Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Gräsroten

Stötta Bajens ungdomar när du spelar på Svenska Spel!

» Klicka här

Rabatt på resor

Få rabatt på 15% vid hotellbokningar och 400 kr på alla paketresor (minst 2 nätter).

» Klicka här


2
4

Superettan omgång: 28 den 21 okt kl. 19.20 på Tele2 Arena

Hammarby - Östersunds FK

1
2
4
7
8
10
17
19
21
22
23

Domare

Jim Petersson, Motala

Publik

23639

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Besaras kvicka replik sänkte Östersund

Nahir Besara petade in 1-0 tio minuter innan paus, och Bajen såg ut att ha full kontroll, men ÖFK chockade med två snabba mål direkt efter halvtidsvilan. Besaras kvittering kom omgående, och Kennedy Bakircioglus frisparksmagi gav återtagen ledning. Besara var inte klar med målproduktionen - och 4-2-målet avgjorde definitivt, fram till tre lika rättvisa som blytunga poäng.


”Perfekt fotbollsväder!”, skrev någon i det grönvita nätflödet, och bifogade väderprognosen för denna tisdagskväll. Och visst är det bara att instämma, särskilt när den i sammanhanget inte helt oviktiga ingrediensen nerv infunnit sig. Nu handlar det som bekant också om dramatik kring rätt sorts streck. Anspänningen blev knappast mindre av att Ljungskile och ”Giffarna” avgjort i 96:e respektive 86:e minuten tidigare i denna tredje sista omgång. Efter en tyst minut för Pontus Segerström var det dags för den verkliga slutspurten i serien.

ÖFK är ju ett lag som ogärna lämnar ifrån sig taktpinnen, men fick se Bajen i förarsätet i inledningen. De grönvita uppträdde frenetiskt, vilket gav flera situationer när de offensiva pjäserna kombinerade sig fram på rödsvart planhalva, men det var vid en vänsterhörna som Aly Keita i ÖFK-målet hotades på allvar för första gången. En av de där ofta bespottade korta varianterna gav Kennedy Bakircioglu läge att knorra inlägget mot bortre delen av straffområdet, och nära mål mötte Erik Israelsson med skallen. Försöket att vinkla bollen tillbaka mot första hörnet susade dock metern utanför.

Efter ett felbeslut på egen planhalva gavs Brwa Nouri chansen att visa upp sin frisparksfot, men han fick inte till skruven, och Johannes Hopf kunde släppa bollen till inspark. De sedvanligt bolltrygga jämtarna ville spela sig ur den grönvita pressen, men stod framåt mitten av första halvlek för ett par förvånande felbeslut på egen planhalva, vilket ökade på Hammarbys chansproduktion. Linus Hallenius försökte två gånger om utifrån; ena gången mycket tätt utanför och nästa utan att få riktig träff. Nahir Besara testade Keita, som sträckte ut och klarade. Johan Persson fick avslutet på mål men inte tillräcklig kraft bakom skottet, och Besaras halvvolley från nära håll gick en bit över.

Beslutsamheten var förstås inte att ta miste på bland publiken, och man gjorde sitt bästa för att påverka domaren när Lars Mendonca Fuhre tog sig in i straffområdet. Bollen var dock en bra bit ifrån situationen när Jonathan Azulay väl tryckt ner norrmannen framför mål. I momentet före fick Hallenius en smäll av samme Azulay på mittplan, med varning och Klotz-tillsyn som följd, men han kunde återgå i spel.

Tur var det - dels saknades ju andra renodlade anfallare i dagens trupp, och dels skulle han strax spela fram till 1-0-målet. Besara tog emot framför mål, och avslutade lika kyligt, välriktat och löst som i Landskrona. Bajen fortsatte att ligga på, och inte minst hade Persson två farliga rökare från straffområdesgränsen. Närmast var ändå… Keita själv. Kennedy fick visserligen helt okej träff på frisparken från 30 meter, men efter att ha greppat bollen komfortabelt fumlade han sånär den över mållinjen.

Till andra halvlek bytte ÖFK in snabbe sydkoreanen Seon-Min Moon. 22-åringen klev in centralt, och behövde bara en halvminut för att även uppvisa spelskicklighet. I första anfallet efter paus släppte han ut bollen till Alex Dyer i exakt rätt ögonblick, och den montserratske yttern som smugit upp i ytan mellan Stefan Batan och Jan Gunnar Solli tystade 23 600 med ett säkert avslut i bortre gaveln. Och det skulle bli än värre - Emir Smajic rann ifrån bevakningen till ett friläge från vänster, och gjorde inte heller han något misstag, utan rullade behärskat in ledningsmålet för bortalaget. Total scenförändring alltså, en mindre välkommen och väntad sådan.

Men det skulle komma en snabb replik, något som både kändes och skulle visa sig vara oerhört viktigt för fortsättningen. Boosten som ÖFK kunde ha fått av sina två snabba mål uteblev, och i stället var vi tillbaka på ruta ett; ett hungrigt Hammarby i förarsätet. Israelsson, som även denna afton erövrade många bollar på mitten, tog sig fram till ett centralt avslut efter att Kennedy testat Keita och returen gett en andravåg. Keepern stötte bollen åt sidan, men från högerlägets snåla vinkel kunde framstörtande Besara styra upp 2-2-kvitteringen i nättaket.

Samma matchbild som i första halvlek väntade alltså. Totalt hade Bajen 33-5 i avslut, och ett av dem var frisparken som Kennedy lade upp bollen för med knappa halvtimmen kvar. Vissa meningsskiljaktigheter rådde kring hur muren skulle ställas upp; Smajic tog först plats vid Keitas vänsterstolpe, men när Israelsson klev in i boxen för att möjliggöra en variant skyndade den långe anfallaren fram till muren. Och när Kennedy skruvade in frisparken tog den mark just vid nämnda stolpe. Ett usnyggt femtonde seriemål, som betydde delad skytteligaledning, men framför allt nytt målmässigt övertag i matchen.

Den här gången kunde Hammarby dessutom gå fram till tvåmålsledningen man gick för under slutet av första akten. Persson rusade fram till vänster om straffområdet, men stoppades. Domaren lämnade en bra fördel av boll, och när Israelsson fick fram bollen mot Hallenius vann denne duellen och noterades för kvällens andra assist när Besara bredsidade in sin tredje pyts för kvällen. Förlösande, och ÖFK hade inte ork att störa mer än man redan gjort.

I stället hade Bajen bud på en femte balja flera gånger om. Hallenius fick nöja sig med sina två målgivande passningar, men var ytterst nära att själv näta bara någon minut efter 4-2-målet. Besara ville bjuda igen och frispelade Linus, men Keita räddade i förstaläget, och på returen stod stolpen i vägen. Mendonca Fuhre var en stund senare någon decimeter ifrån ett formidabelt solomål när han vrickade sig förbi tre-fyra motståndare innan avslutet, som hittade nätmaskorna, men på fel sida stolproten. Fredrik Torsteinbø och Amadaiya Rennie byttes in, och men när norrmannen serverat liberianen som skar in i boxen från vänster fick Keita ut benet och parerade.

Målskillnaden är som bekant ändå fullt tillräcklig i förhållande till de andra lagen i serien, och de för slutstriden blytunga tre poängen är vad vi främst tar med oss från den här matchen. Den i höst fantastiskt formtoppade Besara blev tungan på vågen - framför allt då den där kyliga kvitteringen. Härnäst väntar GAIS på bortaplan nu på söndag, innan Hammarby tar emot Jönköpings Södra i serieavslutningen en vecka därefter.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)