3
0

Träningsmatch den 06 feb kl. 16.00 på CE Futbol Salou

Hammarby - Helsingborgs IF

1
2
5
6
9
10
11
21
23
34
55

Domare

i.u.

Publik

100

Arena

CE Futbol Salou(neutral)


Mål

  • 0-1 Jordan Larsson (45)
  • 0-2 Adam Eriksson (65)
  • 0-3 Matthew Rusike (82)

Byten

Kort

Bajen föll tungt i sista Salou-matchen

Det blev alltså 0-3-förlust mot Helsingborg i Salou-lägrets sista match. I slutminuten av en rätt jämn första halvlek gjorde Jordan Larsson 0-1. Efter paus hade Bajen betydligt mer boll än ”Di röe”, men utan direkta kvitteringslägen, och just efter att Nanne Bergstrand gjort sex byten satte Adam Eriksson 0-2. När de grönvita chanserna väl kom punkterade Matthew Rusike matchen i 82:a, halvminuten efter att Alex nickat i ribban.


Till den sista av de tre matcherna på lägret i Salou hade temperaturen fallit till 15 plusgrader, men istället hade vinden som till viss del påverkat tidigare mojnat. Som väntat gjordes en del förändringar i den grönvita elvan, som åter formerades enligt 4-4-1-1, men liksom i onsdags fick vi se positionsförändringar från utgångsläget där framme – Kennedy Bakircioglu till vänster och Måns Söderqvist till höger med Helsingborgsförvärvet Arnór Smárason centralt offensivt och Imad Khalili skuggande strax bakom.
Skåningarna hade ett minst sagt bekant ansikte längst bredvid Jordan Larsson – nyss flyttade Linus Hallenius. Kring hybridplanen bjöd sångstarka supportrar på en klackmatch i minibussformat genom hela tillställningen, och det var alltså de rödblå sympatisörerna som fick lämna Complex Esportiu mer belåtna.

Helsingborg öppnade klart vassast och redan två minuter in höll Jordan Larsson på att överlista Ögmundur Kristinsson, men keepern kunde göra sig stor och parera med benet. Bajen replikerade kort därefter med en snabb spelvändning där Smárason slog en riktigt väl avvägd diagonalpass över till vänster, där Stefan Batan rusat fram. Avslutet kom direkt, men en bit över. Hallenius, som träffande beskrev detta som 
lite av en internmatch, blixtrade också till i matchinledningen, men Joseph Aidoo hann brytrensa i sista momangen. Knappa kvarten in var det nära 0-1 efter en av många rödblå hörnor, där Darijan Bojanić till ”Ömmis” ilska fick utrymme att dra till i andravågen – tätt utanför keeperns vänsterstolpe.

Med kvarten spelad nickade Melker Hallberg (åter sittande, bredvid Philip Haglund i första och med Johan Persson efter paus) ihop med Alexander Achinioti-Jönsson och fick dennes bakhuvud rakt på snoken. Efter att Mikael Klotz kontrollerat att det inte fanns några tecken på yrsel, och försett Melker med rejäla tussar för att stoppa näsblodet, kunde Udinese-lånet återgå i spel. Med undantag för ett par försök till högerframstötar från Birkir Már Sævarsson hade Hammarby ingenting alls i anfallsväg, förrän Söderqvist satte fart och tvingade Calle Wede till ett taktiskt gult på mittplan.

Därefter bestod en rätt hafsig första halvlek till stor del av halvchans-utbyte. Smárason höll med en rejäl avslutsfelträff på att nå Birkir bara någon meter framför maskförsedde målvakten Matt Pyzdrowski, men landslagskompisen överrumplades och sparkade hål i luften. Kort därpå drog Hallenius till från centralt läge i andravågen efter ännu en hörna, ett skott som nog letat sig in ifall Haglund inte täckt det – med armen, som han dock höll tätt invid kroppen.
När vi närmade oss paus var Kennedy nära att friställa Imad, men Pyzdrowski tajmade sin utrusning. Och när det väl var ett tag sedan det brändes defensivt och de grönvita kontringarna oroade Helsingborg desto mer, då satt 0-1 i 45:e. Bojanić nådde Larsson den yngre, som rann igenom och rullade in bollen med ett slags tvåfotsavslut som vi får tillstå var riktigt tjusigt. Som vi sa om 1-4 i höstas: inte orättvist, men snöpligt.

Helsingborg kom ut till andra halvlek stärkta av det sista som hände i första, och satte samma höga press på Hammarbys backlinje som i matchupptakten, något som störde betänkligt och befäste de rödblås initiativövertag. Växlandet av halvlägen fortsatte, men med betoning på halv; mest handlade det om djupledsbollar som blev för branta – åtminstone var det bättre tätat bakåt.

Med halvtimmen kvar att lira stod det så och vägde, när Nanne Bergstrand gjorde ett helt sjok byten på samma gång. Det enda sextetten hann bidra med innan 0-2 var Fredrik Torsteinbøs frispark som Lars Sætra nådde högst på innan den boxades undan, och efter stillastående försvarsspel kom alltså utökningen lite från ingenstans. Vänsterbacken Adam Eriksson fick i 65:e föra bollen och skära ända in till vinst och förlust-skottläge, med riktigt bra träff på det låga, välplacerade avslutet – och läglig studs innan det smet in i Kristinssons bortre hörn.

Här följde en dryg kvart där Helsingborg valde att ligga betydligt lägre i banan, och till en början hade Bajen fortsatt svårt att hitta fram till målchanserna; när Dusan Jajic försökte replikera snabbt var det med ett överrumplande avslut från vänsterflanken där Pyzdrowski reagerade sent men i tid. Den nya offensiva ”fyran” med Torsteinbø, Alex, Amadaiya Rennie och Erik Israelsson försökte kombinera, men utan att hitta rätt.

Istället var det på fasta situationer som lägena dök upp, genom de inbytta ytterbackarna. Oliver Silverholt som åter var i matchform fick frisparken med sig då Tidaholmskvarten återstod, Torsteinbøs frispark var sisådär – men den följande högerhörnan desto vassare, Israelsson såg ut att komma perfekt till bollen, men nicken smet över första krysset. Mats Solheim ordnade därefter ett inkast som han fördelade till Alex, och efter väggspel med Erik klackade brassen fram Mats – som överlappat sig in framför mål, men sköt rätt så rakt på Pyzdrowski.

Efter att Persson rivits ner till höger fick Torsteinbø ännu en likadan möjlighet. Sætra vann åter i luften vid bortre, och med Pyzdrowski helt överspelad hade Birkir och Alex nog båda satt nicken solo – nu gick båda på bollen, som Alex knoppade i ribban. Resten vet ni – Helsingborgs inhoppare ställde om, och Lalawélé Atakora serverade Matthew Rusike öppet mål, efter att med tur och skicklighet fått med sig bollen i straffområdet från vänster. Luften gick ur Bajen medan Helsingborg förstås var ordentligt belåtet, och de sista tio minuterna spelades mest av.


Hammarby har därmed hittills under försäsongen vunnit varannan match glasklart, och förlorat varannan lika rättvist. En möjlighet till har de grönvita på sig att hitta jämnheten inför Svenska Cupen: norska Tromsø IL kommer till Tyresövallen om en vecka, med avspark 13.00.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser