Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Gräsroten

Stötta Bajens ungdomar när du spelar på Svenska Spel!

» Klicka här

Rabatt på resor

Få rabatt på 15% vid hotellbokningar och 400 kr på alla paketresor (minst 2 nätter).

» Klicka här


2
0

U19 Allsvenskan Norra omgång: 26 den 19 okt kl. 14.00 på Grimsta IP

IF Brommapojkarna - Hammarby U19

2
3
5
7
8
9
15
18
23
24
27

Domare

Richard Holöien, Årsta

Publik

100

Arena

Grimsta IP


Mål

Byten

Kort

U19: 2-0-segern mot BP gav tredjeplats

Hammarby bortabesegrade seriesuveränen Brommapojkarna i norra U19-allsvenska seriens sista omgång, med rättvisa 2-0, efter att Marcus Burman och Kasper Kajermo båda nätat strax efter pausvilan. Bajen blir därmed trea i serien, med flest gjorda mål, och bara en ynka poäng från slutspel. Den starka höstsäsongen kröntes alltså med en imponerande trepoängare.


Inför säsongens sista seriematch var förutsättningarna klara. Någon spänning runt strecken omgärdade inte bortamatchen mot sedan länge seriesegrarklara Brommapojkarna, men vid seger skulle Hammarby kliva förbi både Vasalund och AIK; upp från femte till tredje plats i Norra Juniorallsvenskan. Motståndet var ju dock inte av det enklare slaget. Bajen hade Marcus Kettler tillbaka i spel, den här gången på högerflanken, då Erik Ejermark ju gjort ett gäng mål som forward på sistone.

Hammarby öppnade piggt, och även om det inte renderade i några speciellt vassa avslutslägen, så var det mesta av spelet förlagt till BP:s planhalva under matchens första kvart. Kettler och Kasper Kajermo försökte utifrån, men över respektive ganska lättfångat för Sebastian Larsson i hemmamålet.

Fast då vi just passerat första femton fördelade Ejermark ut till högerbacken Jesper Bolander, som tog med sig bollen till inspelsläge. ”Eje” fick tillbaka lädret och drog till, men fick inte tillräckligt bra träff för att skottet skulle passera Larsson och gå in i bortre hörnet. I nästa anfall tog Ejermark ett blixtsnabbt inkast som serverade skuggforwarden Marcus Burman, och här höll vi på att få se ett riktigt drömmål - men det blev en jätteräddning i stället för att halvvolleyn borrade sig upp i nättaket.

Bajens presspel fungerade fint, och Brommapojkarna fick ligga på omställningar, något som dock blev allt giftigare ju längre in i halvleken vi kom. Alex Simovski på vänsterbackspositionen och Oliver Cucarano i mittlåset lyckades ändå hålla undan de välväxta BP-anfallarna, även om den senare hade lite flyt som inte fick straff emot sig då Alexander Seger fick en touch på bollen i straffområdet.

Oskar Williams i mål tvingades även han gripa in i minut 33, då vänsteryttern Yaffet Kahsay tagit sig in i boxen för ett näravslut. Och på en hörna strax därpå nickade mittbacken Robin Olofsson tätt utanför. Här var det inte längre frågan om kontringslägen; Brommapojkarna fick igång bolltempot och det såg allt mer ut som det toppmöte vi väntat oss.

Med sju-åtta minuter till pausvilan fick Kettler direktiv av tränare Mikael Hjelmberg att gå upp på topp. Ejermark blev därmed skuggforward, och Burman högerytter. På vänsterkanten fanns ju ändå Mikael Leino kvar, och hans samspel med ”Eje” ledde till ett riktigt fint avslutsläge för den sistnämnde. Högerskottet från läge lite till vänster om straffpunkten stoppades ändå, när Larsson fick ut en näve.

Det näst sista som hände innan halvtid var att Enrique Isaacs Cunningham, bäst i BP så här långt, skar in från vänster och fick bra träff på skottet som strök Williams vänstra bästa vän. Och det sista var ännu en räddning av BP-målvakten, när Ejermark hittat Kettler som kom något ur vinkel. Sammantaget alltså grönvitt övertag både i spel- och chansväg första halvtimmen, men slutkvarten i rödsvart favör.

Andra halvlek hann knappt börja innan Hammarby tog ledningen. Enda förändringen i paus var att Leino bytte kant med Burman. Den sistnämnde fanns alltså på plats när sittande mittfältaren Cesar Weilid breddade ut till vänster. Fri med Larsson gjorde Burman inget misstag, och genom ett fint avslut i målvaktens första burgavel hittade han nätmaskorna. Och bara ett par minuter senare fick Larsson åter kröka rygg. I en snabb framryckning skarvade Kettler fram Kasper Kajermo till ett centralt friläge, och det säkra avslutet bredvid burväktaren innebar alltså utökad ledning.

BP, som ju bara förlorat två gånger i år, såg nästan uppgivet ut. Samtidigt var de grönvita förstås inspirerade av utdelningen, och man höll både spel och intensitet riktigt väl uppe även framöver. Serieledarna gavs ingen ro att försöka ta tag i tillställningen, och det kunde ha kommit en trea. Kajermo gjorde ju ett riktigt fint mål för några veckor sedan, då han tråcklade sig fram centralt, hela vägen till fritt skottläge. Det var riktigt nära en repris på Grimsta, men Larsson sträckte ut och nådde avslutet.

Halvvägs in i andra var det ändå farligt framför Williams flera gånger om. Kahsay frispelades och skar in från höger, men prickade första stolpen, och på returen såg Seger ut att kunna sätta reduceringen - men bollen styrdes utanför via inbytte Peter Borders fot. Saadiq Ismail Hussein kom också han till ett nästan identiskt skottläge, och försökte med bortre gaveln, men fick snedträff. BP försökte sätta gästerna under press, och lyckades stundtals bra med det, men utan att kunna hota värre än så.

Två av Hammarbys inhoppare, yttern Lucas Jonzon och P16-landslagsanfallaren Isac Lidberg, var ytterst nära att få till ännu ett mål. Jonzon drog sin back och spelade in från vänsterläge i straffområdet, Larsson fick en hand på bollen som hamnade hos Lidberg, men då denne drog till stod en BP-back på mållinjen och räddadde. Båda lagen bytte friskt, och det ska också sägas att Brommapojkarnas trupp tunnats ut till följd av det täta matchandet för deras ungdomslag i dagarna. 

Matchen rycktes till viss del sönder och Bajen kunde utan större besvär hålla undan till en rättvis 2-0-seger. Den där tredjeplaceringen bärgades alltså, och efter en riktigt stark andra hälft av seriespelet var det faktiskt bara en ynka poäng upp till Djurgården på slutspelsplats. 

Hammarby-tränare Mikael Hjelmberg:
– Jag tycker vi gör en svag första halvlek där vi har alldeles för dåligt tempo i passningsspelet. Andra är däremot okej, och vi gör ju också två fina omställningsmål. Matchen avtar i kvalitet i takt med en massa byten.
– Vi avslutar som trea i serien och gör klart flest mål av alla lag. En mycket bra höst sett till både resultat och utveckling av spelet och spelarna.

Mattias Jansson

(Mobilfoto: hammarbyfotboll.se)