2
2

U21 Superettan norra omgång: 5 den 15 apr kl. 17.00 på Hammarby IP

U21 - Syrianska FC

3
4
5
6
7
15
16
18
21
25
29

Domare

Bojan Stojanovic, Stockholm

Publik

120

Arena

Hammarby IP


Mål

Byten

Kort

U21: Vändning och tapp i lamt länsderby

Hammarby glänste inte i U21-mötet med Syrianska, även om 0-1-underläget i paus vändes. Inhopparna bidrog - Tejan Bah hittade Nahir Besara med en fin stickare till 1-1 och Wani Mukoko gjorde 2-1. SFC kvitterade med fem minuter kvar, och det kunde också ha blivit förlust - Tim Markström gjorde en svettig straffräddning.


Hammarby hade ett klart spelmässig grepp om första halvlek, men samtidigt påtagliga svårigheter att omsätta det i målchanser. Erik Israelsson, som spelade första halvlek i eftermiddag, nickade visserligen tätt utanför på en vänsterhörna. Och så stod Gordon Jordell, som spelade på tre positioner under matchen, för en sanslös motläggsräd genom straffområdet… där stickaren till Nicklas Lindqvist dock blev för brant.

Efter en halvtimme tog Syrianska ledningen. Ben Everson, till denna match inlånad från AFC United, kom fri med Tim Markström från höger och gjorde inget misstag - skottet vid första stolproten var rätt så otagbart.

En kort pratstund med 27-åriga födelsedagsbarnet Everson, för att få klarhet i efternamnet, gav en bild av fotbollslivet utanför det glammiga strålkastarljuset. Han var nog inte var ensam om att ha upplevt dylikt i dagens SFC-uppställning, då det innovativa projektet AFC United bidrog med flera lirare. Efter uppväxten i Middlesbrough hamnade Everson 2012 i isländska Úrvalsdeild-klubben Breidablik, men lånades ut till Tindastóll i andraligan. Största meriten torde vara två inhopp i League Two-klubben York City, men sedan väntade spel i Conference med Gateshead. Under fjolåret var Everson åter på Island, nu i BÍ/Bolungarvík. 20 matcher och tio pytsar i andraligan (som lystrar till namnet 1. deild karla) senare gäller nu AFC, och i dag firade Ben alltså med att näta mot självaste Bajen.

Just innan halvtid fick Sebastian Hjerpebo, i dag vänsterback, en smäll och tvingades utgå. Detta tvingade de grönvita till rockader, men till andra halvlek fick man ordning på det mesta positionsmässigt. Inledningen såg också lovande ut. Bajen bytte in tre U19-killar: den hårde men spelskicklige Tejan Bah (sittande mittfältare, sierraleoner, 19 år fyllda och närmast hämtad från BP), 17-årige mittfältslöftet Marcus Burman och jämngamle (och store men lika snabbe och tekniske) anfallaren Wani Mukoko. Dessa medverkade i hög grad till vändningen.

Bah stod, med bara en handfull minuter lirade av andra akten, för en fantastiskt fin genomskärare till Nahir Besara. Mittfältaren kvitterade med en behärskad och låg höger bredsida vid bortre. Bajen tog över och kunde till skillnad mot hur det såg ut i första halvlek också ta sig till lägen. I minut 63 bjöds de närvarande kring ett soldränkt Kanalplan på en riktig godbit. Mukoko kom med fart till vänster, nästan nere vid mittlinjen, och tog sig förbi tre motståndare innan han dessutom lyckades vricka avslutet utom räckhåll för Partizan Minsk-produkten Filip Vaitsyakhovich (som i likhet med Everson lånats av AFC till denna match).

Resten av tillställningen var dessvärre inte speciellt upplyftande. Med knappa tio kvar hade Lindqvist chansen att döda matchen med ett 3-1-mål. På en central djupledsboll som nog egentligen var ämnad för Mukoko snodde ”Lincan” bollen - fullt rimligt med tanke på hastigheten yttern höll - och fortsatte mot mål. Den vitryske keepern kom dock ut och skar av, så att avslutet inte hittade förbi honom och i nät.
I stället kunde Syrianska kvittera och sånär också vinna. Mycket tveksamt försvarsarbete ledde till ett mål och en straff - först tilläts Larbi Lazaret omarkerad göra 2-2, och i anfallet efter gjorde Jonathan Tamimi ner en motståndare.  Markström gick åt rätt håll och nådde dessutom Lazarets faktiskt välriktade elvametersspark vid sin vänstra stolpe. Efter visst Bajen-tryck för ett avgörande sista fem, var det hela sedan över.

Mattias Jansson

(Foto: 1-11 Peter Jonsson, 12-13 hammarbyfotboll.se)