2
2

Träningsmatch den 23 mar kl. 15.00 på Kopparvallen

Åtvidabergs FF - Hammarby

1
2
3
6
10
13
15
18
19
22
27

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Publik

855

Arena

Kopparvallen


Mål

Byten

Kort


Bajen kom tillbaka på Kopparvallen

Hammarby fick i eftermiddag med sig oavgjort från Kopparvallen i Åtvidaberg, efter att ha hämtat upp allsvenskarnas 2-0-ledning till 2-2. Kennedy Bakircioglu slog till med två riktiga klassmål, inklusive kvittering i sista tilläggssekunden.


Kopparvallen bjuder på nollgradigt, men för de i publiken som hamnar i solen blir det en ganska angenäm eftermiddag. Åtvidabergs FF, som gjorde en mycket fin säsong som allsvensk nykomling i fjol och faktiskt tog plats på övre halvan, har genrep och uppskattningsvis 800 har slutit upp - inklusive uppåt 200 Hammarbyare. Båda lagen är också skapligt ordinarie.

ÅFF sätter inledningsvis en hög press på Bajen, som de grönvita också har lite svårt att ta sig ur. ”Bruket” lyckas dock inte omsätta sitt övertag i några chanser, och det är istället Nahir Besara som med en fin genomskärare mot Christoffer Carlsson skapar det första av värde offensivt i matchen. En helt friställd Carlsson bedöms dock ha varit på fel sida siste försvararen. Kristian Bergström, 39 år fyllda men given för fasta situationer, slår ett par fina frisparkar och hörnor - som Bajenförsvaret dock klarar upp, ofta med hjälp av Max von Schleebrügges styrka i luftrummet.

Erik Figueroa börjar företagsamt på sin vänsterkant, men får efterhand problem med danske yttern Martin Christensen, som möjligen står för en överstegsfint för mycket emellanåt men ändå är ett ständigt hot med sin irrationalitet. Efter ungefär en kvart lyckas Bajens mittfält få tag i bollen något mer. Man har sedan en fin tiominutersperiod där Billy Berntsson avancerar och skjuter men på en back och Carlsson är fortsatt företagsam, men chanserna uteblir. Och härefter tar hemmalaget över mer eller mindre helt och hållet.

1-0 för Åtvidaberg kommer med halvtimmen spelad. Man kommer i en omställning och sågar sig fint igenom Bajens mittfält, bollen hamnar ute till höger, och där kommer Viktor Prodell runt för att sedan få på ett inspel bakom von Schleebrügge. Oskar Möller har ett enkelt avslut och sätter den högt bakom Johannes Hopf, i Hammarby-keeperns högra hörn.

ÅFF fortsätter sedan att rulla boll metodiskt, från backlinjen och framåt, medan Bajen inte har mycket att säga till om. Man sticker dock emellan genom en fin aktion från Besara, som flera gånger försökt skaffa sig utrymme att skjuta kring ”halvmånen”. Oscar Jansson i ÅFF-buren kan täcka ut till hörna. Detta är egentligen den enda målchansen Hammarby skapar i första akten, och det känns nu som att tiden går långsamt fram till paus. ÅFF:s vänsterback Andreas Dahlén görs ned av Hopf, som dock träffar bollen innan spelaren, vilket utmärkte domaren Mohammed Al-Hakim också uppfattar. Mer hinner hemmalaget inte skapa, utan man får nöja sig med att gå till paus med 1-0.

Andra halvlek börjar som den första slutade, med Åtvid-övertag, där man gång efter annan kan spela sig förbi Hammarbys mittfält. Man får också utdelning redan efter en dryg minut. Prodell spelar åter fram; efter ett grant anfall till vänster där fyra-fem spelare är inblandade kan han friställa Christensen som bara har att rulla in 2-0-bollen i öppet mål.

Hammarby repar mod på ett bra sätt och efter sex-sju minuter har man slingrat sig ur det blå spelmässiga greppet. En andra chans i matchen väcker den tillresta klacken - efter fint kombinationsspel längs högerflanken av Baggio Husidic och Berntsson, slår amerikanen ett fint inlägg som Mattias Adelstam når högst på. Han får ingen riktig träff med huvudet, men bollen hamnar hos Erik Sundin vid första stolpen, som försöker få in bollen från dålig vinkel - men en mittback hinner emellan och kan få ut den till hörna.

Kennedy Bakircioglu har måhända inte gjort något jätteintryck än så länge, men då han bjuds på ett frisparksläge till vänster en liten bit ut från straffområdet, är det naturligtvis målchans. Och mycket riktigt - han drar till med högern och skruvar oerhört elegant in reduceringen till 2-1 vid närmsta stolpen. Omedelbart därefter är Åtvid nära att replikera, Prodell får en bra löpboll och rinner igenom till höger, men ensam med en Hopf som gör sig föredömligt stor hittar han ingen lucka - bollen går tätt, tätt utanför bortre stolpen.

Stärkta av målet och att denna potentiella kalldusch uteblir, lyckas Hammarby fortsätta hålla taktpinnen. ÅFF sjunker djupare, och ser faktiskt lite överrumplat ut. Man har också bättre koll än tidigare på giftiga hemmaanfallarna Prodell och Möller; snacket och gestikulerandet är ett snäpp bättre än tidigare i matchen. Dessutom får mittfältet nu tag i bollarna innan ÅFF-spelarna kan komma rättvända, på ett annat sätt än förr. Framför allt har Husidic ätit sig in rejält i tillställningen.

Man kan inte påstå att hemmalaget tvingas att helt ligga på omställningar, men Bajen går resolut för en imaginär poäng. Då ÅFF går till attack är man giftigt, då laget liksom de grönvita bytt en hel del bland sitt offensiva manskap vilket tvingar Hopf till en bra andra halvlek, men det är nu Hammarby som skapar målmöjligheterna. Inbytte Billy Schuler tar sig till ett ypperligt skottläge, men får tyvärr på en strumprullare som Jansson enkelt kan skopa upp. Likaledes inhoppande Michael Timisela är lite olycklig då han i egentligt skottläge förgäves försöker hitta Schuler med ett inspel.

Forceringen kommer av sig något mot slutet, och klockan tickar naturligtvis på, men den tillresta Bajenklacken på kortsidan ska få lön för dagens möda, just nedanför sig. I fjärde övertidsminuten lyfter Hammarby lite längre från backlinjen, och bollen antar rollen som flipperkula i och runt ÅFF:s straffområde, där försvaret inte lyckas rensa. Istället hamnar den hos Kennedy, som från vänster avancerar in i straffområdet och förvaltar matchens sista spark hur kyligt som helt - han placerar in 2-2-kvitteringen halvhögt i bortre burgaveln, utom räckhåll för Jansson.

Sammantaget visar Bajen helt klart god inställning, och stundtals fungerar också det offensiva spelet riktigt bra. Visst är det stundtals så att Åtvidaberg får ordentligt tryck mot Hopfs mål, men försvaret spelar upp sig efterhand samtidigt som man som lag lyckas ta tillfället i akt då ÅFF nog kände sig säkra på att kunna avgöra matchen, och istället hyfsat långa stunder vara spelförande mot ett allsvenskt lag som redan hunnit spela tre tävlingsmatcher. Att Bajen får betalt i form av en kvittering i 94:e är oerhört skönt, men knappast helt oförtjänt.

Mattias Jansson

(Foto: Peter Jonsson)

Annonser
Annonser