3
0

Superettan omgång: 16 den 29 jul kl. 19.20 på Gamla Ullevi

Örgryte IS - Hammarby

1
3
4
5
8
10
15
18
20
22
27

Domare

Jim Petersson, Motala

Publik

4183

Arena

Gamla Ullevi


Mål

Byten

Kort

Bajen malde ner decimerat Örgryte

Efter en tacknämlig första matchminut, där Örgryte-keepern Peter Abrahamsson såg rött efter att ha spelat volleyboll i halvmånen, var första halvlek tråkig att se på. Men efter paus spelade Bajen rakare in mot boxen - och Erik Sundin, Mattias Adelstam - och Erik Sundin igen kunde näta fram till en stabil trepoängare.


I drygt tjugogradig värme är uppgiften solklar - den här gången skulle Hammarby få hål på en klassisk motståndarklubb, men ett ungt och ganska oerfaret Superettan-lag. Efter 0-0 hemma, trots tjugonio avslut mot den rödblå kassen vid arenapremiären, vände så serien. Hammarby fick god hjälp då Örgrytes annars duktige målvakt Peter Abrahamsson fick hjärnsläpp och missbedömde en över hans huvud studsande långboll - och blev utvisad innan vi ens spelat en minut. Men det skulle dröja till andra halvlek innan det lossnade framåt.

Uppåt tusentalet högljudda grönvita supportar får se Bajen starta matchen med samma manskap som vid hemmamatchen mot Örgryte - med undantag för att Nik Ledgerwood åter finns med centralt bredvid Nahir Besara. Det är onekligen en ganska offensiv uppställning, något som ska premieras genom en händelse som ingen kunnat förutse.

Matchen har som sagt knappt hunnit börja innan hemmalagets manskap decimeras. Detta efter en hjärnsläppshands fullt i klass med Karl Osk… äh, glöm det förresten. En hög lyra från Michael Timisela studsar, vilket Abrahamsson läser helt fel, och han står för en volleybollaktig aktion där domaren inte tvekar utan omedelbart drar upp det röda kortet matchklockan ens tickat upp på en spelad minut. Ut går anfallaren Oskar Wallén, och vi får se en Superettan-debutant i form av Fredrik Andersson - som gör sin tredje säsong i ÖIS, men endast stått för sex A-lagsframträdanden.

Christoffer Carlsson och Nik Ledgerwood har visserligen ganska bra skott utifrån under första halvlekens hälft, och vi ser intentioner för det som Carlos Banda talade om inför matchen - att vi ska avsluta anfallen tidigare. Men i övrigt är första halvlek rätt så jobbig att se på med de grönvita glajorna på - förutom att tempot är långt ifrån tillräckligt högt uppskruvat, klaffar heller inte kombinationerna och insticksförsöken till anfallarna.

Här kan Besara ändå lyftas fram - den annars offensivt lagde mittfältaren vinner på ren spelförståelse boll i avgörande defensiva lägen vid en handfull tillfällen under halvleken, där han petar undan lädret framför fötterna på motspelarna. Vassaste läget att ta ledningen i första har ändå hemmalaget, då duktige Emil Karlsson kommer igenom till höger, men Johannes Hopf står för en kvalificerad räddning då han får näven på det hårda och låga avslutet mot första stolpen. Mållöst i paus, efter en halvlek som lämnar en hel del i övrigt att önska från Bajen.

Efter halvtidsvilan märks omgående en skillnad, även om den inte omsätts i nätkänning. Hammarby ser till att få in bollen i boxen betydligt tidigare, och väljer alltså att försöka nå anfallarna där inne snabbt, snarare än att försöka från distans eller göra fler än ett försök att såga sig igenom ett kompakt hemmaförsvar. 
Med knappa kvarten spelad kommer också utdelningen. Kennedy tar sig till inläggsläge från höger, och träffen med högern är perfekt avvägd - bollen når Erik Sundin, som störtar fram och sätter bollen vid målvaktens första stolpe.

Redan nu blir det ganska vimsigt och uppgivet hos hemmalaget, medan Bajen går för fler mål framåt. Kennedy har flera avslutslägen där hemmaförsvarare hinner emellan i sista stund. Det ska heller inte dröja mer än tio minuter innan inbytte Mattias Adelstam gör sitt första mål sedan i höst. Christophe Lallet har knappt hunnit in på banan innan han väggar med Erik Figueroa, som får till ett riktigt fint inlägg nere till vänster - och Adelstam håller sig framme på första stolpen för att skalla in bollen invid densamma.

Med ungefär kvarten kvar har Örgryte samlat sig efter den dubbla smällen och försöker gå framåt för en reducering, men utan att lyckas skapa något väsentligt framför Hopf, som egentligen bara tvingas till en rejäl aktion i matchen - desto starkare då att utföra den väl, förstås. Istället orkar hemmaförsvaret inte stå emot då Lallet tråcklar fram bollen till Sundin, som efter ett par vändningar fram emot straffområdet till sist hittar ett läge för att dra till. Dock med fel fot, men vad spelar det för roll? Ingen, ska det visa sig. Drömträff från tjugo meter, och bollen rätt upp i krysset! 0-3, och om det inte var avgjort förr är det förstås klart nu.

Örgryte lyckas aldrig riktigt repa mod efter att Hammarby fått hål på inhoppande Andersson. Och utöver Karlssons läge på tilläggstid i första halvlek, släpper Bajenförsvaret inte till något alls mot egen kasse. Bajen gör för första gången sedan den 10 oktober i fjol mer än två mål i en seriematch - det får gärna bli en vana. Särskilt kul är det förstås att anfallarna får utdelning. Härnäst väntar Ljungskile på hemmaplan nu på söndag 18.45, och en möjlighet för HIF att täta luckan fram till seriens ledartrio ytterligare.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser