1
2

Superettan omgång: 3 den 21 apr kl. 16.20 på Söderstadion

Hammarby - Örebro SK

1
3
4
6
10
15
15
17
18
21
22

Domare

Lars Olsson, Umeå

Publik

9535

Arena

Söderstadion


Mål

Byten

Kort


Välförtjänt seger över Örebro

Hammarby besegrade i eftermiddag Örebro med 2-1 och tog säsongens första trepoängare. Båda Bajenmålen kom i första halvek, som man dominerade helt. Erik Sundin satte 1-0 och Billy Schuler utökade till 2-0. I andra reducerade Alhassan Kamara med kvarten kvar, men Bajen höll undan.


Söderstadion är välfylld - närmare 10,000 även i denna säsongens andra hemmamatch, trots den poängmässigt skrala inledningen med 0-0 och 1-1 i matcher där Bajenspelarna burit favoritskapet. Just detta slipper man ju i någon mån i dag, mot ett Örebro som utöver att vara de flestas favorit till seriesegern, också startat med 2-0 och 3-0 i de två första Superettan-omgångarna. Visst anade många att det skulle se betydligt bättre ut nu när Hammarby ställs mot ett lag som är skapligt intakt jämfört med fjolårets (förvisso tunga) allsvenska säsong - frågan är snarare hur långt detta i så fall skulle räcka.

Långt, ska det visa sig. Gregg Berhalter menar på presskonferensen efter matchen att man faktiskt kunde ha vunnit med 4-0 eller 5-0, och att någon av alla chanser till utökad ledning och 3-0 inte sitter, känns faktiskt besynnerligt. Samtidigt är det naturligtvis positivt att skapa så här mycket i ett möte med ett så pass starkt ÖSK. Närkingarna blev närmast överkörda i första halvlek, och för Bajens del handlade det om islossning och retroaktiv utdelning för stolpe ut-matchen mot Värnamo senast.

Hammarby gör inga förändringar till den här matchen - inte bara startelvan utan även besättningen på bänken är identisk med den från föregående match. En skön grej före avspark är hyllningen av bandyns guldlag, och fotbollskillarna ser ut att ha inspirerats av rivstarten i finalen uppe i Solna. Dock ligger även Örebro högt i press, vilket ger föga ordnat spel under öppningskvarten, men intensiteten är det i gengäld inget fel på, tvärtom. Det som Bajen främst lyckas med redan här, är samspelet till höger mellan Kennedy Bakircioglu och Michael Timisela. Båda kommer till inläggslägen som hade kunnat röna bättre öden, men Örebros mittförsvar hinner tillsammans med Oscar Jansson i mål emellan och före Billy Schuler och Erik Sundin på allt.

En annan som gör en bra match är Christoffer Carlsson, efter den lite nervösa debuten senast. Den revanscherar han sig för handgripligen, då han i 26:e minuten riktigt påpassligt snor bollen av en ÖSK:are centralt på offensiv planhalva och friställer Sundin med en väl avvägd genomskärare. Löpningen är perfekt, förstatouchen i form av en vrickning förbi utrusande Jansson likaså, och målet öppet att placera 1-0-bollen i.

Hammarby, som för första gången sedan ”matchen” på leråkern i Ljungskile i oktober nu är i ledningen, agerar framgent med en helt annan trygghet i spelet än vad vi sett hittills i år under såväl försäsong som seriespel. Chanser till fler mål framåt saknas heller inte.

Sundin tunnlar med tio kvar till paus en överlag väldigt bortkommen Samuel Wowoah, tar sig in i straffområdet och hittar också Baggio Husidic vid elvameterspunkten - men nicken i fritt läge går en dryg meter utanför bortre. Figueroa nickar också vasst vid första stolpen på en Kennedy-hörna från vänster, men rakt i ansiktet på en täckande Wikström. Monday står också för en veritabel ”Petur Marteinsson-räd” centralt, där han vänder bort två motståndare innan han med en yttersida friställer vindsnabbe Carlsson till vänster. Denne vinkas dock av för offside, något som ser diskutabelt ut.

2-0 ska dock komma, strax före paus, och det är den här gången Schuler som får näta. Nik Ledgerwood vinner tillbaka en förlorad boll högt upp, med skallen, och spelar Schuler som är ren till höger och skär in i banan innan han behärskat sätter bollen i Janssons bortre gavel. Glädjen vet inga gränser - inte hos den gungande Bajenklack som Schuler spurtar längs med, och givetvis heller inte hos amerikanen själv. Han är dessutom en hårsmån ifrån att också sätta 3-0, på tilläggstid i första, men serverad av Sundin blir hans lyftning över Jansson från nära håll och vänster sida något för hård - och bollen smiter förbi keepern men tätt över ribban.

ÖSK, som inte alls fått utrymme att göra någon bra första halvlek (Per-Ola Ljung byter till och med ut Wowoah redan innan paus, till en given visselorkan från läktarplats för ex-djurgårdaren), startar bättre i andra. Varnade Nilsson som inte var mycket bättre med i matchen än Wowoah, har bytts ut mot Iller Berisha - och man står nu upp något bättre mot Hammarbys fysiskt starka innermittfält, där Baggio och Nik Ledgerwood inte släpper någon Kronblom över bron. Hopf får, liksom i första halvlek, vara på tårna för att plocka ned inlägg, lyftningar och frisparkar - vilket han gör bra. Men några andra prov ställs Bajenkeepern inte på.

Farligheterna kommer istället genom att Örebro lyfter långt och Hammarby vinner boll, och ställer om. Och ställer om. Och ställer om igen. De solklara målchanserna kan åtminstone inte räknas på ena handen, och andra näven går åt till halvlägena. Man gör det fantastiskt bra med boll och i fart, såväl beslut som kvalitet på passningar är som hämtade från en högre serie. Bollarna vill dock inte in. Sundin och Schuler gör båda fina matcher, men kan definitivt göra mer än varsin balja. Båda har flertalet rejäla avslutslägen.

Monday står för ännu en central räd där han sedan sånär hittar Schuler med en yttersida. Örebroarna anfaller och Shpetim Hasani ställs en mot en med Monday till vänster i Bajens straffområde, men nigerianen står i vägen för såväl skottet som det efterföljande inspelet. Med tjugofem minuter kvar byts han dock ut; känningar i ljumsken leder till att Daniel Theorin ersätter och därmed gör säsongsdebut.

Härefter är de klara 3-0-lägena färre, istället fastnar de avgörande passningarna allt oftare på en svartklädd närking. Istället har Alhassan ”Crespo” Kamara matchens första farlighet på ett tiotal minuter, då han strax innan slutkvarten inleds på något sätt lyckas sno bollen och tråckla sig förbi tre-fyra Bajenspelare just utanför ”halvmånen”, fram till en position där han drar till med högerdojan. Hopf hinner ner för att rädda och släpper en halvmetersretur men får tag i bollen framför fötterna på en framstörtande Hasani. Några minuter senare förlänger dock Kamara sin målsvit då han friställs till höger i straffområdet och löper ifrån mittförsvaret, för att distinkt avsluta högt invid första stolpen.

Lite nervöst blir det i de bakre HIF-leden och kanske framför allt på läktarplats, men närmre än ett par lyftningar som Thomas Guldborg Christensen och Theorin avstyr genom starkt närkamps- och huvudspel kommer man inte. Kennedy är närmre 3-1 än ÖSK 2-2, trots allt, med en välriktad men inte tillräckligt hård frispark i drömläge - som Jansson räddar vid närmsta stolpen. Monday ombeds vänligt men bestämt av klacken att sjunga, och gör så, om än med viss hjälp av inbytte Lallet. Lika delar glädje och lättnad i Bajenland-luften.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån 1-15, Andreas L Eriksson 16-39, Henric Wauge 40-47, Petter Ekbäck 48-50, Peter Jonsson 51-69)

Annonser
Annonser