Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Stötta Hammarby Fotboll med Moderna

Du vinner alltid på att jämföra med Moderna.

» Räkna ut ditt pris här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!


2
4

U19 Allsvenskan Norra omgång: 9 den 23 maj kl. 13.00 på Hammarby IP

Hammarby U19 - Örebro SK

1
3
4
6
7
8
16
17
19
21
23

Domare

Stefan Tongur, Stockholm

Publik

115

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U19: Burman ledde ungt Bajen till 4-2

Bajen tog i dag emot Örebro SK i en repris på ligacupfinalen i mars. Hammarby, som bara släppt in fyra mål på de åtta första omgångarna, kom med en ung backlinje och keeper där två baklängesmål noterades på missförståndskontot. Men fantasin framåt, med fyramålsskytten Marcus Burman på ypperligt avslutshumör, räckte till seger.


Hammarby kom till lördagens U19-match med en ung uppställning. I mål fick vi se 16-årige Giuliano Gatica, då den ordinarie Robert Andersson förhindrades av en skavank. Bredvid ordinarie kaptenen och mittbacken Alex Ilic tog Tamer Teke plats, med Burhan Tümtürk till höger. De sittande mittfältarna var som brukligt Cesar Weilid och Victor Garcia, men på flankerna spelade Miguel Olivares (två inhopparmål mot Syrianska förra helgen) till höger och Lucas Jonzon till vänster. På topp var Marcus Kettler avstängd efter att ha klivit av i slutet av 2-1-matchen mot BP med två gula kort, och då Isac Lidberg tränade med A-laget spelade där istället Adnan Vrana.

Och just Vrana var i tredje matchminuten ytterst nära att ge Bajen en tidig ledning. Efter att Alex Simovski överlappat från sin vänsterbacksposition tog sig Burman runt till vänster och fick på andra försöket igenom inspelet till boxen, där Vrana stötte den vidare mot bortre burgaveln men forne pojklandslagsmannen Gustav Franck i ÖSK-målet lyckades få vänsternäven på skottet. Det syntes annars att Hammarbys backlinje inte var riktigt samspelt, och ett missförstånd bjöd ÖSK-vänsterförsvararen Albin Ödberg på en jättemöjlighet från vänster, men denne rullade bollen utanför bortre stolpen. Ilic stod för flera fina brytningar inledningsvis och ihop med Tümtürk avvärjde han en farlig framstöt knappa kvarten in. Domaren valde där ett innovativt bandydomslut med frispark efter en lång fördelssekvens, lika märkligt som moraliskt riktigt.

I nästa grönvita anfall var Vrana åter ytterst nära att näta. Simovski nådde Burman till vänster än en gång, och ren i boxen fick 16-åringen gott om tid att knoppa tillbaka bollen vid första stolpen. Men nicken gick i dess insida, och Franck lyckades stöta iväg bollen innan hela var i nät. Och med halva första spelad kom ett tredje jätteläge - där Olivares högerinlägg nådde Vrana vid bortre stolpen, men han hann inte få tillräcklig styr på nickavslutet. Snöpligt med de tre klara chanserna i boxen, men att Vrana gång på gång fanns på rätt ställe lovade förstås gott.

Matchen mot mittenlaget från Närke höll stundtals ett högre tempo än vad de båda elvorna egentligen behärskade, men det inledningsvis rejält böljande spelet satte sig efterhand, och de klara målchanserna blev färre framåt paus. Franck tvingades ändå till ännu en kvalificerad parad då Jonzon serverade Olivares ett nästan helt rent friläge, men det var ÖSK som tog ledningen. William Gunnarsson snodde åt sig bollen i 33:e minuten och kunde ren med Gatica placera in ledningsmålet utom dennes räckvidd. Ologiskt sett till målchanserna dittills, men smått väntat med tanke på Bajens bristande defensiva kemi. De grönvita skulle hinna med en utjämning tre minuter innan paus - Jonzon väggade med överlappande Simovski och Olivares mötte inspelet med direktavslut, Franck reflexräddade, men på returen höll sig Burman framme och stötte in 1-1.

Andra halvlek hann knappt börja innan Ödberg åter höll sig framme för ett fräsande avslut, medan Burman replikerade med ett par distansförsök. Han skulle få ytterligare utdelning, men åter från nära håll. Sebastian Hjerpebo ersatte Simovski i paus och tog sig i 52:a minuten fram till ett riktigt fint inlägg där både Vrana och Burman fanns på rätt ställe. Vrana, som gjort en spelmässigt fin match men haft oflyt med avsluten, lämnade över avslutet till Burman - som säkert placerade in sitt andra mål för dagen. Men precis samma sak gjorde ÖSK:s Gunnarsson redan dryga minuten efteråt; till synes från ingenstans fick de helsvarta till ett vänsterinspel där anfallaren säkert utjämnade till 2-2.

Målen som hade kunnat komma i matchupptakten ramlade alltså in här, men det var Hammarby som vaskade fram de vassaste lägena att sätta trean. Jonzon såg ut att göra det alldeles för svårt för sig till vänster i straffområdet, fast han tråcklade sig ändå ända fram till sololäge med Franck - som klarade. Teke stötbröt fram till Olivares som hittade Burman med en stickare mellan backarna, men vinkeln blev för snål vid den offensive mittfältarens skott. Med tjugo kvar att spela kom ledningsmålet - Weilid förarbetade med en fin breddande och låg cross ut till inbytte högerbacken Jesper Bolander, och Burman mötte vid första stolpen - som fullbordade sitt oäkta hattrick på tionde (!) avslutet för dagen.

ÖSK flyttade förstås fram positionerna, men utan att få till mer än nästan-chanser, främst för ständigt hotande Gunnarsson. Hammarbys omställningslägen var oftast giftigare, och med tio minuter kvar kunde Franck ha fått syna det röda kortet efter att ha rivit ner Vrana, som i två mot en-läge frispelats av inhoppande Brasse Wallefelt. Domaren nöjde sig dock med gul valör, och Franck motade frisparken trots att Yassin Housni lägligt kommit in från bänken och fått fin träff. Örebro hade ett par chanser att greja poäng - Mirza Turan fick felträff då bortalaget sånär utnyttjade en ny kommunikationsmiss i Bajenförsvaret, och Gatica stoppade Gunnarsson från nära håll med fem minuter kvar. Tvåmålssegern säkrades i slutminuten när Wallefelt åter förde boll i kontringen, och Burman serverades ett friläge som han resolut förvaltade genom att panga in 4-2 i vänstra krysset.

Mattias Jansson

Statistik:

Avslut 25-11 (15-4 på mål)
Frisparkar för 5-11
Hörnor 1-4
Offside 2-1
Gula 3-2

(Foto: hammarbyfotboll.se)