0
0

Superettan omgång: 1 den 07 apr kl. 16.20 på Borås Arena

Ljungskile SK - Hammarby

1
3
6
7
10
13
15
18
19
22
27

Domare

Kristoffer Karlsson, Helsingborg

Publik

3339

Arena

Borås Arena


Mål

Byten

Kort


Mållös seriepremiär

Hammarby spelade i dag seriepremiär borta mot Ljungskile, inför runt 3000 Bajenfans på Borås Arena. Hammarby hade svårt att få flyt i spelet frånsett en bra period i mitten av första halvlek och en energifylld inledning av andra. I slutet av matchen var LSK snarast närmast segern.


Som bekant har matchen fått flyttas till Borås Arena, då Markbygg arena i Ljungskile inte är spelbar för närvarande. Vanligtvis regniga Borås visar sig från sin allra bästa sida denna Hammarbys premiärdag - fyra-fem plusgrader och strålande solsken. Hammarby-klacken på en nästintill fullsatt kortsidesektion tar hjälp av publiken på sittplats - den är nämligen övervägande stockholmskt snarare än bohusländskt grönvit. Hammarby spelar denna dag i gulsvart bortaställ, då LSK ju har helgrönt.

Nik Ledgerwood spelar, likt andra halvlek mot HJK Helsingfors, högerback. I övrigt ser Hammarbys uppställning ut ungefär som man kunnat förvänta sig. Man anfaller mot en helt tom kortsida, till vardags Elfsborgsklackens, vilket ser lite besynnerligt ut.

Efter en ganska böljande matchinledning där inget av lagen åstadkommer något vettigt med bollen i behåll, får vi en första het situation efter sju minuter då Erik Sundin varnas för filmning efter en ganska besynnerlig närkamp med sin försvarare. Strax därpå ropar Ljungskile på straff då man tycker att Erik Figueroa får bollen på armen.

Hammarby får allt bättre kontroll över händelserna på banan med runt kvarten spelad, man ligger rätt högt upp i densamma, och får till ett par riktigt bra anfall. ”Här är Hammarbys A-lag” ekar från såväl kort- som långsida och Bajenspelarna bjuder tillbaka med en fin tjugominutersperiod, men närmre en ”kvittering” i handslägen då Lallet får halvträff nära mål, och ett par skapliga frisparkar från distans signerade Kennedy Bakircioglu, kommer man inte.

Ljungskile ställer om halvgiftigt men det känns ändå som att Bajen har kontroll, trots att Thomas Guldborg Christensen drar på sig en varning efter att ha spelat handbollsförsvar mot unge engelske LSK-anfallaren Tobi Alabi. Fast solen försvinner och så gör också Hammarbys initiativövertag. Det ser lite mer stressat ut under första halvleks sista tio minuter, och man agerar emellanåt ganska hafsigt.

Det som fastnar på näthinnan är främst att Alabi åter hamnar i centrum strax före paus; det blir fullt palaver då Baggio Husidic fälls av Aleksandar Kitic efter att ha krigat tillbaka en boll han själv tappade. En liggande Baggio hamnar i handgemäng med Alabi, som sedan övergår till att istället knuffa på Ledgerwood. Situationen mynnar ut i varning för såväl Kitic som Alabi och Ledgerwood. Här kunde engelsmannen mycket väl ha fått rött - men å andra sidan gäller detta även Guldborg, som var med och puttades även han.

Det är en ganska ryckig första halvlek där tempot och anfallsidéerna överlag hade kunnat vara av högre kaliber. En sträv och ovattnad plan bidrar till det ganska låga speltempot för ett Hammarby som nog är inställt på att kunna rulla boll med höstens ”match” på Markbygg i färskt minne.

I paus tvingas Max von Schleebrügge utgå efter en smäll mot knäet, ersätter gör Monday James. Bättre tempo och intensitet krävs redan från start i andra från Bajens sida, och så blir det också. Lallet sätter tonen direkt och jobbar fram ett inkast till vänster, efter att ha hunnit upp en boll som såg mer än förlupen ut. Detta mynnar ut i att Kennedy kan hitta Sundin med en stickare till höger i straffområdet, men Berglöf lyckas med fingerspetsarna få ut närskottet till hörna.

Matchbilden påminner om Bajens goda period i första, men här är det snarare inställning än genomtänkthet som leder till övertaget. LSK har inte mycket att komma med och det börjar kännas som att ett ledningsmål för Hammarby vore välmotiverat.

Sebastian Castro-Tello ersätter Mattias Adelstam med halvtimmen kvar, och hittar omgående Lallet i straffområdet efter att ha skurit in från vänster, men denne får inte tillräcklig träff på direktskottet. Även Kennedy försöker från ungefär samma läge, men lyckas inte vinkla in bollen i bortre krysset. Alabi gör diffusa gester mot Bajenpubliken då och då; han känns ur balans och man sitter så smått och hoppas på att James ska ge honom lite kroppssmärta så att han blir ur balans och drar på sig ett andra gult. Istället är det snarare smalbenssmärta nigerianen åsamkar; han fäller Alabi och får ett solklart gult kort.

LSK har en inläggsfrispark från höger med dryga 20 kvar, av klassisk ”passerar alla och går mot bortre”-karaktär, men bollen nöjer sig med att stryka en dittills ganska sysslolös Hopfs stolpe. Monday stannar i nästa anfall kvar i anfallet och agerar centertank, efter en frispark. Han är också oerhört nära att näta, då han ihop med Sundin sånär får tillräckligt mycket höft på Castro-Tellos  halvhöga inspel.

Hammarby fortsätter att ha mycket boll, men blir emellanåt lite väl försiktiga på offensiv planhalva, där man inte riktigt vågar slå de avgörande passningarna utan istället vill behålla bollen. Denna passivitet straffar sig, LSK vågar kliva upp högre i banan, och efter ett par lyckosamma byten är man med i matchen med besked.

En av de inbytta, Robin Iglicar, har ett jätteläge då han får bollen av Alabi och drar till direkt, men Hopf hinner ner för att få bollen utanför stolpen. En annan, David Johannesson, ser ut att vara helt fri då man kommer i en gigantisk kontring och faktiskt är fyra mot en efter att Bajen gått bort sig efter en hörna, men Ledgerwood gör en sanslös löpning och lyckas avvärja.

James får avvärja i sista momangen i sista ordinarie matchminuten, och ser inte direkt rädd ut för att orsaka straff eller dra på sig en andra ostskiva. Direkt därpå är det Baggio som hinner emellan i grevens tid då Robert Bagger får bollen via en diagonal höjdboll mot bortre stolpen, och dessutom lyckas med avslutet, som nog hade gått in i Hopfs bortre hörn.

LSK har ytterligare två kanonchanser i slutet. Man får ett givet mål ”bortdömt” för ruff, då Alabi - som alltså ligger bakom det mesta framåt - hittar en medspelare som sätter bollen i öppet mål, men anfallaren har hunnit vara för tuff sekunden innan. James drar sedan på sig en frispark ute till höger och därpå kan bohuslänningarna såga sig igenom till ett läge där man också får igenom avslutet förbi Hopf - men Figueroa agerar räddande ängel och får bort bollen på mållinjen.

Tyvärr är det ju de avslutande 20 minuterna man främst minns, och sett till dessa med lägena LSK lyckas skapa mot Bajen, blir helhetsintrycket inte det bästa. Det finns uppenbarligen fortfarande en del att jobba med för att komma in i säsongen på ett bra sätt. Förhoppningsvis får vi se ett helt annat Hammarby redan mot Värnamo på Söderstadion kommande söndag.

Mattias Jansson

(Foto: 1-6 Peter Jonsson, 7-27 Bildbyrån)

Annonser
Annonser