1
4

Superettan omgång: 23 den 14 sep kl. 15.00 på Landskrona IP

Landskrona BoIS - Hammarby

1
3
4
5
7
8
9
10
13
18
27

Domare

Magnus Ahlsén, Linköping

Publik

2646

Arena

Landskrona IP


Mål

  • 1-0 Fredrik Olsson (10)
  • 2-0 Fredrik Olsson (17)
  • 2-1 Kennedy Bakircioglu (18)
  • 3-1 Fredrik Olsson (20)
  • 4-1 Fredrik Karlsson (63)

Byten

Kort

Hammarby gick rakt i fällan mot BoIS

Hammarby hade gjort läxan och var minst sagt förvarnat. Landskrona BoIS tackade och tog emot för den bristfälliga praktiska effekten av bortalagets kunskap, och gjorde tre kontringsbetonade mål redan första tjugo. Kennedy Bakircioglu reducerade, men förgäves. 1-4-förlust på IP även i år, och det såg dessvärre likadant ut som i fjol.


Ja, var börjar man? Från början är nog säkrast. Förutsättningarna inför matchen är att Hammarby har chansen att åtminstone smyga med i kvalplats-racet där GIF Sundsvall börjat vackla lite på sistone och har Bajen kvar att möta borta, men då krävs förstås tre poäng i Landskrona. Fyra busslaster grönvita, och andra som tagit sig till denna västskånska stad med tillhörande IP och bortasektion, bildar en rejäl Bajenklack bakom Johannes Hopf. Hammarby, i helgrönt för första gången på länge då man inte kan spela med randiga tröjor mot BoIS som ju till och med kallas ”Randigt”, bär svarta sorgeband med anledning av Janne Sjöströms bortgång.

De gröna har fått möblera om lite i backlinjen. Max von Schleebrügge är vänsterback i avstängde Erik Figueroas frånvaro, och till höger hittar vi åter Michael Timisela; Billy Berntsson dras ju med en skada för närvarande. På centralt mittfält finns Nahir Besara, efter att ha kommit in i paus och avgjort i cupen senast. Även den andre målskytten mot Norrby var ju inhoppare, men i dag är Christophe Lallet tillbaka från start.

Bajen inleder skapligt, och efter någon minut får Max ett nickläge då Kennedys högerhörna återvänder till läggaren för ny möjlighet att lyfta in. Mittbacken får bra träff, men bollen går strax över Bill Halvorsens ribba. I stället inleds Fredrik Olsson show, en mindre lustig föreställning i tre akter. 1-0 till BoIS kommer efter att yttern Alexander Tkacz löpt in mot straffområdet och mött en djupledsboll för att sedan kollidera med Timisela, och liggandes lyckas spela fram Olsson. Denne hinner före Hopf och sätter enkelt bollen i nät.

Nik Ledgerwood sticker emellan med att oavsiktligt nästan hitta Andreas Haddad i boxen då han får felträff på en halvvolley, men den långa tån får inte riktningsförändring och fart nog på lädret för att ställa keepern. Och snart därefter ringer det igen bakom Hopf. Tkacz får en ny okonventionell assistpoäng då han med ett småstudsande inspel från vänster lyckas få bollbanan precis vid men inte på fötterna för tre Bajenförsvarare, innan Olsson möter vid bortre stolpen och åter kan göra en enkel men måltjuvsbetonad balja. Väl passivt försvarsarbete överlag, i ett halvlångt svartvitt anfall.

Som en skänk från ovan, eller kanske snarare en glasklar motivering till ramsan ”våga skjuta, tufft att göra mål”, kommer reduceringen nästan direkt på avspark. Besara kommer rättvänd centralt och petar ut bollen till höger, där Kennedy gör just det - skjuter, och via mittbacken Philip Andersson går avslutet i mål då touchen helt ställer Halvorsen.

Men i stället för att Bajen ska få ta sig tillbaka in i matchen efter denna öppningskvart, kommer i stället avgörande 3-1 med bara tjugo spelade. Och visst är det en omställning, ett tre mot fem-läge. Fredrik Karlsson slår en väl avvägd långmacka längs den rätt så jämna men lite hårda gräsmattan, ämnad för namnen Olsson. Daniel Theorin hinner tyvärr inte med i löpduellen och Olsson kan fri något från vänster placera in sitt tredje mål vid Hopfs bortre stolpe.

Nik Ledgerwood är skottvillig efter den historiska fullträffen mot Brage, och försöker faktiskt en handfull gånger redan i första halvlek, men nu finns ben i vägen och stolparna står fel. Närmre att näta är hemmalaget, som både kort före och kort efter paus drar nytta av Andreas Dahls inläggsfot vid frisparkar. Karlsson och Linus Malmqvist når högst, men nickarna smiter decimetern utanför. Även den som tagit del av ett enda litet stycke förhandssnack inför drabbningen, vet att BoIS fått matchen exakt dit de vill.

En rejäl chans att ånyo reducera skapar Ledgerwood, då han i stället för att leta skottläge slår en riktigt vass genomskärare som Haddad når till höger i straffområdet. Denne tar med sig bollen någon meter och avslutet ämnat för bortre gaveln är både hårt och från nära håll, men något för nära Halvorsen, som får ut högernäven och handbollsräddar. Besara tar nu hand om hörnorna, och en av hans första är nära att resultera. Thomas Guldborg Christensen når högst vid bortre stolpen, men för den danska skallen står en skånsk i vägen; Patrik Åström räddar sitt lag med bakhuvudet. Besara hittar sedan åter Kennedy, den här gången med en petning ut till vänster, men skottet blir mindre lyckosamt än det första.

Hammarby har i det här läget ett kompakt spelövertag och skapar alltså också ett par vassa målchanser. Men efter ett snabbt anfall försvinner kvarvarande nerv från tillställningen då Bajenfostrade högerbacken Max Mölder överlappar. Via ett nytt inlägg mot bortre stolpen, signerat 16-årige inhopparen Erik Andersson, möter Karlsson och kan enkelt stöta in fyran bakom en ganska så övergiven Hopf.

Inte nog med att matchen känns körd med halvtimmen kvar att spela, och inte nog med de tidigare omdisponeringarna i försvaret (Theorin byttes ut mot ex-BoIS:aren och vikarierande högerbacken Christoffer Carlsson strax före utökningen) - Guldborg Christensen tvingas utgå, varför det tänkta offensiva försöket i samma veva, med Mikael Rynell på banan, går om intet trots att mittfältaren stått redo. I stället får Thomas Dennerby välja Robin Tranberg, en annan försvarsvikarie.

Då resten av matchen inte är mycket att skriva hem om, ska några av känslorna få utlopp i form av en syrlig dålig förlorare-passage. Ändock är den rimlig, för knappast anstår en speaker som under pågående spel uppmanar publiken att heja eller en upphottad variant av ”Here we go” som måljingel en klubb med Landskrona BoIS historia och kultur. Turligt nog slipper vi höra detta efter matchens sista spelmoment, då Olsson nickar stolpe-stolpe-ut efter tveksamt vikariearbete. Max ser tillräckligt frustrerad ut för att slå bollen i egen kasse då han på returen drämmer iväg den till en hörna som aldrig slås, och det är inte utan att man förstår honom.

Det här är förstås ett rejält antiklimax, då Hammarby verkade vara på gång efter tre raka segrar. Men man agerar tyvärr alldeles för obeslutsamt då BoIS har bollen, och alltför saktfärdigt med den i egen ägo. Härnäst väntar GAIS på hemmaplan, kommande torsdag, med avspark kl 19.00. Makrillarnas forward Joel Johansson lär hamna i ett stim mot Bajen, om man inte får grepp om det motståndarlagets omställningslägen heller. Vi ser förstås gärna fler grönvita baljor på nya arenan i stället.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Annonser
Annonser