Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!

Rabatt på resor

Få rabatt på 15% vid hotellbokningar och 400 kr på alla paketresor (minst 2 nätter).

» Klicka här


5
4

B-slutspel U21 grupp 3 omgång: 6 den 28 okt kl. 17.00 på Lötens IP

IK Sirius - U21

Domare

Ejub Mehic, Enköping

Publik

50

Arena

Lötens IP


Mål

Byten

Kort

U21: Bandysiffror när Bajen vände mot Sirius i säsongsavslutningen

I höstmörker och elljus, men med ganska behaglig temperatur, spelades säsongens sista U21-match för Hammarbys del. I en svängig match ledde Bajen 2-1 i paus, men tappade till 2-4 efter ett par mindre bra försvarsinsatser. Bajen stod ändå för en rejäl upphämtning. – Starkt av killarna att vända, vi bibehåller energin matchen ut, säger Mikael Hjelmberg.


Hammarby kom till start med en rätt så stark uppställning, och det var ganska namnkunnigt även hos de blåsvarta. På innermittfältet, bredvid Cesar Weilid, mönstrade Bajen en ny bekanting: 17-årige isländske gästspelaren Birki Þór Guðmundsson. Hans två år äldre landsman Elvar Inga Vignisson skulle ha spelat på topp, men gjorde snöpligt nog illa sig under uppvärmningen.

Matchen inleddes i ett högt tempo, där lagens anfallsförsök avlöste varandra. Det blev också två tidiga mål. Först tog Sirius ledningen efter en tilltrasslad situation framför Tim Markström, och bara två minuter därefter kunde Nicklas Lindqvist rycka loss till höger i boxen efter visst bollkampande centralt framför Jonas Bylund i hemmamålet, och placera in 1-1 vid dennes bortre stolpe.

I takt med att vi tog oss halvvägs fram till paus blev det något mer tillknäppt, men hypertekniske ghananen Kingsley Sarfo är ju en spelare som ofta brutit mönstret vid lagens U19- och U21-möten under året. Så också här - 19-åringen, som gjorde sitt första Superettan-inhopp nu senast mot GIF Sundsvall, slog en mycket fin cross som nådde Daniel Ahonen. Anfallaren ryckte fram till ett friläge, som Markström dock klarade.

Guðmundsson tog också för sig allt mer, och drev med dryga halvtimmen spelad fram centralt, för att sedan släppa ut bollen till Alenga Masimango. Denne nådde Lindqvist med ett inspel från höger, men vinkeln blev knepig om än ren, och avslutet smet utanför bortre stolproten. I stället var det en gratisdömd hörna som resulterade. Viktor Nordin slog den långt från vänster, Masimango volleypassade tillbaka mot första stolpen, och där kunde Sebastian Ludzik stöta in ledningsmålet. Sebastian Hjerpebo och Erik Ejermark hade halvlägen att utöka, men vi gick till halvtidsvila med 2-1-överläge.

I början av andra halvlek fick Sirius plötsligt utdelning på allt. Joakim Runnemo tog sig till skottläge från vänster och nära håll, och Markström kunde inte få styr på returen. Bollen studsade rätt för Ahonen, eller så var det han som stod på rätt plats. Avslutet i tom bur var hur som helst ingen konst. Och bara minuten därpå, i den 54:e, låg Hammarby under. Yusuf Saleh stod visserligen misstänkt offside på inspelet som nådde kom vid straffpunkten, men väl där gavs han alldeles för mycket tid att måtta och placera in bollen.

Lite ologiskt kändes det att Sirius dessutom kunde göra 4-2. Hammarby hade just bytt in Marcus Kettler, vilket gav rivighet framåt och än mer frenesi i det ofta framgångsrika presspelet, när Jonathan Lundbäck höll sig framme. Men gästanfallaren från IFK Östersund hade inte punkterat matchen; Bajen vek inte ner sig, och gjorde en fin andra hälft av halvleken. Med drygt tjugo minuter kvar att spela var det Nordins tur att vara på rätt ställe, när han fick tag i en retur och avslutade säkert från centralt läge.

Marcus Burman kom också in, fem minuter efter reduceringen, och han skulle medverka högst konkret till vändningen. Redan anfallet innan 4-4-målet var värt ett bättre öde, Burman satte fart på bollen i mittcirkeln och nu satt kombinationerna som de skulle. Bollen rann ut den gången, men i nästa våg stack Burman fram Nordin till friläge med perfekt timing i såväl passning som löpning. Nordin gjorde inget misstag, och bollen gick i nät utom Bylunds räckvidd.

Hammarby var inte nöjt med en pinne, och visst skulle segermålet komma. Ännu en hörna resulterade, den här gången från höger. På den nådde Ludzik högst i duell med Bylund, och när bollen damp ner i boxen fanns Burman där för att stöta in segermålet. Det var på vippen, men sammantaget kändes segern ändå rättvis. Och även om killarna naturligtvis hade föredragit att lira A-slutspel, så är det ju mycket värt att få avsluta med en seger efter tvåmålsunderläge.

Hammarby-tränare Mikael Hjelmberg tyckte som följer om matchen.

Det här var en svängig tillställning…
– Ja, det var en ganska svängig match. Jag tycker att vi kom lite fel på det i försvarsspelet i första halvlek. Vi blev både för långa och för breda i försvarsspelet, och det är ingen bra kombination. De spelade igenom vårt lag för ofta, men även när de började spela brett i ytterzonerna så flyttade vi inte över tillräckligt bra, och då fick vi problem.
– Däremot har vi har ett antal riktigt bra anfall, där vi spelar som vi vill spela fotboll. Många rättvända spelare, bra fart på bollen och flera djupledslöp. Sedan tycker jag att vi korrigerade till försvarsspelet ganska bra till andra halvlek, även om de gör tre snabba mål upp till 4-2. Där försvarar vi oss inte tillräckligt bra i eget straffområde, men ute på planen tycker jag att vi gör det bra i både lagformation och återerövring.
– Jag tycker också det är glädjande att när våra spelare blir trötta och behöver byta, så kommer det in spelare med bra energi vilket gör att vi kan bibehålla tempot, medan jag upplever att de blir tröttare och tröttare. Vi gör också flera riktigt bra fotbollsmål när vi vänder matchen, med kombinationer och hastighetslöp, och vi får ju även utdelning på fasta situationer. Det är starkt av spelarna att vända ett 2-4-underläge. Jag är nöjd med segern, och den offensiva prestationen, även om det såklart finns saker att göra bättre. 

Vi har två spelare på besök från Island, vill du berätta lite om dem?
– Ja, det är alltså anfallaren Elvar Inga Vignisson, född 1995, och mittfältaren Birki Þór Guðmundsson som är 97:a. Elvar fick tyvärr en känning nu på uppvärmningen och kunde inte delta som tänkt. Birki tycker jag gör det bra och växer in i det. Han kommer till ett helt nytt lag och kastas in här, med de förutsättningarna är det kanske inte helt lätt att prestera. Men han är klok, en hårt arbetande spelare som är tuff och tacklar bra, och också en god passningsspelare.
– Killarna har varit här sedan i söndags, och kommer att träna med Hammarby till på lördag. De är imponerade av vår organisation och vårt U19- och U21-block. Vi har varit och scoutat på Island, och knutit kontakter, då är det intressant att följa upp sådana spår. Hittills har besöket fyllt sitt syfte, och sedan får man se vad som händer i framtiden. Det är ju så med scouting; utfallet behöver inte vara här och nu, utan kan ligga längre fram i tiden.

Mattias Jansson

(Mobilfoto på målskyttarna: hammarbyfotboll.se)