2
2

Superettan omgång: 11 den 10 jun kl. 19.00 på Söderstadion

Hammarby - Varbergs BoIS

1
4
5
8
10
15
17
18
21
22
27

Domare

Magnus Ahlsén, Linköping

Publik

8218

Arena

Söderstadion


Mål

Byten

Kort

Oavgjort efter tappad ledning mot Varberg


Bajen fick, i den näst sista matchen på Söderstadion, nöja sig med en poäng mot Varberg. Man gick, trots att Monday James tidigt visats ut, fram till 2-0-ledning efter mål av Erik Sundin och Kennedy Bakircioglu. Men efter ett par grönvita olycksminuter i andra halvleks mitt knep hallänningarna poäng.

Det har såväl duggregnat som bjudits på ymnigare sommarnederbörd i Bajenland under eftermiddagen, men lagom till avspark avtar det och vi slipper rusk då spelarna i Hammarby och Varberg kliver in på Söderstadions matta - för arenans näst sista föreställning. Lite ödesmättat är det, på mer än ett sätt, återförsäljarna av nagelklippare i närområdet har knappast högsäsong.
Bajen gör ett par förändringar jämfört med hur laget startade i 0-1-matchen i Sundsvall förra söndagen: Monday James spelar mittback medan Kennedy Bakircioglu är tillbaka efter skadefrånvaro. Kennedy peppar klacken, och därefter är vi igång.

Det är, föga förvånande, ett taggat grönvitt lag som direkt från avspark gör allt för att omgående hörsamma supportrarnas uttryckliga önskan om ”in med bollen”. Man har 
pratat om att ta fler skottlägen, och vi får se Erik Figueroa dra till efter en hörna med bara någon minut spelad, men utanför.

Spelövertaget håller i sig under öppningskvarten, men när den är till ända sker det som inte får hända. Monday, som gjorde femtiofem riktigt bra minuter senast, får sitt andra gula kort och Hammarby får därmed spela med decimerat manskap. Domargnäll är sällan klädsamt, men här ser det ut som att mittbacken helt enkelt är starkare i kroppen än skytteligaledande Gabriel Altemark Vanneryr vid första situationen. I skenet av detta är nästa varning mycket hårt dömd, då Monday förvisso småbryskt gör ner Modou Barrow men dessförinnan når bollen. Inget byte görs, HIF spelar istället med Nik Ledgerwood lite längre nedåt i banan, på Figueroas vänsterbacksposition - medan denne kliver in i mitten bredvid Daniel Theorin.

Bajen håller genom detta ställningarna på ett bra sätt i första halvlek, även om det är en ovan uppställning. Nigerianske anfallaren Nsima Peter lyckas visserligen på något sätt tråckla sig in i straffområdet och få iväg ett skott från ganska nära håll som Hopf styr undan till hörna, men utöver denna halvchans ser det hyfsat lugnt ut i de bakre grönvita leden. Dan Sadé i Varbergs mål får även han göra ett ingripande då Billy Schuler friställt Erik Sundin.

Bortakeepern tvingas sedan vittja nätet då vi nyss passerat halvtimmen. Christoffer Carlsson skapar en hörna, som Kennedy förstås slår, från höger. En orangetröjad nickar undan, men Ledgerwood kontrar med att knoppa tillbaka bollen in i straffområdet. Figueroa möter med en huvudvrickning till Sundin som tagit en bra yta, och efter en fin mottagning kan placera ledningsmålet i nät bredvid Sadé.

Varbergs andra målchans i matchen är vassare än den första. Frisparkarna kommer tätt åt båda håll, men bortalagets hamnar ofta på mittplan, och här resulterar lyftet in mot boxen i en hörna. Bajen får undan bollen - men Alexander Mellqvist skjuter utifrån, i ansiktet på Nahir Besara som via stolpens utsida lyckas avstyra läget. Hammarby går därmed till paus i ledning 1-0 trots decimerat manskap, efter en första halvlek där det känns som att domaren viftat med kort i lite väl hög utsträckning. 

Andra halvlek blir inte mindre händelserik, men inledningen är lugnare, och såväl småhafsig som chansfattig. Varberg är ändå nära att få en kvittering till skänks, då Kujtim Balas skott från dålig vinkel till vänster går rakt i Theorins smalben framför mål, bollen studsar dock rätt och till hörna. Istället är det Hammarby som lyckas utöka ledningen. Sundin får frispark högt upp till höger om straffområdet, efter att ha stoppats med händer och armar då han tagit sig förbi ytterbacken. Kennedy tjuvar här någon meter bakåt, vilket ju inte är ett helt vanligt förfarande, men vinkeln blir bättre. Och skottet hinner studsa i boxen innan det smiter in vid första stolpen. Riktigt välförtjänt, då Kennedy i denna comeback tillfört mycket på planen - inte minst välbehövligt lugn då bollen varit i grönvit ägo.

I det här läget ser det, trots Hammarbys numerära underläge, förhållandevis stabilt ut. Varberg har knappast varit ofarligt, särskilt inte på fasta situationer, men det nydisponerade grönvita försvaret släpper inte till mycket. Billy Berntsson ersätter Ledgerwood och tar plats till vänster i backlinjen. Samtidigt byter Varberg in mittfältaren Ardian Rexhepi - och 19-åringen hinner inte vara på planen länge innan han tar bortalaget tillbaka in i matchen. Barrow förlänger ett inlägg på volley och skickar bollen till vänster i straffområdet, där Rexhepi står lite väl ren för att från nära håll sätta reduceringen under och via Hopf.

Bara drygt två minuter hinner passera innan det också är kvitterat. Mittbacken Erkan Saglik är uppe på en vänsterhörna och får stå alldeles för ostörd när han nickar in 2-2. Scenförändringen är märklig och känns inte helt logisk, men med tanke på hur stirrigt det plötsligt blir när Varberg får utdelning får vi (åtminstone just här) vara tacksamma för att inte hamna i underläge. Bajenfostrade högerbacken Ahmet Özdemirok har ett fräsande distansskott som går tätt utanför, innan Hammarby åter lyckas samla sig och resten av matchen går för en återtagen ledning.

Sundin tar sig förbi inte mindre än tre orangetröjade in i straffområdet till höger, men hans avslut i ganska fritt läge och med vänster innersida blir något felriktat och bollen går utanför bortre stolpen. Christophe Lallet som bytts in med tjugo minuter kvar vill inte vara sämre, utan tar sig med en imponerande bolltransport ända till straffområdet. Där, med bara mittbackarna kvar, blir det en dragning för mycket - men bollen studsar till Sundin, som sånär får den med sig mot mål. Kennedy har en frispark från fyrtio meter efter att en stenhårt slitande Carlsson gjorts ner, men Sadé lyckas med en knipövning undvika att lädret slinker igenom honom i vätan.

Med tio minuter kvar att lira kommer en ny hårt dömd utvisning, den här gången för Özdemirok. Sundin kommer med fart och fälls bakifrån, men frågan är om det ska ses som ett friläge då en Varbergspelare som löpt med hem i omställningen har position något nedanför själva situationen.

Joakim Sjöhage som bytts in i paus får lämna banan igen för ett defensivt byte, och nu tar det väldigt lång tid för bortalaget att få bollen i spel igen då den varit död. Chanser att avgöra matchen saknar heller inte Bajen. I slutforceringen har Kennedy ett skott utifrån som är nära att smita in. Lallet serveras av Michael Timisela och skjuter snabbt, högt och hårt från nära håll - men Sadé hinner få bollen över mål.

Inbytte Adelstam får bollen av Besara på tilläggstid och rör sig beslutsamt fram mot halvmånen innan han avlossar ett skott mot bortre gaveln, men det saknas någon decimeter för att Sadé inte ska lyckas sträcka ut och tippa. Å andra sidan är det sista som händer att Altemark Vanneryr står för en sällsynt grov miss med huvudet då han enda gången för kvällen lämnas sopren vid bortre.

Det är åter svårt att veta hur man ska sammanfatta. Drygt åtta tusen på Söderstadion har svårt att vara missnöjda med Hammarbys insats sett över hela matchen och till att man fått spela med en man mindre. Perioden kring andra halvlekens mitt där bortalaget bjuds in målmässigt dock är mindre lyckad, och besvikelsen över de tappade poängen stor. Nya tag och fortsatt utdelning framåt i Degerfors på lördag.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser