0
0

Superettan omgång: 15 den 20 jul kl. 20.00 på Tele2 Arena

Hammarby - Örgryte IS

1
3
4
5
6
10
15
18
20
22
27

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Publik

29175

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

  • 59' Jakob Lindström
  • 91' Johan Lundgren

29 fruktlösa avslut inför 29 000 åskådare

Arenapremiären bjöd som väntat på en fantastisk och gigantisk fest - men några tre poäng blev det icke. Det var i det närmaste spel mot ett mål, särskilt i andra halvlek, men Örgryte-försvaret lyckades stå emot och hålla ut.

Inramningen är inget annat än oerhörd - 29 175 passerade vändkorsen, och det känns överflödigt att försöka beskriva känslosvallen på läktarplats under matchen. Hammarbys historiska startelva denna lördagskväll innehåller nye engelske anfallaren Luke Rodgers. I övrigt är det skrällfritt, även om Nik Ledgerwood finns på bänken, möjligen småsliten efter sina 270 minuter i landslagströjan nyligen. Arenan sjungs vackert in av Sofia Karlsson och Tomas Andersson Wij, men framför allt av storpubliken.

Första grönvita anfallet på arenan drar Nahir Besara upp. Hans löpboll till Sundin är väl avvägd -anfallaren tar sig fram till höger och försöker hitta in till sin nya kompanjon, men insticket hamnar ett par meter bakom Rodgers.

Hammarby öppnar frenetiskt och har också första målchansen med bara ett par minuter spelade. Örgryte-kaptenen Jakob Lindström river ner Christoffer Carlsson och en arm ser ut att vara uppe i ansiktet, men domaren nöjer sig med frispark. I nästa spelmoment är Carlsson uppenbart opåverkad av smällen, då han drar Johan Lundgren och avancerar centralt för att sedan hitta Kennedy. Denne manövrerar sig snabbt till skottläge, och försöker skruva in bollen i bortre, men Peter Abrahamsson i ÖIS-målet räddar till hörna.

Bajen utnyttjar på omgående underlagets fördelar, framför allt får vi se flera vägvinnande och precisa mackor längs konstgräset från Kennedy ut till Michael Timisela. Efter ett fint anfall med Rodgers, Sundin, Besara och Kennedy involverade letar Kennedy sedan länge efter skottläget till vänster i straffområdet men då det dyker upp får han på en halvträff som keepern enkelt kan fånga. Hammarby spelar på samma gång energiskt och metodiskt. Örgryte försöker å sin sida drar ner på tempot vid fasta situationer, och lyckas också få matchbilden lite ryckig efter en öppningskvart där man blivit ganska ordentligt tillbakatryckt.

Det blir emellanåt svårt att koncentrera sig på vad som händer nere på planen - trycket från läktarplats är fullkomligt öronbedövande, och koordinationen mellan lång- och kortsidesklackarna imponerar stort. Den befarade ”Broder Jakob-effekten” uteblir i stort sett.

Örgrytes första halvchans att vara ofina gäster kommer med knappa halvtimmen spelad. Baggio Husidic får frispark emot sig i skapligt rödblått läge, och beninske yttern Abdel Bourimas bollträff från vänster och trettio meter är bra - men Hopf är med på första stolpen och kan använda näven för att få undan lädret.

Med drygt tio kvar av första halvlek kliver Erik Figueroa verkligen in i handlingen. Först gör han en mycket precis och även nödvändig brytning i eget straffområde, där han knappt men tydligt tar bollen före motståndaren och får ut den till hörna. Någon minut senare tar sig ”Figge” dessutom fram till ett skottläge, men bollen går knappa metern över. Och sedan Carlsson ordnat en ny högerhörna, når han högst med skallen i bortre delen av straffområdet - men nicken tar i ribbans översida.

I halvlekens slutminuter är det åter rätt så farligt på en Kennedy-högerhörna, den här gången nickar Daniel Theorin och Rodgers finns nära mål - men hinner inte på bollen som retfullt studsar metern utanför via backen. Mållöst i paus, alltså. Bajen har ett tydligt spelövertag, där Kennedys tidiga skott och Figueroas ribbnick är klart vassare chanser än något Örgryte åstadkommit, men bortalagets omställningar är långt ifrån harmlösa. Inte minst oroar kvicke och respektlöse Bouraima. Känslan är ändå att… nog ska väl detta kunna gå vägen i andra.

Det ser mycket riktigt beslutsamt ut, och efter några minuter dyker också första läget för premiärmål upp, när Besara når Sundin som skakar av sig tacklingen från bevakningen och skjuter lågt från tjugofem meter, men Abrahamsson räddar - och på returen som går ut mot kortlinjen till höger drar Kennedy till direkt men i burgaveln.

Carlsson kommer i ett liknande läge som Sundins kort därpå, men väljer att istället försöka hitta in till Rodgers, som åter befinner sig i position framför mål. Engelsmannen får inte tag i inspelet, men situationen mynnar ut i att Figueroa får läge att från vänster lyfta in bollen i bortre gaveln. Han uppfattar detta kvickt, men får inte tillräcklig skruv på avslutet för att det ska gå innanför målramen.

Lite nervigt börjar det bli då halvtimmen återstår att spela, men något som känns bra är att Bajens offensiva spelare fortsätter att komma i ”Petter Andersson-lägen” där de avancerar centralt och kommer till avslut. Carlsson ska just till att avlossa stora kanonen, då han fälls av ÖIS-kaptenen Jakob Lindström som också varnas. Kennedys frispark från ett lovande läge strax utanför halvmånen är välriktad, men inte tillräckligt hård, och Abrahamsson kan relativt enkelt få iväg bollen åt sidan.

Och så här fortsätter det (avslutsstatistiken i andra halvlek säger 21-2). Rodgers tar emot ett uppspel och fördelar vidare till Besara, som får på ett fräsande distansskott, som nog gått i nät… om det inte hamnat decimetern över. Sundin slår en riktigt fin boll till Rodgers som tagit en löpning in till höger i straffområdet och är igenom, men lyftningen som är tänkt att gå över den utrusande Abrahamsson blir något för snålt tilltagen och målvakten får upp en näve.

Besara tar ännu ett skott utifrån, med efterföljande räddning ut till vad som känns som den femtioelfte högerhörnan. Theorin når åter högst och är inte långt borta att sätta nicken vid bortre, men även den här gången smiter den utanför.

Med tjugo kvar har en ännu ej fulltränad Rodgers sprungit färdigt. Det syns att matchoträningen gör honom något otajmad i avslutslägena, men rivigheten och näsan för att stå på rätt plats vid rätt tillfälle finns onekligen där, och att han bokstavligen blir jobbig att ha att göra med för motståndarförsvaren framöver känns tydligt. In kommer gårdagens nyförvärv från BP, Andreas Haddad - som alltså debuterar innan han hunnit träna med sitt nya lag, och träffade killarna för första gången bara en och en halv timme före matchen!

Under slutkvarten faller gästerna allt djupare ner på egen planhalva och ser nu inte endast oförmögna utan också ytterst ointresserade ut av annat än att försöka freda sig. Gregg Berhalter byter in Christophe Lallet och i samma spelavbrott Kennedy äntligen får chansen på en vänsterhörna. Ett sus går genom publiken när bollen rinner ut över kortlinjen - ska hörnan gå direkt i bortre gaveln? Visst försöker Kennedy. Och visst är det riktigt nära. Men, som mycket annat denna afton - bara nära.

Kanske borde Haddad haft straff, då han med tio minuter kvar och i samband med en hörna görs ner. Kort därefter har Bajen sin allra vassaste möjlighet att få med sig tre livsviktiga poäng. Timisela tar sig fram längs sin högerkant och spelar fint in till Lallet som störtar mot första stolpen. Han försöker sätta bollen vid densamma - men direktskottet går i dess insida och ut, utan att studsa det minsta turligt på sin väg ur straffområdet. Oerhört nära ett dröminhopp á la Brage borta.

Örgryte sticker upp i en enda farlighet. Emil Karlsson kommer loss från Theorin och ser ut att kunna springa sig ända fram till ett friläge, men i allra sista momangen lyckas Husidic som tagit ett jättehemjobb bryta. Hammarby skapar ännu ett jätteläge. Besara får bra träff utifrån och Abrahamsson kan inte hålla bollen, och Sundin är först på returen - men Abrahamsson gör en jätteräddning från bara någon meters håll och lyckas på något sätt få bollen över sitt mål.

I slutminuterna uppstår en mycket märklig, symptomatisk och nästan surrealistiskt utdragen situation, där Örgrytes vänsterback Jacob Ericsson spelar liggande och får bollen fastnande på sig i straffområdets högerhörn, medan Sundin utan framgång försöker få loss den. Länge. 

När domaren blåser av och Örgryte-spelarna firar med sitt bortafölje känns det helt tomt. En timme senare är ändå de blandade känslorna mer framträdande. Det är som att uppleva sitt livs mest sprakande och händelserika utekväll - men utan att få ligga. Och Berhalter kan nog relatera: ”Hur frustrerad jag är över poängtappet på en skala ett till tio? Elva.”

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån 1-17, Andreas L Eriksson 18-)

Annonser
Annonser