nära håll. Därmed blir Hopcutt, som spelade i niondedivisionen förra året, intern skytteligavinnare för jämtarna. Sundin har fem minuter därefter ännu en vass chans, då Rynells stickare och löpningen gör honom nästintill helt ren med Augustsson, men avslutar i burgaveln. 

Mitt in i halvleken blir det ett avbrott på ett par minuter, då Törnstrand skadar knäet och måste byta. Han hjälps av planen till en märklig blandning av burop och applåder. När spelet kommer igång igen bränner födelsedagsbarnet Kennedy Bakircioglu, i dag släpande forward, ett gyllene läge att utjämna. Sundin tar sig in från höger och tvingar Augustsson till en vass enhandsräddning nere mot bortre stolpen, och på returen har Kennedy i det närmaste öppet mål från några meter - men bollen går högt över.

ÖFK hade även kunnat utöka. Taylor Morgan kommer i ett nästan identiskt läge som Hopcutt vid stolpträffen, och försöker även han knorra in bollen i bortre hörnet, och skottet går så tätt utanför att nätet rasslar till vid Angleborns stolpe. Framåt paus får Max von Schleebrügge en känning varpå Daniel Theorin ersätter. Kvitterat i mittbacksbyten, således. Och det ska stå 1-1 också på resultattavlan innan vi går till kaffe och längd. Sundins skott täcks, och bollen hamnar hos Nahir Besara, som fintar skott i förstaläget och sedan närmast minimalistiskt rullar in den.

Andra halvlek inleds med lika öppen fotboll som vi fick se under stora delar av första. Det resulterar i varsin halvchans för lagen nästan omgående. Först hittar Jonathan Tamimi in till Tranberg med ett fint inlägg, men denne får inte träff med skallen. Därefter skjuter Ammar Ahmed överraskande utifrån, och tvingar Angleborn att sträcka ut. Än farligare blir det dryga tio minuter in, då duktige högerlöparen Thomas Boakye får på ett hårt inlägg som Taylor Morgan nickar tätt utanför bortre. Tempot mattas dock av lite efterhand.

Med tjugo minuter kvar löper sig Morgan igenom till vad som ser ut att vara ett friläge och 7 800 befarar att han är på väg att vara ofin då växelramsor just rullat igång, men Thomas Guldborg Christensen fläker sig i sista stund och gör en smått fantastisk brytning. Och strax efter tidaholmskvarten tvingar Kennedy Bakircioglu med ett distansskott Augustsson att sträcka ut ordentligt, detta efter ett långt anfall och en rejält tråcklig situation strax utanför straffområdet där Baggio Husidic (som ersatt Tranberg på innermittfältet efter att denne fått en hård smäll mot höften) till sist kan bringa ordning.

Ännu farligare blir det då Carlsson hittar fram till Besara med en smart stickare strax därefter. Fri med Augustsson försöker Besara sätta bollen vid första stolpen, men den träffar i stället keeperns vattenflaska någon decimeter bredvid. Hammarby har överlag bättre ordning på spelet nu än i första halvlek, och även om ÖFK inte backar hem medvetet blir det ett ganska stort spelövertag. Besara ser ut att ha stärkts av målet och tar sig till ytterligare två ganska rena lägen, både på egen hand och framspelad av Carlsson, men skotten går tätt utanför.

Segermålet ska ändå komma, i näst sista ordinarie spelminuten. Upprinnelsen är egentligen att Kennedy gjorts ner men inte fått frispark nere vid sidlinjen till vänster, och att Husidic sedan jagar för att få stopp på omställningen. Han lyckas inte göra ner bollföraren och drar på sig en avvaktande varning, men Bajen kan ändå erövra bollen som hamnar hos Besara. Han avancerar länge då försvararna inte stöter, till sist kommer skottet som tar på en av dem och går till högerhörna. I andravågen efter denna erövrar Erik Figueroa bollen högt upp till vänster och slår in den lågt. Där finns Rynell, som tar emot och säkert sätter segermålet.

ÖFK gör omgående ett offensivt byte men får knappt låna bollen i slutminuterna. Angleborn har förresten inget att göra på målet och står, trots ett par tveksamma rensningar på hemåtspel i första halvlek, för en godkänd insats. En ganska sevärd match överlag, även om man förstås önskar att det inte ska behöva sitta så långt inne mot en förvisso oblyg nykomling.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson 1-9, Bildbyrån 10-)

Annonser
Annonser