3
0

Träningsmatch den 24 feb kl. 14.00 på Cypern

Hammarby - Mjällby AIF

Domare

Okänd

Publik

110

Arena

Cypern


Mål

  • 0-1 Marcus Pode (40)
  • 0-2 Haris Radetinac (61 - straff)
  • 0-3 Robin Strömberg (89)

Byten

Kort


Hammarby förlorade den Cypernlägrets andra match med 3-0. Allsvenska Mjällby tog ledningen i första halvlek, och utökade sedan på straff en bit in i andra, och fastställde slutresultatet i matchens slutskede via inlägg och nick.

Då Hammarby-spelarna anländer till planen, som är den matta där de flesta av träningarna ägt rum, är det oerhört fokuserat. Och framför allt knappt ett ljud. Något enstaka tyst garv, men i övrigt hör man bara tupparna som gal och skrik från planerna runt omkring.
Det blir dock lite mer uppsluppet runt gräset då publiken börjar strömma till - drygt 100 personer sluter upp för eftermiddagens match. Många är säsongsboende svenskar som tar chansen till ett söndagsnöje, men också en hel del grönvita. De vädermässiga omständigheterna är närapå perfekta - förutom att en del av gårdagens smått tropiska regn sitter kvar i gräset, och att det kanske blir lite väl soligt för spelarna i den 19-gradiga värmen.

Hammarby inleder matchen mot det allsvenska motståndet trevande, men en stund in i första börjar de grönvita hitta vägar fram mot Mjällbymålet. Dock går det tyvärr inte att låta den lokala division 3-domartrion gå onämnd förbi. Redan efter tio spelade minuter står det klart att Bajen och Mjällby lika gärna hade kunnat döma matchen själva - huvuddomaren går helt på spelarnas reaktioner och tar matchens första egna initiativ till avblåsning i början av andra halvlek...

Mjällby är passningsskickligt och lyckas också fint med sitt presspel på mittplan, därigenom jämnar man först ut och lyckas sedan även ta över spelet mot första halvlekens mitt. Efter ett par offsideavvinkningar, har de gulsvarta matchens första klara målchans kring denna tidpunkt, men nyzeeländske vikarierande anfallaren Craig Henderson lyckas inte lura Kevin Angleborn då han rinner igenom ur misstänkt offsideposition, istället täcker Bajenkeepern fint ut till hörna.

Kennedy Bakircioglu snackar oerhört mycket på planen i dag, vinner dessutom boll, och belönas för detta med ett par fina frisparkslägen då MAIF-försvaret tvingas gå hårt åt framför allt Billy Schuler, men lyckas inte få dessa förbi mjukis-klädde Mattias Asper.

Med dryga tio kvar av första blir det parodiskt - linjedomaren signalerar för Bajeninkast till höger defensivt, vilket huvuddomaren inte noterar. Då sänker han flaggan (!). Den grönvita bänken protesterar vilt, varpå han höjer den igen. I samma veva får Mjällby in bollen i mål mot ett förvirrat Hammarbyförsvar. Blekingarna har förstås inte noterat vad linjemannen pysslat med, utan får förvånat se målet dömas bort.

Hammarbys äter sig alltså in i matchen under första halvlek - man kan stå emot, samtidigt som det skapas en del halvchanser framåt. Ändå är det Mjällby som får gå till paus med 1-0-ledning. I anfallet efter att Erik Figueroa efter en fin Kennedy-frispark in i straffområdet varit nära att få träff på bollen med ett närskott, misslyckas Bajens backlinje helt med sin offsidefälla och Marcus Pode som kommer helt ren med Angleborn får friläget alltför enkelt och kan rulla in ledningsmålet.
På tilläggstid har Hammarby sedan ett trippelläge, där Asper gör en jätteräddning och får hjälp av ribban då Nahir Besara försöker lyfta in bollen i hans vänstra kryss.

Pausvilan är, till skillnad mot senast här, nästan den brukliga kvarten lång. I halvtid har Hammarby bytt målvakt, där Tim Markström ersatt Angleborn. Max von Schleebrügge går av och Daniel Theorin kliver in bredvid Thomas Guldborg Christensen.

Figueroa borde nog ha varnats i början av andra, men rättskiparen tycks liksom onsdagens kollega inte ha någon kortlek med sig. En ren målchans för Bajen dyker upp i 54:e minuten; Michael Timisela har hängt med upp i ett anfall och får bollen av Schuler som vunnit den ute till höger. Holländaren är helt fri med Asper, men veteranen lyckas parera avslutet. Bara minuten senare har Kennedy sin farligaste frispark, tätt över krysset från 25 meter. I samma veva går Schuler ut, och Christoffer Hansebjer kliver in på topp.

Hammarby har hittat tillbaka till liret från slutet av första och börjar också få till kvitteringslägen till den smågnolande publikens glädje, men åter får vi istället ett ”opsykologiskt” mål i baken, då en halvtimme återstår. Haris Radetinac springer in i Guldborg och faller lägligt varpå vår dansk varnas, och bosniern exekuterar sedan själv från elva meter, till höger om Markström. Luften går ur Bajenspelarna lite, och resten av halvleken blir tung. Dessutom fiskar vår vän domaren faktiskt upp ännu ett gult kort - naturligtvis för protest, då Nik Ledgerwood till sist blir lite väl frustrerad.

Med fem minuter kvar ska Sebastian Castro-Tello, som kommit in och ersatt Besara, ha straff. Han blir tydligt dragen i framför mål, men står upp och premieras inte för ärligheten - en betydligt klarare situation än då motståndarna fick straffspark. Bajen skapar strax därpå en sista chans att få bollen förbi burväktaren i Mjällby, men likaledes inbytte Nicklas Lindqvist lyckas inte med sitt lobbförsök från nära håll, efter att Baggio Husidic dragit till från distans och se bollen ta på en försvarare för att sedan dimpa ned till ”Lincan” - och Asper kan ganska enkelt klistra.
Minuten efter kommer den slutgiltiga spiken i Hammarbys kista, då MAIF för obesvärat tillåts ta sig fram till ett fint inlägg från höger, som nickas i nät från nära håll, utan chans för Markström.

Sammantaget är det en match med två halvlekar med grönvita ögon sett, där Bajen inte lyckas hålla den ånga man får upp från första halvlek under de nästa 45 minuterna. Mjällby är såväl fysiskt starkt som försett med flera spelskickliga offensiva pjäser, vilket söderbröderna inte lyckas rå på denna dag. Blekingarna vinner rättvist, men något mål för stort.

Mattias Jansson

(Foto: Anna Wester)

Annonser
Annonser