Publikvärdar sökes

Vill du ingå i Hammarbys ideella publikvärdsorganisation?

» Läs mer här

Nästa hemmamatch

Söndag 21 sept kl 18:20
Hammarby - Syrianska FC

» Köp biljett här

Mat & dryck innan match

Boka bord på Franks innan nästa match.

» Boka här!


2
0

Superettan omgång: 22 den 31 aug kl. 18.20 på Finnvedsvallen

IFK Värnamo - Hammarby

1
2
3
4
8
10
17
19
21
22
23

Domare

Kaspar Sjöberg, Malmö

Publik

3228

Arena

Finnvedsvallen


Mål

Byten

Kort

Effektivt Bajen vann i Värnamo

Linus Hallenius krönte sin comeback i Bajentröjan med en kylig framspelning till Kennedy Bakircioglus mål i början av andra halvlek. I första akten hade Kennedy slagit hörnan som Lars Sætra nickade in sitt första Hammarby-mål på. De tigerrandiga söderbröderna var effektiva och vann välförtjänt.


Tabellåttan saknade i dag avstängde mittbacken Martin Claesson, och dessutom var erfarne Juan Robledo förhindrad att delta eftersom han fått en boll i huvudet under torsdagens träning, med hjärnskakning som följd. Den ena ersättaren, 24-årige David Engström, har gjort en noterbar resa: efter att ha seniordebuterat med Västerås SK blev det spel i tvåan och grannklubben VIK, innan flyttlasset gick till småländska Moheda IF och division 3. Där utmärkte Engström sig alltså så pass att Värnamo värvade honom. Och hans kompanjon i mittlåset för dagen, Anton Henningsson, spelade division 3-fotboll så sent som i förfjol, i Gislaveds IS. Duon gjorde en bra insats, men Bajen skulle visa sig vara effektiva framför mål denna sena söndagseftermiddag.

Det var ingen enkel match att kliva in i för hemmalagets mittbackar - Linus Hallenius var ju tillbaka i Bajen-tröjan efter spel i Italien och Schweiz. Det hände en hel del kring anfallaren de sextio minuter som han fanns på planen. Finnvedsvallens matta var för övrigt åter i gott skick efter den påtvingade flytten till Borås senast, om än lite blöt i och med duggregnet under matchen; ganska många bollar stack helt enkelt iväg i matchupptakten. Hammarby, som ställde upp med Lars Mendonca Fuhre på vänsterflanken och Jan Gunnar Solli på det centrala mittfältet, hade ett massivt stöd från läktarplats.

Precis som Carlos Banda påtalat lade hemmalaget mycket krut och fokus på sina fasta situationer, och flera sådana uppstod under första kvarten, men utan Robledo att sikta på var effektiviteten långt ifrån densamma som i Hammarbys hemmamöte. Hallenius fick med nitton spelade minuter en fin djupledsboll av Solli och tajmade löpningen med en dryg meters marginal, men dessvärre tog den assisterande domaren ett tydligt felbeslut och friläget gick om intet. Fem minuter därpå var det inte lika solklart, men nog såg Mendonca Fuhre ut att ha varit i linje.

Som tur var hann vi inte gräma oss över detta någon längre stund. Efter att Kennedy Bakircioglu, i dag till höger, samarbetat med Michael Timisela hittade han in till Hallenius i straffområdet. Denne kom något ur vinkel till höger, men tvingade ändå Björn Åkesson till en hygglig parad med sitt första avslut. Den följande hörnan blev resultatlös, men Bajen tilldömdes en ny chans, den här gången från vänster. Kennedys väl avvägda lyra seglade in mot boxen. Där var Åkesson så upptagen med att putta irritationsmomentet Solli i ryggen att han inte såg ut att reagera då Lars Sætra nådde högst och snyggt knoppade in sitt första mål i Hammarbytröjan, i bortre burgaveln.

Dzenis Kozica, som inte lär spela Superettan-fotboll länge till om hans utveckling fortskrider, visade tre minuter efter målet att han inte bara är spelbegåvad utan dessutom riktigt kvick. 21-åringen löpte sig till ett fritt avslutsläge från höger, men Johannes Hopf hann sträcka ut och tippa till hörna - en för matchens utgång viktig räddning. Linus svarade med tre företagsamma aktioner på fem minuter: först var han nära att lyckas lyfta bollen över Henningsson för en tolkning av det där drömmålet 2010, sedan fick motståndarbacken ut en tå i sista stund när han försökte lirka bollen bredvid, och till sist tunnlades Henningsson. Här var drömcomebacken inte långt borta, men Åkesson kom ut snabbt och skar av vinkeln för avslutet. Söderbröderna hade sedan god kontroll på händelserna fram till paus.

Det kan däremot ingen påstå att laget hade direkt efter vilan. IFK stormade fram med fart och fantasi, medan de för dagen tigerrandiga agerade rejält hafsigt då bollen väl erövrats. Kanske var grabbarna distraherade av att domaren stretchade med höga sparkar i väntan på att Kennedy skulle slå en högerhörna, men troligen inte… Snabbe Sebastian Göransson, finurlige Joel Löw och huvudstarke Pär Cederqvist kom alla till allvarligt hotande avslut, men Hopf stod emot i ett annars yrvaket Bajen.

Helt logiskt var det därmed inte att bortalaget avgjorde åtta minuter in i andra, men som sagt: effektiviteten avgjorde. Solli blixtrade till med en kraftfull bolltransport centralt innan han hittade Linus där framme, som i stället för att skjuta eller dra sin gubbe var lika kall som stark när han höll i tills Kennedy fanns i optimalt läge för att placera bollen vid bortre stolproten. Skolexemplariskt och snyggt.

Värnamo förmådde inte forcera vidare på allvar under resten av matchen och såg stundtals ut att ha förlikat sig med en hedersam förlust, men de vitblå bytte in offensiva krafter som orkade växla upp och störa Bajenförsvaret. Bland annat hade Thomas Guldborg Christensen lite flyt som slapp syna ett andra gult kort då han gjorde ner framstörtande Kozica. Å andra sidan var Michael Timiselas varning för påstådd saktfärdighet tufft utdelad. Holländaren missar därmed nästa seriematch mot Husqvarna.

Mot slutet blev det smånonchigt emellanåt; kanske vaggades man in något i IFK-sinnesstämningen. Ändå hade Hammarby god kontroll på händelserna allra oftast, och jobbade förtjänstfullt hem tre lika rättvisa som efterlängtade poäng till Söder. Om tolv dagar väntar ny resa till Småland - blir det fortsatt full utdelning i det skogiga landskapet?

Mattias Jansson

(Arkivfoto: Andreas L Eriksson)