0
2

Superettan omgång: 22 den 02 sep kl. 19.00 på Tele2 Arena

Hammarby - IK Brage

1
2
3
5
7
8
10
11
18
22
27

Domare

Nermin Cisic, Värnamo

Publik

11879

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

  • 20' Dulee Johnson
  • 37' Billy Berntsson
  • 38' Johan Persson
  • 45' Johan Persson
  • 62' Peter Magnusson
  • 72' Erik Figueroa
  • 93' Oscar Andersson
  • 95' Tobi Joseph

Efterlängtad hemmaseger kom mot Brage

Hammarby fick äntligen jubla på nya arenan, och första hemmamålet snubblades inte in, direkt - Nik Ledgerwoods projektil från distans borrade sig upp i krysset. På tilläggstid fastställde Kennedy Bakircioglu 2-0 från straffpunkten, men segern satt långt inne.

Dags för nästa höstmatch på nya arenan, där i praktiken nedflyttningsklara IK Brage står för motståndet. Efter segern mot Assyriska är Mikael Rynell och Christoffer Carlsson avstängda, och förändringarna där blir att Kennedy Bakircioglu är tillbaka till höger på mitten samt att Andreas Haddad - åter från skadebekymmer - går in bredvid Erik Sundin i en ren forwardsroll.

Billy Berntsson, som tvingades utgå tidigt med ljumskproblem i torsdags mot Assyriska, är i skick att starta även nu. Bajen tvingas dock till en sen omdisponering, då Max von Schleebrügge utgår i samband med uppvärmningen efter en känning i höften, och ersätts av Daniel Theorin.

Efter en ganska avvaktande matchinledning börjar Bajen programenligt snart att ta över. Tidigare Degerfors-mittfältaren Andreas Ljunggren-Eriksson, ett av få nyförvärv som fortfarande efter tjugoen omgångar är kvar i Borlänge, tvingar Johannes Hopf att sträcka ut med ett distansavslut efter en omställning.

Hopfs målvaktskollega, 27-årige debutanten Emil Magnusson (som hämtats från division 4-laget Vansbro AIK och kastas in då Tim Markström enligt avtalet klubbarna emellan inte är tillgänglig mot Bajen), gör en än mer kvalificerad räddning minuten därpå. Kennedy når Haddad som vinner boll i boxen och fördelar den tillbaka mot Nik Ledgerwood. Kanadensaren är oerhört nära att bli historisk, men Magnusson får fingrarna på skottet och lyckas styra det i stolpen - varpå bollen studsar tillbaka i hans famn.

Sundin, Nahir Besara och Christophe Lallet har skapliga chanser innan första halvlekens första halva avverkats, men Brage står emot. Hammarby dominerar fortsatt och viljan att få hål på bortalaget tar sig uttryck då Lallet, som vid varje match karakteristiskt fäktar med armarna i presspelet, faktiskt bollen på sig - högerbacken Johan Persson blir perplex och slår den i bröstet på honom. Haddad visar också inställning, då han efter samspel Besara-Sundin får bollen i djupet.

Däremot går det ofta lite för långsamt när Hammarby ska gå till attack, och bortalaget ser förstås till att vara väl samlat. Men med det här spelövertaget kommer ändå lägena obönhörligen. Sundin nås av ett inlägg från Berntsson men överrumplas en aning på bortre stolpen då Haddad inte når upp för att nicka vid straffpunkten. Besara försöker utifrån. Kennedy har en frispark från trettiofem meter som smiter tätt utanför. Hammarbypubliken har dammat av klassiska ”ge oss ett mål”, och de nära 12 000 på plats har nästan upphört att unisont skrika ”nej!”. I stället hörs ett unisont, utdraget kraftuttryck vid utebliven balja.

Hammarby får en generös present av domaren, då matchklockan tickar upp mot fyrtiofem. Persson, som varnats i samband med frisparken som Kennedy sköt tätt utanför, ska kasta in bollen nere vid egen hörnflagga. Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk skulle ju med ett gult kort ta några risker med maskning innan paus, men en till ostskiva halas fram och 30-åringen tvingas lunka av.

Det blir några hafsiga första minuter i andra, men snart etableras den väntade handbollsmatchbilden. Ledgerwood tycks vara intresserad av att bryta dödläget, och har tidigt ett fräsande skott tätt över ribban från ganska nära håll. Och i minut femtiotre kommer det första målet på vår nya arena! Och vilket mål, se’n. En replika på Emil Johanssons projektil mot Borås, som utsågs till årets allsvenska mål 2009 - Ledgerwood avancerar något till vänster på offensiv planhalva och avlossar en projektil som borrar sig in i bortre krysset, bakom en chanslös Magnusson.

Någon direkt islossning spelmässigt får vi inte se, även om det förstås märks att lite av anspänningen släppt. Möjligheter att utöka ytterligare finns, bland annat gör Magnusson en vass fotparad då Lallet tar sig fram till vänster och drar till från nära håll, men i stället får Brage något som åtminstone liknar andrum med tjugo kvar att lira. Efter att tidigare HTFF-mittbacken Peter Magnusson täckt till inspark framför Erik Figueroa och de båda hamnat i tjäbbel, står ”Figge” för en högst onödig eftersläng - och hastigt men mindre lustigt har vi spel nu tio mot tio för andra Bajenmatchen i rad.

Thomas Dennerby väljer att flytta över Berntsson till vänsterflanken och byta ut Haddad, som slitit väl, mot Michael Timisela. Snart stabiliseras spelet igen, även om inhoppande engelsmannen Tobi Joseph ger bortalaget ett par sällsynta tillfällen att få fast bollen på Hammarbys planhalva. Med fem kvar är Bajen återigen nära att avgöra. Efter fint förarbete av Berntsson med passning snett inåt bakåt är Besara på rätt plats, men han får för mycket fot under bollen som går metern över. 

Det känns å ena sidan absurt med en nagelbitare på slutet, men å andra sidan har Brage krigat beundransvärt och ska inte be om ursäkt för att man är kvar i matchen. Det är också oerhört nära 1-1. Joseph löper på en djupledsboll och är på väg att ta sig hela vägen igenom - och vi ska nog tacka anfallaren för hans altruistiska ärlighet; hade han fallit i straffområdet i stället för att jaga vidare då han efter kontakt kommit ur vinkeln, så vore nog straffsparken given. Vid den efterföljande hörnan kommer ett skott som passerar Hopf, men Timisela täcker strax framför mållinje.

I stället ordnar Sundin och Kennedy en segermarginal som inte väcker uppseende i historieböckerna. Hammarby ställer om, Kennedy når Sundin med en boll som anfallaren tar med sig in i straffområdet från vänster - och där inne hakas han upp av Oscar Andersson, inbytt i paus. Domaren pekar på straffpunkten och Kennedy avgör till sist matchen genom att säkert placera bollen vid duktige Magnussons högra stolprot. Första målen och första segern på arenan, men det satt långt inne - och ett kanadensiskt ”skott från blå” (inspirerat av hockeytruppen som presenterades i paus?) krävdes för att få hål på de decimerade dalmasarna och ta första hemmasegern sedan i maj.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser