Jobba för Hammarby

Vi söker ideellt arbetande personal till vår matchdagsorganisation.

» Läs mer här

Hammarbykortet

Poäng på alla inköp och så stödjer du Hammarby Fotboll.

» Mer info/ansök!

Rabatt på resor

Få rabatt på 15% vid hotellbokningar och 400 kr på alla paketresor (minst 2 nätter).

» Klicka här


0
5

Superettan omgång: 30 den 02 nov kl. 15.00 på Tele2 Arena

Hammarby - Jönköpings Södra IF

1
2
4
7
8
10
11
19
21
22
23

Domare

Robert Daradic, Helsingborg

Publik

30129

Arena

Tele2 Arena


Mål

Byten

Kort

Målfyrverkeriet efter paus lugnade nerverna i Bajenland 

I paus var Hammarby på kvalplats, efter att Kennedy Bakircioglu bränt en straff och Ljungskile samtidigt tagit ledningen mot Varberg. Men i situationen som gav straffspark visades Jönköpingskeepern ut, och i andra halvlek kunde smålänningarna inte stå emot. Kennedy visade vägen och Bajen kunde till sist vinna med hela 5-0, och fira tillsammans med 30 000 euforiska supportrar. 2015 spelar Hammarby i Allsvenskan!


Det var ett sanslöst tryck på arenan redan långt före avspark. Hammarby har ju inte spelat en serieavslutning där man haft uppflyttning i egna händer sedan 1997, och efter bortakrysset mot GAIS med uppåt 5000 tillresta Bajen-supportrar krävdes ju tre poäng här för att säkra en av de två topplaceringarna. Ett par hundra lika grönvita supportrar, men småländska, lyckades göra sig hörda för en kort stund innan inmarsch. Men de överröstades förstås matchen igenom av en ljudvägg, där lätena gick från desperation till total eufori.

Suset som någon minut in i matchen gick genom den fullsatta arenan när spöket från Landskrona-tiden, Fredrik Olsson, rann igenom och fick iväg ett skott i utsidan av Johannes Hopfs högra stolprot… det gav nästan rundgång. Hammarby fick ändå tag i greppet om händelserna tämligen snabbt, och ett rappt anfallsspel gav ett knippe halvchanser redan under de första tio minuterna. Nahir Besara sköt hål i luften, Pablo Piñones-Arces inspel från höger täcktes till hörna i sista momangen, Nahir träffade bollen men också Anton Cajtofts famn, och Kennedy Bakircioglus fina, låga träff gick halvmetern utanför.

Några minuter med knappa kvarten spelad rymde sedan så mycket dramatik att det utan vidare hade kunnat skrivas ett helt referat om dessa sekvenser. Först hann Nahir före Cajtoft till höger i straffområdet, och lobbade bollen över denne innan han resolut vräktes omkull. Avslutet studsade dock utanför, men nog borde keepern ha fått gult i efterhand här.

Bara tre minuter därpå, i den fjortonde, upprepades proceduren. Den här gången var det Lars Mendonca Fuhre som var klart först på bollen och gjordes ner, och då bollen inte var i omedelbar färd att bli död var straffbeslutet givet. Dessutom fick Cajtoft rött kort direkt - möjligen hårt dömt, men borde ju å andra sidan redan ha haft ett gult. Olsson fick lämna matchen till förmån för Damir Mehic, mångårig reservmålvakt i Häcken, som bara gjort en handfull A-lagsmatcher sedan han 2008 lämnade Gunnilse i tvåan, och här kom nog karriärens höjdpunkt hittills. 27-åringen gick åt rätt håll och klarade Kennedys halvhöga straff.

Normalt skulle väl knappast Jönköpings Södra få för sig att parkera någon buss på någon Superettan-planhalva alls, men läget blev i och med denna matchutveckling ett annat, och det får man väl rent objektivt ha förståelse för. Med tio man, konstgräs och ett högmotiverat topplag som med öronbedövande publiktryck jagar det där förlösande målet vore det komplett vansinne att inte ligga kompakt i defensiven. Och visst försökte de för dagen gultröjade smålänningarna att agera någotsånär kreativt när de väl hade lädret i sin ägo. Och visst finns det gott om offensiva kvalitéer hos tabellfyran. Farligare än när Daryl Smylies skott täcktes av den åter mittbacksspelande Stefan Batan och gick i en hög båge som Hopf hade full koll på, blev det emellertid inte fortsättningsvis.

Halvtimmen in fick Pablo tröjan fasthållen efter att ha nåtts av ett inspel från höger, något som nog borde ha beivrats, hur rättdömd föregående straffspark än var höjs ändå ribban undermedvetet för nästa straffdomslut. Och med fyrtio minuter avverkade var det tolv minuter kvar till paus, eftersom det tagit tid för den gode Mehic att få ordning på såväl frisyr som utrustning. Och det hann osa katt framför Mehic fler gånger innan kaffet och bullen.

Nahir sköt i Jesper Manns skalle från nära håll, vilket hindrade bollen från att fortsätta upp mot krysset. På den följande högerhörnan blev det rörigt, bollen hamnade hos Pablo som hann lägga den tillrätta, men Mehic grejade närskottet. Även nästa hörna blev giftig, men via avslut utifrån, då Stefan Batan tvingade Mehic att sträcka ut alla sina 191 centimeter. Kennedy försökte från ett omöjligt frisparksläge, men Mehic stod åter i vägen. Johan Persson nådde Michael Timisela med en utsökt cross, men en mittback hann emellan när holländaren använt bröstet för att få bollen i volleyläge. Och på hörnan nådde Persson själv högst, men utan att kunna rikta nicken innanför målramen. Så där höll det på; 16-1 i hörnor och 18-2 i avslut säger det mesta.

Ljungskile hade tagit ledningen mot Varberg, och det var upplagt för en ångestfylld andra halvlek. I stället blev det tvärtom. Precis tvärtom. Om det skulle bli knepigt att ordna ännu en straff får väl frispark duga, verkade Pablo resonera när han grejade en billig frispark just utanför straffområdet. Kennedy gjorde som han brukat hela säsongen - skottet gick perfekt över muren och utom räckhåll för Mehic. Målet skulle innebära mer än ”bara” Allsvenskan. Kennedy gjorde i och med det sin målmässigt bästa säsong hittills i karriären; 15 mål blev det i Twente-tröjan 2006/07.

Tempot, som gått ner väl mycket kring första halvleks mitt, hölls nu med de lösta nervknutarna uppe bättre. ”J-Södra” försökte svara och hade ett par halvläskiga anfallsförsök, men snart hade Hammarby återtagit kommando och taktpinne. Med halvtimmen kvar kom ändå den där andra chansen från straffpunkten, och om frisparken som gett 1-0 var tveksam kan ingen säga något om detta beslut. Tommy Thelin rev ner Pablo när han tagit sig fram till fritt skottläge, och nu revanscherade sig Kennedy. Även denna gång var skottet halvhögt, men bättre riktat och med mer kraft. Detta hans andra mål betydde skytteligaseger - 17 mål, ett mer än ”Giffarnas” Johan Eklund.

Ändå var det som att de flesta på läktarplats vägrade att ta ut något i förskott. Och på planen handlade det för en stund framöver mest om att inte släppa till något som skulle kunna få detta att gå på tok. Linus Hallenius avlöste Pablo på topp halvvägs till slutsignalen, efter en smäll i samband med farligt halvvolleyavslut i burgaveln. Mendonca Fuhre fick även han gå av, med krampkänning, och in kom landsmannen Fredrik Torsteinbø. Denne behövde inte lång tid på sig för att göra målet som blev det verkligt förlösande, och dessutom det vackraste. Efter att ha skurit in i straffområdet från vänster lättade han iskallt bollen över Mehic och i nät, från vansklig vinkel.

Inför en arena där 30 000 stod upp för att sjunga, skrika, ropa och vråla ut alla uppdämda känslor var det nu ren formalia, men underhållande sådan. Två minuter efter trean kom också fyran. Michael Timisela var synbart sugen på sitt första mål i den grönvita tröjan. Faktiskt var det hans blott fjärde någonsin (ett i Ajax, två i VVV) - den holländska delikatessen innehöll en löpning inåt i banan, två kroppsfinter och ett välplacerat avslut med vänsterdojan som smet in vid första stolpen.

Kuriöst nog upprepades tilläggstidsproceduren från Hammarbys SM-finalseger i bandy, 9-4 mot Sandviken, nästan karbonmässigt. Då kom sista målet med en knapp minut kvar att spela, och själva måljublet och det tryck bakifrån som uppstod gjorde att publiken vällde in på isen, sannolikt utan att det egentligen var meningen. Då liksom nu visade domaren spelsinne och proklamerade full tid. Det skulle alltså bli fem måls differens också här - något man knappast trodde över pauskaffet. Den tredje inhopparen, Amadaiya Rennie, samarbetade med den förste: kortpassningen i sidled framför mål gav Linus läge att fastställa slutresultatet.

Säsongssammanfattningar, vidare analyser, statistiska genomgångar och spekulationer om framtiden får vänta - nu firar vi äntligen uppflyttningen till Allsvenskan!

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)