1
1

Superettan omgång: 13 den 23 jun kl. 18.15 på Söderstadion

Hammarby - Ängelholms FF

1
4
5
8
10
15
18
19
21
22
27

Domare

Jim Petersson, Motala

Publik

13201

Arena

Söderstadion


Mål

Byten

Kort

Kennedy räddade poäng i Söderstadions avskedsföreställning

Hammarby fick nöja sig med 1-1 mot Ängelholm, i den sista matchen på Söderstadion. Det är med en bitterljuv känsla, med betoning på såväl bitter som ljuv, som många av de 13 201 på plats nu är kvar och hyllar platsen i våra hjärtan.


Ja, var börjar man? Efter en fullspäckad dag, och inför en minst lika fullspäckad kväll, skulle det ju spelas en fotbollsmatch också denna söndag. Att det inte är vilken match som helst har nog få missat, men oavsett arenaaspekter den är ju inte precis någon oviktig tillställning tabellmässigt. Men det skulle bara bli en poäng mot Ängelholms FF.

Ständigt detta ÄFF, från Hammarbys första Superettan-match via Sebastian Bojassens räddande manöver, till Kennedys återkomst. Och givetvis står det västskånska laget på andra planhalvan också vid den sista matchen någonsin på Söderstadion.

Hammarby ser inspirerat ut och sätter omgående fart, med en dubbelhörna och ett Mattias Adelstam-volleyskott strax utanför från tjugo meter som resultat. Första gången som det för dagen mörkblåklädda motståndarlaget är över mittlinjen med bollen under kontroll, kommer kallduschen. Efter Robin Staaf gör sitt sjätte mål för säsongen, då han efter tveksamt försvarsspel får alldeles för god tid på sig att ta ner bollen på bröstet någon meter in i straffområdet och från vänsterläge placera 0-1 lågt vid Hopfs vänstra stolpe.

Bajen är nära att kunna replikera direkt, minuten därpå, då Christoffer Carlsson klackar till Erik Figueroa vars inlägg till Adelstam är perfekt avvägt. Anfallaren kommer också upp fint, men den hårda nicken smiter just utanför Pyzdrowskis högra stolpe. Med tio spelade tvingas Staaf utgå, efter en duell med Nik Ledgerwood på mittplan. Kanadensaren täcker stundtals en yta nästan motsvarande hemlandets i första halvlek, och vinner boll gång efter annan.

Carlsson och Kennedy Bakircioglu byter kant med varandra flera gånger under matchens gång, och den sistnämnde har ett hyggligt frisparksläge halvvägs in i första, skottet dalar också hoppingivande - men landar på målets ovansida. Monday blir sedan liggande efter smäll mot huvudet från inbytte Othman El Kabir, men reser sig efter en stund. Det är matchens andra längre spelavbrott, och lite ryckigt blir det. Bajen har förstås mer boll, men Nahir Besara sätts under hård bevakning och press från ÄFF:s innermittfält, och tvingas ofta väl långt ner i banan för att hämta boll. Därmed blir kreatörens passningar alltför sällan av det… kreativare slaget. 

Efter en halvtimme har Adelstam ännu ett ganska rent nickläge, på Kennedys högerhörna, men bollen kommer ganska hastigt mot pannan och bollen går metern över. Någon minut senare slår Daniel Theorin, som stått för flera fina crossbollar ut mot högerkanten, ännu en sådan - den här gången når uppspelet en fortsatt aktiv Adelstam - som tunnlar ytterbacken, men kommer ur vinkel något varpå Matt Pyzdrowski kan rädda det hårda och låga skottet. Kennedy serveras ett nickläge från straffpunkten av Besara efter att Monday brutit högt upp, men får inte tillräcklig styr på bollen.

Duktige mittfältaren Muamet Asanovski sticker emellan med en frispark, som Hopf tvingas tippa över, men detta är det enda ÄFF åstadkommer offensivt i första halvlek. Förutom målet, då… Carlsson hinner innan paus stå för en fin aktion där han viker in i banan från vänster och får bra bollträff, men metern över och utanför bortre krysset. Adelstam grejar en tolfte (!) hörna, men den blir resultatlös och Hammarby är i underläge inför den sista halvleken på Söderstadion.

I halvtid byts Monday ut mot Max von Schleebrügge, som därmed äntligen är tillbaka efter sin skadefrånvaro. Monday har oftast kommit rätt under de här fyrtiofem minuterna, men är märkt av smällen och visst är det såväl skönt som högst rimligt att von Schleebrügge deltar i den här matchen. 

Vi får se ett Bajen som öppnar andra halvlek som den första - frenetiskt. De dagen till ära elegant vittröjade söderbröderna skakar också fram en trippelchans då man fixar en vänsterhörna nästan direkt på avspark. Erik Sundin stör på Kennedys inåtskruvade projektil, men Pyzdrowski lyckas boxa undan. Carlsson får jätteträff utifrån, men varken hans eller Figueros skott i andraläget går igenom skogen av mörkblå ben - och kanske också armar till sist, men domaren friar. 

Efter ett par smått trevande minuter lurar Carlsson efter Michael Timiselas inkast holländarens ytterbackskollega på högerkanten dit han återvänt, men stoppas med osjyssta metoder i form av händer mot ansiktet. Kennedy slår frisparken mot första stolpen á la den som gick i mål mot Varberg, och Pyzdrowski tappar bollen, von Schleebrügge som smugit upp blir lite överrumplad då lädret dimper ner men får ändå till ett direktavslut - men bollen går försmädligt i första stolpen.

Det hade dock minst lika gärna kunnat stå 0-2, då ÄFF tio minuter in i en så långt mycket händelserik andra halvlek replikerar med en oerhört giftig trippelchans. Omad Naziri får klockren träff och Hopf hinner bara få upp händerna. Bollen går till en mörkklädd spelare, som drar till direkt från nära håll - klockrent i ribban. Ännu en retur, alltså - men äntligen går bollen ur spel, efter en halvmesyr som Hopf har kontroll på men som går halvmetern över.

Halvvägs in i andra halvlek gör Gregg Berhalter ett dubbelbyte. Adelstam, som slitit förtjänstfullt och gjort det mesta rätt men inte riktigt kunnat medverka till de heta avslutslägena, ersätts av Sebastian Castro-Tello. Och en slutkörd Carlsson ersätts av nästan-förnamnsnamnen Christophe Lallet. Yttern fixar högerhörna omgående, på denna når von Schleebrügge högst, men han lyckas inte få bollen lågt nog. Castro-Tello testar också skott, men det fastnar och byter riktning.

Ny hörna alltså, den här gången från vänster för omväxlings skull. Kennedy slår en inåtskruvad boll - som går i överliggarens översida. Returen går ut till Lallet som drar till direkt, men han hinner inte vänta på läget han behövr för att få tillräckligt med fot över lädret, och skottet går upp mot östra läktaren.

Ängelholm får mindre och mindre att säga till om, och med alla tre poängen i bagaget vid denna historiska tillställning kliver bortalaget naturligtvis ogärna högt upp i banan. Man lyckas inte följa upp nämnda trippelchans med något mer som osar katt. Inbytte innermittfältaren Johan Eiswohldh har två omställningslägen där han på egen hand driver upp med bollen centralt och tar avslut från distans i brist på vettiga alternativ, träffarna är goda men precisionen är i gengäld otillräcklig.

von Schleebrügge slår med knappa kvarten kvar en fin crossboll ut till Figueroa, vars inlägg via ett ÄFF-ben når Castro-Tello någon meter in i straffområdet centralt, men skottet fastnar på vägen mot mål. Timisela står å sin sida och kant för ett bra inlägg från sin högersida till Kennedy i bortre delen av straffområdet, denne tar ner bollen på bröstet och försöker sätta den i bortre gaveln, men halvvolleyn går några meter utanför.

Stämningen blir förstås alltmer desperat på Söderstadion. Ska det sluta med förlust? Mot Ängelholms FF? Men nej, Kennedy vill annorlunda. Castro görs ner bakifrån efter att ha vänt upp med boll då Besara nått honom med en stickare, halvvägs upp på offensiv planhalva. Det ska ju inte vara möjligt att göra mål från det avståndet, men det har Kennedy gjort för - och nu gör han det igen. 

Händelseförloppet då återvändaren stegar fram är som i ultrarapid - även om farten på bollen måste vara bra för att skottet ska sitta, är känslosvallet då den smiter in vid bortre stolpen så påtagligt att andra får avgöra hur träffen egentligen är. Ett klassiskt Hammarby-mål, som också känns symptomatiskt, på gott och ont. Kennedy räddar poäng, men seger blir det inte.

Bajen borde haft straff, i slutsekunderna, då Lallet krigar sig in i straffområdet från höger och får till ett inlägg som fastnar på en försvararhand. Den här gången är det solklar hands, men det här är inte Råsunda. Tvärtom. Och på sitt makabra sätt bidrar väl de marginalerna, som grinar de grönvita i ansiktet, till magin som vi alltid kommer att minnas Söderstadion för. Då matchen blåsts av återstår bara att försöka torka tårarna och glädjas åt allt som varit, åt allt vi fått uppleva på platsen i våra hjärtan.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån 1-28, Andreas L Eriksson 29-54)

Annonser
Annonser