Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Söndag 10 aug kl 18:20
Hammarby - GIF Sundsvall

» Köp biljett här

Mat & dryck innan match

Boka bord på Franks innan nästa match.

» Boka här!


4
0

U19 Allsvenskan Norra omgång: 14 den 26 jul kl. 13.00 på Hammarby IP

Hammarby U19 - Vasalunds IF

Domare

Erik Skotte, Älta

Publik

70

Arena

Hammarby IP


Mål

  • 0-1 i.u. (5)
  • 0-2 i.u. (25)
  • 0-3 Ismail Kuzey (44 - straff)
  • 0-4 Ismail Kuzey (69)

Byten

Kort

U19: Vasalund vassast i värmen

Hammarby föll ju med 2-3 i föregående möte. Matchbilden blev likartad i hemmareturen då serien startade om, men den här gången satte solnaiterna allt, medan Bajen inte alls fick till det offensivt. Förlustsiffrorna skrevs till 0-4, efter 0-3 i paus. ”Vi kan inte klaga på arbetsinsatsen”, menar tränare Mikael Hjelmberg.


Redan i femte minuten kunde de rödsvarta ta ledningen, efter att Hammarby-försvaret släppt till ett fritt avslutsläge centralt, väl enkelt. Solna-laget dominerade de första tjugofem minuterna, särskilt chansmässigt, och Bajen hade svårt att komma till ordnade anfallskombinationer. Med tjugofem minuter spelade gjorde Vasalund också 0-2, efter inlägg från vänster, och en nick via ribban och in bakom Oskar Williams i hemmaburen.

Därefter, och fram till sista ordinarie spelminuten innan paus, hade Hammarby sin spelmässigt bästa period i matchen. I anfallet efter andra baklängesmålet släppte skugganfallaren Alenga Masimango ut bollen till den i dag mycket företagsamme högerbacken Jesper Bolander, som fick till ett bra inlägg, men spjutspetsen Erik Ejermarks nick räddades ganska enkelt av målvakten. Förfarandet repriserades fem minuter därpå, och den här gången var det desto farligare, men nicken vid första stolpen smet halvmetern utanför densamma.

Fem minuter innan halvtid samarbetade Ejermark och Bolander på nytt, varpå högeryttern Mikael Leino gjordes ner vid straffområdesgränsen. Vänsterflankens Marcus Burman tog hand om frisparken - men bollen gick i nät på fel sida om keeperns högra stolpe. I stället för reducerat blev det utökat. Domaren blåste straff då en Vasalunds-anfallare föll i närkamp med mittbacken Alex Ilic, och Ismail Kuzey kunde stega fram och sätta trean. Tungt, och inte helt logiskt.

Hammarby gav dock inte slaget tappt, utan höll på att ta sig in i matchen direkt efter vilan via ett rappt och anfall. Sittande mittfältaren Kasper Kajermo hörde Masimangos rop då han stack i djupled, och Vasalunds mittback fick bara kalufsen på lyftningen. Masimango snodde bollen bakom ryggen på denne, och klackade tillbaka till Bolander som kom i fint avslutsläge. Men han fick lite för mycket luft under tillslaget, och bollen gick metern över. Ytterligare två minuter in i andra akten fälldes Ejermark, och Burman tog hand om frisparken från tjugofem meter och högerläge. Keepern var chanslös och böjen sånär perfekt, men bollen tog klockrent i ribban.

Med halvtimmen kvar rullade Hammarby upp tre fina anfall inom lika många minuter, som åtminstone ihop var värda ett bättre öde. Ejermark petade först tillbaka till tuffe innermittfältaren Tejan Bah, som fick nästan exakt samma läge som Bolander tidigare, men dessvärre gick också detta avslut en liten bit över ribban. Ejermark var i nästa momang nära att få straff med sig, men läget att skjuta blev istället Masimangos; han tvangs dock lägga över bollen på vänsterdojan och fick se skottet smita utanför bortre. Efter nytt Bolander-högerinlägg förlängde Masimango sedan till Burman som försökte nicklobba över målvakten, men inte lyckades få bollen att dala i tid.


Men utdelningen uteblev alltså, och Vasalund var hela tiden farligt i sina omställningslägen. Typiskt nog hade Bajens inbytte anfallare Wani Mukoko ett skapligt läge minuten innan det åter rasslade till i fel nät. Kuzey fick gott om tid att måtta, och satte fyran utom räckhåll för Williams. Hammarby jobbade på matchen ut, men detta var förstås spiken i kistan. En rättvis seger för Vasalund, men ett par mål för stor, sett över hela matchen.

Mikael Hjelmberg, det var visst manfall inför matchen?
– Nja, manfall vet jag inte, men visst saknar vi några spelare. Victor Garcia och Marcus Kettler var avstängda, och så är Sebastian Hjerpebo, Gordon Jordell och Cesar Weilid skadade.

Matchbilden är lik den på Skytteholm sist, men här är Vasalund än mer effektiva när de ställer om.
– Ja, du är nog helt rätt på det. Jag sa just det till spelarna: vi kan liksom inte klaga på arbetsinsatsen, vi jobbar, vi visar karaktär, vi backcheckar och fajtas och löper och ställer upp för varandra... allt sådant där gör vi ju, hela det mantrat. Där kan man inte ha några synpunkter.
– De gör det jättebra, och sedan är det en kvalitetsfråga. Vid deras 2-0-mål och 4-0-mål blir det tydligt att de bygger sitt spel väldigt mycket på individuellt skickliga spelare.

Ja, de tre-fyra spelarna de har längst fram är duktiga.
– Och målen är jättebra. Vi försvarar oss visserligen inte tillräckligt bra på i alla fall två av målen. Vi har jättemycket av spelet och för det, men vi saknar kvalitet i de lägena. Jag tror det är lätt när man torskar med 0-4 att prata om att ”vi visade ingen karaktär, det var dåligt arbete”... det är skitsnack, här är det tvärtom. Vi springer och jobbar mer än vad de gör, men i dag är deras offensiva spelare klart skickligare än våra defensiva.

Just efter att de gjorde 0-2 hade vi en riktigt bra period.
– Absolut.

Så, tycker du att det där cooling breaket kom olägligt?
– Ja... samtidigt har man ju en möjlighet att kunna justera vissa saker rent taktiskt. Spelarna behöver förstås få i sig vätska. Mitt budskap till dem var hela tiden att vi var bättre tränade än dem, och att vi skulle orka mer ju längre matchen led, och det tycker jag någonstans att vi visar också. Men det var inte den delen av spelet som gav utslag.
– Det blir en matchbild där det står 0-4 och det ändå är tjugo minuter kvar att spela, det blir lätt en mental spärr. Spelarna blir extremt trötta i den här värmen och vi hade egentligen bara det bytet att göra som vi genomförde. Det är också en aspekt som blir ganska påtaglig i en sådan här match. Det tycker jag att man ska ge spelarna; de viker inte ner sig och slutar inte arbeta, de jobbar klart matchen. Det är lätt gjort att börja hänga med huvudena, så ska de ha all kredd för.

Om jag säger att det ofta blir för plottrigt just när vi närmar oss straffområdet, och det kanske är för få avslut utifrån?
– Så kan det bli. I och med att många lag, även Vasalund i dag, hamnar väldigt lågt i sitt försvarsspel och fyller boxen med en massa folk blir det svårt att kombinera sig igenom. Att skjuta mer från distans är förstås en metod.

Vi har ju ett par spelare som kan göra det, dessutom.
– Absolut, vi har spelare med bra skott, då måste de följa med upp i pressen så att man kan sticka in bollarna efter det. Det är något jag kan hålla med om, att vi skulle kunna avsluta fler skott.

I nästa match väntar IFK Luleå på bortaplan. Är det något som behöver ändras på för att vi ska få till ett bra resultat där uppe?
– Vi behöver plocka med oss det från den här matchen som trots allt är bra. Vi ska inte vara hårda mot spelarna och kritisera bara för att man förlorar, utan man ska bryta ner och konkretisera för dem, vad det är vi behöver jobba vidare med.
– Jag anser att det är anfallsspelet på sista tredjedelen, hur vi tar oss fram och skapar målchanser, som vi behöver bli bättre på utifrån dagens match. Nu var det här första matchen efter ledigheten, och visst finns det saker att vässa till.

Mattias Jansson

(Mobilfoto: hammarbyfotboll.se)